Insider SRI, dezvăluiri EXPLOZIVE despre SII Analytics, Ghiță și o „codiță” rusească...

Insider SRI, dezvăluiri EXPLOZIVE despre SII Analytics, Ghiță și o „codiță” rusească...

Un insider, care pare din SRI, ne-a trimis câteva date despre Big Brother-ul românesc, controversatul sistem SII Analytics. Asupra căruia reprezentanții societății civile au ridicat mereu semne de întrebare. Vi le supunem atenției.

„Referitor la sistemul SII Analytics:

Situatia este in felul urmator, a fost declarat castigator Asseco din punct de vedere tehnic si pret. Dar aceasta nu e faza finala a proiectului, dupa declararea castigatorului au urmat teste dupa care trebuie sa se semneze contractul in caz de succes.

Cum caietul de sarcini a fost scris pentru solutia companiei lui Ghita, Nova Tech, la teste solutia Asseco a picat. In joc acum a intrat cel de pe locul 2 Nova Tech mai scumpa dar compliant din punct de vedere tehnic cu caietul de sarcini nu si cu sistemele SRI. SRI se pregateste sa ii dea proiectul lui Nova Tech firma lui Ghita.

Dar sa vedem merita sa castige vreuna din firme? Sa vedem solutiile:

Asseco a venit cu solutia de la Oracle de Big Data si Analytics.
Nova Tech a venit cu solutia de la Bae Systems si solutia lor de Big Data numita SIBA.
Ce elemente sunt in comun. Tot traficul este balansat adica optimizat pentru sesiunile TCP/IP si incarcarea servere-lor de solutia de "load balancing" de la F5 Networks.

Ambele companii au un distribuitor care vinde in exclusivitate F5 Networks in Romania numit Veracomp Europe, ce o zice Consiliul Concurentei sau Comisarul pe Concurenta de la UE de aceasta exclusivitate.

Dar sa vedem cum e condusa F5 Networks pe zona noastra. Exista un sef pe zona al F5 in Polonia, dar peste el este echipa din Moscova, Director pe zona fiind Serghey Pozdniakov rus neoas care sta la Moscova cu toata echipa, nu intram in detalii care este fetita si baiatul dintre seful din Polonia si seful de la Moscova. Aceasta sucursala a F5 Networks din zona este de fapt o sucursala a companiei F5 Networks din UK.
F5 Networks a fost acuzata acum 3 ani de Security Exchange Commision ca vinde pe stoc, ceea ce e penal in SUA, i-a calcat putin FBI-ul si au promis ca nu mai fac dar ce sa vezi in continuare fac si sunt iar sub investigatie, sst! nu spuneti la nimeni. Chiar in Romania au practicat astfel de activitati.

Dar la intrunirile cu companiile americane de la ambasada SUA sunt prezenti cei din zona ai F5 Networks. Traiasca prietenia locala americano-sovietica! Ura!
Daca ne uitam bine la Veracomp din Romania pe la ANAF o sa vedem ca nu are niciun import UE or Non-UE desi vinde marfa din SUA in special.

E o prietenie mare intere rusii din Moscova si Veracomp Romania, de ce? Veracomp Polonia cumpara spre exemplu doar sasiul care e ieftin din USA si pune softul in Polonia si zice ca e producator de software, s-or impartii banii 50%-50%?

Deci daca SRI-ul are nevoie de suport pentru echipamente trebuie sa fie constient ca trece si pe la Moscova. De ce sunt foarte importante aceste load balancere, pentru ca pe acolo trece tot traficul sistemului SII Analytics si daca pun rusii un mic bot vad ce face SRI-ul si oricum vad cand exista o problema de suport.

Mai departe. Solutia de la Asseco are baze de date relationale de tip SQL structurate ca de altfel toate bazele de date din Romania cu care trebuie sa se interconecteze SRI-ul.
Solutia de Bae Systems este o solutie de baze de date nestructurate de tip NoSQL nerelationale. Cand a facut Ghita caietul de sarcini nu s-a gandit ca SRI-ul trebuie sa comunice cu baze de date de tip SQL. Teapa pentru Ghita nici solutia lui nu merge integrata ca lumea in bazele de date SRI.
Solutia? Nimeni nu este compliant, deci sa puna mana SRI-ul sa faca un caiet de sarcini singur sau sa intrebe partenerul strategic nu pe Ghita.”

NOTĂ

SRI a explicat, 12 august 2016, in ce consta sistemul "SII Analytics" care va opera, fara acces la internet, bazele de date deja existente insa cu modalitati imbunatatite de grupare a informatiilor. Proiectul este criticat de o parte a societatii civile pentru ca ar putea deveni o intruziune in viata privata a cetatenilor.

SRI a explicat ca Sistemul Informatic Integrat (SII) Analytics va spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient.

Acest sistem va ajuta la descoperirea de noi informatii si va face conexiuni intre date, astfel ca va scadea cu pana la 90% timpul de acces la informatii, mai explica oficiatii Serviciului Roman de Informatii.

La datele care vor fi incluse in SII Analytics vor avea acces MAI, MP, MFP, DGAF si SRI. Oficialii Serviciului Roman de Informatii nu au vrut sa arate ce baze de date vor fi operate in acest sistem insa au dat asigurari ca acesta nu va fi conectat la internet.

Oficialii SRI au dat ca exemplu cazul in care o persoana solicita sa obtina un permis de port-arma. "O simpla interogare a sistemului SII ANALYTICS ii va spune beneficiarului daca nu cumva persoana are antecedente penale. In prezent, acest lucru este posibil doar dupa ce sunt consultate mai multe baze de date de catre mai multi angajati ai institutiilor statului", arata Serviciul Roman de Informatii.

Sistemul va fi administrat de Serviciul Roman de Informatii pe o infrastructura de retea gestionata de Sistemul de Telecomunicatii Speciale (STS).

SII Analytics va avea si o facilitate de recunoastere faciala. "Pentru prevenirea unui atentat terorist, ofiterii SRI pot introduce in sistem o fotografie de-a unei persoane suspecte despre care nu exista nicio informatie si pot obtine intr-un timp foarte scurt date de identificare, posibile relationari cu grupari teroriste si alte informatii vitale", mai spun oficialii serviciului.

Patru organizatii neguvernamentale au solicitat, intr-o scrisoare deschisa trimisa mai multor institutii nationale si europene, anularea proiectului cu fonduri europene castigat de SRI prin care se achizitioneaza software si hardware de 25 de milioane de euro pentru ca ar putea permite supravegherea generalizata a populatiei.

Semnatarii scrisorii deschise spun ca sistemul informatic este "un adevarat Big Brother" care, in lipsa unor masura de garantare a drepturilor oamenilor sau de limitare a accesului, ar putea duce la abuz. Documentul a fost semnat de Organizatiile APADOR-CH, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Centrul de Resurse Juridice.




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri