Strigător la cer! Tot Coldea conduce? SRI va spiona românii cu Siveco și un INTERPUS al lui Ghiță!

Strigător la cer! Tot Coldea conduce? SRI va spiona românii cu Siveco și un INTERPUS al lui Ghiță!

Strigător la cer! Tot Coldea conduce? SRI va spiona românii cu Siveco și un INTERPUS al lui Ghiță! SRI a stabilit cine va realiza sistemul IT de 31,5 milioane de euro pentru cautarea avansata in bazele de date de la ministere si institutii cheie: Siveco si o firma detinuta in trecut de un interpus al lui Sebastian Ghita!

SRI a atribuit controversatul contract IT in valoare estimata de 31,5 milioane euro catre asocierea formata din firmele Siveco Romania (lider al asocierii) si Nova Tech Integrated Solutions SRL (asociat), avand ca subcontractanti pe Romsoft International si BAE Systems, au confirmat pentru HotNews.ro  oficialii SRI. Informatia a fost data in premiera luni de Romania Libera care subliniaza, citand informatii publicate anterior de jurnalista Sorina Matei, ca Nova Tech Integrated Solutions SRL a fost detinuta in trecut de Liviu Mircea Uruc, un interpus al urmaritului international Sebastian Ghita, si care l-ar avea ca avocat pe avocatul mogulului fugar.

***  Citește și: Insider SRI, dezvăluiri EXPLOZIVE despre SII Analytics, Ghiță și o „codiță” rusească...

Biroul de presa al SRI a comunicat luni pentru HotNews.ro ca "firmele desemnate castigatoare ale contractului SII Analytics sunt Siveco Romania si Nova Tech Integrated Solutions SRL. Contractul este atribuit, urmand a fi semnat si facut public in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)".

Conform informatiilor HotNews.ro, firmele care au participat la licitatie pot vizualiza deja acest anunt de atribuire publicat de SRI, nu insa si publicul larg.

Serviciul Roman de Informatii (SRI), acuzat in luna august 2016 de cateva ONG-uri ca dezvolta un sistem IT prin care ar vrea sa copieze baze de date ale mai multor institutii publice pentru a dezvolta un adevarat sistem Big Brother, a precizat in mai multe randuri ca noul sistem nu face decat sa creasca semnificativ viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. HotNews.ro a descoperit, analizand achizitiile SRI, ca noul sistem nu este decat o dezvoltare a unui sistem IT dezvoltat deja anul trecut, in urma caruia SRI a copiat baze de date ale unor ministere si institutii-cheie ale statului roman: MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Justitiei, Agriculturii/APIA, ale BNR, ONRC si CNAS.

Informatia apare chiar in Caietul de sarcini al licitatiei demarate atunci de SRI pentru SII Infrastructura, un sistem IT a carui finalizare a fost anuntata de SRI in luna decembrie 2015, document in care este prezentata 'lista bazelor de date ce fac obiectul replicarii':

Este vorba de baze de date de la MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Ministerul de Finante/ANV (n.a Directia Generala a Vamilor), Ministerul Justitiei-ANP (n.a Administratia Nationala a Penitenciarelor), Ministerul Agriculturii - APIA, Ministerul Agriculturii - AFIR (n.a Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale), Banca Nationala a Romaniei (BNR), ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) si CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate).

Reactia SRI din vara anului 2016: "Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente"

Intr-un comunicat al SRI din august 2016, Serviciul Roman de Informatii facea urmatoarele precizari:

"Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare si valorificare operationala si analitica a volumelor mari de date" este destinat asigurarii unei capacitati superioare de analiza a bazelor de date ale principalelor institutii din Romania.

Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient.

Sistemul nu colecteaza date noi, ci le analizeaza, pe baza unor algoritmi, pe cele existente. Rapiditatea in accesarea bazelor de date este impusa ca necesitate de amenintarile specifice institutiilor de intelligence din Romania - terorism, migratie ilegala, crima organizata, pentru a caror contracarare este necesara o prima reactie in timp foarte scurt.

Proiectul are drept scop modernizarea si eficientizarea activitatilor interne ale institutiilor cu atributii in prevenirea si combaterea fenomenelor de terorism, crima organizata, coruptie si evaziune fiscala, respectiv a institutiilor publice beneficiare (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI).

Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectarii legislatiei in vigoare, precum si al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizata automat si analizata in sensul evitarii oricarei forme de abuz.

Aceasta este o platforma moderna, similara altora existente in plan european.

Valoarea proiectului este estimata la 142,071 milioane de lei, reprezentand aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finantare din fonduri externe nerambursabile."

Cine sunt firmele care au castigat contractul SRI

Romania Libera scrie luni ca "actionar majoritar la SIVECO este Siveco Netherlands, cu 63,7%. Pana anul trecut, un actionar important a fost Irina Socol. Ea a fost arestata, in septembrie 2014, pentru evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice, alaturi de fosta sa partenera Aurora Ecaterina Crusti, intr-un dosar al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti. In mai 2016, Socol a fost condamnata la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala, fiind acuzat ca a creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale prin care ar fi facut tranzactii fictive in 4 ani de 10 milioane de euro. In iulie 2016, judecatorii Tribunalului Prahova au dispus eliberarea sa conditionata.

Dupa ce Irina Socol s-a retras din actionariatul SIVECO, actiunile sale au fost distribuite cu titlu gratuit, in aprilie 2016, catre 35 de angajati, inclusiv persoane din echipa de management a companiei.

Sorina Matei a dezvaluit, pe blogul personal, ca SC Nova Tech Integrated Solutions SRL, infiintata in august 2015, a fost detinuta pana de curand de Liviu Mircea Uruc (95% din actiuni), interpus al lui Sebastian Ghita, si de Iulian Razvan Baicoianu, cu 5%. Uruc a fost si administrator al firmei. In octombrie 2015, firma si-a majorat capitalul social, astfel ca Liviu Uruc a iesit din societate. Societatea a ajuns sa fie detinuta de partenerul sau, Iulian Baicoianu cu 45%, Andrei Cruceru cu 25%, Giorgia Bordusanu- 20% si Costel Iustinian Timofte- 10%. Avocatul imputernicit al firmei a devenit avocatul lui Sebastian Ghita, Andrei Nicolescu.

'BAE Systems Applied Intelligence Danemarca este o filiala a BAE Systems Applied Intelligence, divizia globala de consultanta in tehnologie si afaceri specializata pe hardware si software, detinuta de BAE Systems. Expertiza ei este pe cyber security, preventia infractiunilor financiare, comunicatii si transformare digitala si activeaza in domenii ce vizeaza securitatea nationala, institutii financiare- banci si asigurari, telecomunicatii, sanatate, transport, energie si utilitati. Listata pe bursa de la Londra inca din 2002, BAE Systems Applied Intelligence este un partener pe probleme de aparare al Guvernului Marii Britanii. BAE Systems, firma mama, a fost criticata de-a lungul anilor, in presa internationala ca desfasoara activitati de spionaj, a fost la randul ei tinta autoritatilor din China pe activitati de cyber spionaj si a fost acuzata in Norvegia ca produce sau dezvolta componente ale armelor nucleare. Implicata in cele mai mari proiecte de aparare in multe state, BAE Systems este detinuta de puternice fonduri de investitii din Marea Britanie si SUA cu activitati globale iar pietele pe care le controleaza sunt Australia, India, Arabia Saudita, UK si SUA'", scrie Sorina Matei.





populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…