Bijuteriile Coroanei Britanice: Povestea specială a acestei colecții unice

Bijuteriile Coroanei Britanice: Povestea specială a acestei colecții unice

Bijuteriile Coroanei Britanice reprezintă o colecție de obiecte de ceremonie regale, la care oamenii din Regatul Unit țin foarte mult. Aceste bijuterii au o tradiție bogată și au fost folosite în mod special cu ocazia ceremoniilor regale ale monarhilor britanici.

Păstrate în Turnul Londrei, Bijuteriile Coroanei includ 142 de obiecte, printre care și regaliile și veșmintele purtate la încoronarea lor de regi și regine britanice.

De asemenea, printre obiectele din colecție se mai află buzdugane, plăci seculare, farfurii de altar, coroane suverane, săbii, sceptruri, halate, inele, plăci de botez, globuri, dar și o lingură și un baston.

Practic, în această colecție sunt disponibile simboluri de 800 de ani de monarhie. Cel mai vechi obiect din Bijuteriile Coroanei este o lingură de încoronare ce datează din secolul al XII-lea.

Bijuteriile Coroanei se bucură de un interes major și, fiind expuse în Jewel House și Martin Tower din Turnul Londrei, ele sunt vizitate anual de peste 2.5 milioane de turiști.

De altfel, interesul este atât de mare încât despre aceste bijuterii s-au făcut documentare, filme și au apărut inclusiv și cărți pentru copii. Este de înțeles, având în vedere că bijuteriile și coroanele sunt un subiect atractiv dintotdeauna. Sunt inclusiv și jocuri despre coroane, iar unul dintre ele este Shining Crown - un joc ca la aparate produs de EGT în 2016. Pe lângă fructe, Shining Crown are și simboluri speciale, trei coroane, pe care orice jucător și le dorește.

Unde au fost ascunse bijuteriile Coroanei Britanice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Bijuteriile Coroanei Britanice se află în Turnul Londrei din anii 1600, însă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial britanicii s-au temut că acestea ar putea fi furate.

Totuși, potrivit documentarului "Încoronarea", realizat de BBC, acestea au fost mutate în Castelul Windsor, sub o intrare sigură în castel, în două camere.

Unele piese importante din colecția regală au fost ascunse chiar în interiorul unei cutii de biscuiți. Descoperirea a fost făcută de comentatorul Alastair Bruce, după ce a văzut scrisorile Reginei Maria, mama regelui George al VI-lea și tatăl Reginei Elisabeta a II-a.

Povestea celui mai vechi obiect din Bijuteriile Coroanei Britanice

Cele mai multe dintre obiectele din această colecție au fost realizate în anul 1660, dar există și o piesă mult mai veche, ce datează din secolul al XII-lea.

Este vorba despre o linguriță care a fost descoperită abia în anul 1349. Ulterior, s-a dovedit că aceasta data tocmai din secolul al XII-lea.

Inițial, lingura ar fi fost utilizată pentru amestecarea vinului și a apei. Totuși, în anul 1603 ea a fost folosită pentru ungerea unui monarh în timpul încoronării regelui Iacob I-ul.

Ulterior, acest obiect a primit denumirea de "Lingura Încoronării", fiind cel mai vechi din întreaga colecție.

Regina Elisabeta a II-a a purtat Coroana Regală St. Edward în 2018

Pentru prima dată din anul 1953 încoace, Regina Elisabeta a II-a a purtat celebra coroană regală St. Edward, considerată cea mai importantă piesă din această colecție, cu prilejul unui documentar realizat de postul britanic BBC. A fost pentru prima dată când Regina a făcut acest lucru de la încoronarea sa din anul 1953.

Coroana datează din secolul al XVII-lea și a fost folosită pentru încoronarea lui Charles al II-lea, în 1661. Ea este, de fapt, o copie a coroanei purtate de Eduard Confesorul, un rege anglo-saxon din secolul al XI-lea.

Această coroană este realizată din aur masiv și decorată cu 444 de pietre prețioase și este expusă în Jewell House din Turnul Londrei. Regina Elisabeta a II-a, despre povestea căreia s-a făcut serialul The Crown, nu o mai văzuse însă din anul 1994, până când a purtat-o din nou în documentarul realizat de BBC.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...