EXPLOZIV/„Când românii merg la vot e ca și cum li se spune: Alegeți-vă otrava!” Declarații ȘOCANTE ale unui fost șef de Serviciu Secret AMERICAN!
România are o imagine nefavorabilă în lume din cauza liderilor ei. Este sufocată de corupţie, iar cei au funcţii înalte nu fac nimic pentru că şi-ar tăia sursele de finanţare. Sunt concluziile pe care le transmite fostul şef al US Secret Service din Europa de Est, Darren White, într-un interviu acordat publicaţiei PoliticScan.ro .
La mai bine de un an de zile de la finalizarea mandatului de șef al US Secret Service - regiunea Europa de Est, Darren White vorbeşte într-un interviu acordat publicaţiei PoliticScan despre corupția din România şi despre cei care sunt vinovaţi de această situaţie.
Darren White spune că 85% din Parlament este corupt: „Cei care conduc sunt corupți, în Parlament și în alte poziții-cheie pe tot cuprinsul țării. Dacă ei ar stârpi corupția, atunci și-ar tăia sursa de finanțare și beneficiile din corupție. Judecătorii, procurorii, toți. Noi știm, pentru că am fost acolo și știm exact ce se întâmplă. De ce judecătorii, procurorii, parlamentarii și liderii României și-ar tăia sursa de finanțare? Sunt concentrați să pună mâna pe orice pot. Cei mai buni oameni pe care îi poți avea în preajmă sunt cei muncitori și cinstiți. Și apoi mergi la Parlament, 85% din Parlament e corupt, toți iau mită. O știu și ei, se supără când eu vorbesc despre asta”.
Darren White a vorbit şi despre preşedintele României, spunând că are nevoie de o şansă. „Așa cum spunem noi americanii: juriul încă deliberează. Este probabil prea devreme pentru a trage concluzii față de actualul președinte Iohannis, cred că e corect să îi dăm o șansă reală, hai să nu ne grăbim să judecăm.”
Un alt subiect atins de Darren White este cel legat de relaţiile cu Rusia şi încercările acesteia de a-și recâștiga influența în Europa de Est.
Interviul INTEGRAL
NOTA REDACȚIEI: Interviul a fost realizat în 22 decembrie 2015.
Suntem alături de dl. Darren White, fostul șef al US Secret Service Europa de Est. Suntem în biroul domniei sale din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii. Vă mulțumim pentru interviu!
Vă mulțumesc. Mă bucur să vă văd. Sunteți bineveniți. Bun venit în casa mea!
Ați fost responsabil de întreaga Europă de Est.
Pentru US Secret Service, da. Din noiembrie 2009 până în februarie 2014.
Dar biroul dvs a fost în România.
București, România, Ambasada SUA. Dar, pentru că eram un birou regional, eram constant în cele 8 țări care înconjoară România. Deci multe mile parcurse, mulți oameni grozavi, multe prietenii. De fapt, de asta sunteți și voi aici: prietenii grozave.
„Rușilor le-ar plăcea ca în loc de SUA-România să fie Rusia-România”
Scutul de la Deveselu a fost declarat oficial funcțional din punct de vedere tehnic în urmă cu câteva zile. Cum va influența relațiile externe ale României?
De câte ori ai ceva de genul unui scut antirachetă, întotdeauna vor fi oameni care vor fi încântați și oameni care nu vor fi încântați. Ca să vă răspund la întrebarea privind relațiile externe ale României, toți oamenii care iubesc pacea, toate țările care iubesc pacea, oamenii de bună-credință vor sprijini decizia României de a-și uni forțele cu Statele Unite pentru a păstra pacea. Un sistem antirachetă precum cel realizat de România și SUA bineînțeles că va fi un simbol al păcii. Acesta este marele scop al scutului, asta înseamnă să aperi, nu cum rușii ar putea sugera, că e ceva ofensiv. Nu, este un scut de apărare. Deci apără împotriva atacurilor, nu e un sistem ofensiv.
OK, dar rușii încă sunt de părere că scutul de la Deveselu este îndreptat împotriva lor. Este teama lor justificată? Sunt încă și români care se tem că scutul de la Deveselu va plasa țara noastră în mijlocul unui conflict SUA-Rusia.
E ușor de înțeles. Și iată de ce: cei care se tem sau care sunt slab informați pot înțelege greșit că sistemul este o sursă de conflict. Este exact invers. Apropos, rușii nu sunt dezinformați, știu foarte bine ce se întâmplă. Ar putea fi puțină gelozie din partea rușilor când vine vorba de parteneriatul dintre România și Statele Unite ale Americii. Dacă rușii ar fi avut un scut antirachetă în România vă garantez că nu s-ar fi plâns. Deci asta e tot. Rușilor le-ar plăcea ca în loc de SUA-România să fie Rusia-România. Au avut oportunitatea să facă un parteneriat cu România, mai puțin anatagonic și mai prietenos. Nu au făcut asta.
Înțeleg…
De aceea americanii sunt puternici, solizi, parteneri de nădejde pentru România. Și asta creează multă invidie, desigur. Și oamenii care sunt de partea cealaltă a scutului, rușii în acest caz, vor încerca să prezinte sistemul ca ceva de care trebuie să te temi, ceva care ar putea lucra împotriva rușilor. Singurul lucru care e împotriva rușilor este că ei nu sunt în locul americanilor. Și nu e neapărat vina românilor sau vina americanilor. Mai rămâne doar o singură țară de la care poți afla răspunsul la asta…
Vorbind despre Rusia, cum comentați faptul că Rusia încearcă să recâștige influența în întreaga Europă de Est? (Ungaria, Moldova, Ucraina). Practic România este înconjurată de țări care se ghidează mai mult după politica Moscovei…
La suprafață ar putea părea așa, dar trebuie să vă amintiți și că România este înconjurată de țări NATO. Deci ar fi de înțeles de ce Rusia ar vrea să își crească influența, pentru că unul din liderii mondiali, președintele Obama, a spus că Rusia este o putere regională și nu una mondială. Nu cred că rușii au înțeles corect această declarație și vor să își umfle mușchii ca reacție la mai multe politici americane care sunt în vigoare acum. Deci când vezi ce se întâmplă în Ucraina, când vezi influența Rusiei în Republica Moldova, Ungaria și alte câteva locuri, chiar și în Siria și Turcia, îți dai seama că nu vor să simtă că au fost „reduși” la o putere regională, de la o putere mondială. E firesc să vedem rușii răspunzând și reacționând și nu se va termina foarte bine pentru ei din cauza sancțiunilor economice, din cauza altor lideri mondiali care i-au pus la colt pe ruși, din cauza deciziilor luate, probabil pe baza unor sfaturi greșite.
„Când românii merg la vot e ca și cum li se spune <<Alegeți-vă otrava!>>”
A trecut un an de când Klaus Iohannis este președintele României. Cum vedeți România după acest an?
Așa cum spunem noi americanii: juriul încă deliberează. Este probabil prea devreme pentru a trage concluzii față de actualul președinte Iohannis, cred că e corect să îi dăm o șansă reală, hai să nu ne grăbim să judecăm. Legat de asta, România are un rol de jucat, dar partenerii României trebuie să îl întâlnească pe președintele României la jumătatea drumului. Deci nu m-aș grăbi să dau un verdict despre președintele Iohannis, aș spune să ne uităm la tabloul de ansamblu, să ne uităm cum partenerii României îl întâlnesc pe președintele României la jumătatea drumului. Deci e o stradă cu două sensuri și nu pot să spun că sunt multe lucruri negative despre actualul președinte al României, haideți să fim corecți și să îi dăm o șansă.
În 2015 mulți parlamentari români au fost cercetați de către DNA pentru corupție, o mică parte au fost și arestați. Credibilitatea Parlamentului este la pământ, președintele pare copleșit de această situație, românii cred că corupția nu se va termina niciodată și că vor fi mereu puși în situația de a alege între politicieni corupți. Cum credeți că poate România câștiga lupta împotriva corupției?
Știți, asta a fost o bătălie neîncetată, a fost o problemă constantă pentru România în fața comunității internaționale. De exemplu, dacă dumneavoastră sunteți în SUA și cineva spune „hei, sunt doi români acolo”, oamenii se vor gândi automat „o, sunt infractori cibernetici, sau se întâmplă ceva corupție acolo”. Această pată pe românii inocenți în ochii comunității internaționale merge înapoi direct către conducerea României. Trebuie să o oprească. Sunt prea mulți oameni care arată cu degetul spre România și nu se face nimic. De exemplu, recent ați văzut în presă că ambasadorul SUA i-a spus președintelui Iohannis „Hei, ce facem cu corupția?”. Asta cade în responsabilitatea SUA și totodată în responsabilitatea României.
Pentru că, de prea mult timp, tot ce auzi e doar vorbărie, nu s-a făcut nimic și când eu eram acolo, fiind agent regional responsabil (de Europa de Est – n.r.) din timp în timp aveam aceste discuții cu conducerea României. Problema o reprezintă cei din conducerea României, pentru că nu fac nimic în privința asta și ce se întâmplă e că liderii politici din afara Parlamentului arată către Parlament ca fiind problema. Pentru că membrii Parlamentului sunt cu siguranță corupți, toată lumea o știe, dar nimeni nu face nimic în privința asta.
Eu am spus, și am fost foarte criticat pentru asta, dar este parte a problemei și parte a soluției: cred că e jenant și cred că e nefericit că oameni din afara României trebuie să vină aici și să preia rolul conducător în lupta împotriva corupției. E ca și cum le-ai spune românilor atunci când merg să voteze „Alegeți-vă otrava!”. Când scapi de un membru al Parlamentului care e corupt, cel care îi ia locul e și mai corupt. Acest cerc vicios al corupției în România va continua.
„Aduceți britanici, americani, germani, italieni, spanioli în Parlamentul României!”
Sugestia mea a fost: aduceți un britanic, un american, un german și poate cineva din Italia sau Spania. Lăsați-i să vină și o vedeți că toată lumea va spune „oh, cineva din afara României va veni aici și va face parte din Parlamentul României pentru a stârpi corupția”. Dacă nu faceți asta, uitați-vă unde suntem acum, uitați-vă unde eram când am făcut acele comentarii și am primit multe mesaje cu reacții de ură din partea comunității românești (e vorba de un interviu acordat în mai 2014 în România, n.red.). Deci asta e o altă parte a problemei: să fii criticat când vorbești despre soluții, cum ar fi aceea de aduce incoruptibili, americani, germani, italieni, spanioli, pentru că, acum, ce aveți în politica românească este corupt peste corupt. Dar știți ceva? Pot să spună oricât de multe lucruri răutăcioase despre mine. Ei nu vin cu nicio soluție, nimic care să funcționeze. Și știți de ce?
Pentru că sunt încă foarte corupți. Pentru că ei nu au o soluție viabilă, singurul lucru pe care îl pot face este să mă urască, pentru că ei nu au răspunsuri. Și asta înseamnă să nu fii lider. De asta e statul corupt și va continua să fie așa, până când cineva curajos va spune „Stați așa, americanul avea dreptate! Ca să stârpim corupția trebuie să aducem pe cineva din afara țării”.
E trist, e jenant, dar e adevărul.
Exact în acest moment în România sunt zvonuri că ministrul Justiției nu îi va da un nou mandat Laurei-Codruța Kovesi la conducerea DNA. Cum comentați?
Știți, ar trebui să facem două lucruri: întâi ar trebui să avem un tablou corect al performanței doamnei Kovesi și apoi ar trebui să ne întrebăm cu cine o înlocuim și de ce? Care sunt opțiunile? Pentru că cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla e să o înlocuiești pe Kovesi cu cineva care e mai puțin agresiv, mai puțin inteligent, mai puțin determinat și care să nu fie obiectiv în lupta pentru prinderea corupților. Poziția de șef al DNA e importantă, deoarece România e sufocată de corupție. Încă o dată, când noi vorbeam despre a-i prinde pe infractori sau despre recuperarea prejudiciului unei infracțiuni, am adus specialiști și România i-a respins pentru că românii erau prea corupți. Când am avut conferința despre corupție și confiscarea averilor, românii n-au vrut să aibă de-a face cu noi, de teamă că vom merge după „băieții răi” și am identifica prea mulți politicieni și judecători corupți. E o situație foarte tristă. România e parte a problemei, pentru că nu le-au permis partenerilor să vină și să îi ajute să facă curățenie.
De ce credeți că s-a întâmplat asta?
Pentru că cei care conduc sunt corupți, în Parlament și în alte poziții-cheie pe tot cuprinsul țării. Dacă ei ar stârpi corupția, atunci și-ar tăia sursa de finanțare și beneficiile din corupție. Judecătorii, procurorii, toți. Noi știm, pentru că am fost acolo (în țară – n.r.) și știm exact ce se întâmplă. De ce judecătorii, procurorii, parlamentarii și liderii României și-ar tăia sursa de finanțare? Sunt concentrați să pună mâna pe orice pot.
„România trebuie să se curețe!”
Ai oamenii sărmani din Buzău, agricultorii din Buzău, care fac câțiva lei pe zi doar cât să reușească să își hrănească familiile, iar pe de altă parte ai politicienii corupți care duc o viață de lux, trăiesc în „Stejarii” (Complexul de locuințe de lux „Stejarii” din Capitală – n.red.), conduc mașini care valoarează 300.000 de euro. Știu pentru că am locuit în „Stejarii”, deci nu inventez, nu mă iau după zvonuri, ci știu. Am trăit acolo și am văzut ce s-a întâmplat. Știm ce se întâmplă. România trebuie să se curețe! Dar nu vor, și știți de ce? Pentru că banii circulă și circulă în mâinile oamenilor corupți care au ruinat România.
România e o țară atât de frumoasă, cu oameni extraordinari, cu o istorie extraordinară, geografia este grozavă. România are 41 de județe, eu am fost destul de norocos să ajung în 35 dintre ele: oameni grozavi! Cei mai buni oameni pe care îi poți avea în preajmă sunt cei muncitori și cinstiți. Și apoi mergi la Parlament, 85% din Parlament e corupt, toți iau mită. O știu și ei, se supără când eu vorbesc despre asta.
Statele Unite trebuie să fie mai agresive și sunt multe feluri în care putem face asta. Trebuie să conducem aceste procese, nu doar să arătăm cu degetul spre România, pentru că americanii sunt la fel de vinovați pentru că au închis ochii: aveau o conversație, plecau, și corupția o lua de la capăt. Atunci când atrăgeam atenția României pe tema corupției, lucrurile se linișteau pentru o perioadă. Spuneau „OK, americanii cred că facem ceva împotriva corupției” și apoi se întorceau la afacerile lor obișnuite. Asta a fost o slăbiciune a liderilor americani.
Să nu dăm vina doar pe români, America are partea ei de vină.
Pentru că dacă românii ar afla cât de serioși sunt americanii când vine vorba despre corupție, atunci nu s-ar limita doar la vorbe. Românii doar vorbesc, apoi se duc în birourile lor și nu ne iau în serios.
Europa a fost afectată în 2015 de scandalul refugiaților din Siria. În opinia dumneavoastră care este calea pe care România ar trebui să o urmeze în problema refugiaților?
Din funcțiile pe care le ocupă, liderii trebuie să se pună în poziția oamenilor care acum sunt fără case, a oamenilor care au fugit de violență, a oamenilor care acum sunt refugiați politic și ei sunt victimele luptelor altor persoane.
Dar înainte ca România să poată ajuta alți oameni, România trebuie să se ajute pe sine.
Cu cât te poți ajuta mai mult pe tine, cu atât poți ajuta mai bine alți oameni. România trebuie să înceapă din interior. Nu încercați să treceți în afara granițelor voastre când nu sunteți pregătiți. Nu zic să fie oarbă la oamenii în nevoie, dar România trebuie să se repare pe sine mai întâi.
Pentru că, în ochii comunității internaționale, credibilitatea României e la pământ. Și e la pământ din cauza corupției. O parte din asta reprezintă amprenta comunismului.
Pentru că, după căderea comunismului, România a deschis larg ușa corupției. Și România încă mai suferă din cauza asta. Dar nu putem să ne mai scuzăm cu comunismul, pentru că asta a fost în urmă cu 30 de ani.
„Nu există o metodă 100% sigură să depistezi teroriștii”
Mergând mai departe, țări precum Rusia, SUA, Marea Britanie, Franța, toți trebuie să dacă ceva, dar cred că trebuie să fie un efort colectiv, în care toată lumea se mișcă în direcția corectă. Există teama că sunt teroriști infiltrați printre refugiați și noi credem că așa se întâmplă. Una dintre opțiuni ar fi să se acorde ajutor în locul respectiv și să construiești facilități în toate aceste țări bogate. Aceste țări au resurse pentru a construi tabere în care acești oameni să trăiască, să li se asigure apă, hrană, adăpost și îngrijire medicală. Odată ce ai toate acestea, poți stabiliza situația, ca să nu ai oameni care sunt prinși la granița Ungariei, așa cum ați văzut că s-a întâmplat. Și oamenii au fost întorși din drum, iar asta s-a adăugat haosului. De ce să nu-i adăpostim într-o zonă în care nu este nicio luptă? De ce să nu îi adăpostim într-un loc așa încât să permitem situației să se stabilizeze? Apoi sistematic, cu grijă, să te asiguri că nu te confrunți cu terorismul.
Rețineți că nu există o metodă garantată 100% să spui că o persoană nu va comite acte de terorism, dar poți să reduci oportunitățile unora de a scăpa de filtre, cum ar fi teroriștii deghizați în refugiați. Deci cu siguranță poți reduce posibilitățile, oferind ajutor umanitar, fără să-ți deschizi granițele, întrebându-te cine intră și pleacă. România poate participa la asta, dar încă o dată, România mai are mult de lucru în interior, după care va fi mult mai capabilă să îi ajute pe alții. Și o va face cu o credibilitate mai bună. Pentru că ești pe drumul greșit, dacă în fiecare zi ai alt scandal de corupție, de la cel mai înalt birou până la un polițist local care ia mită ca să nu scrie o amendă, și înapoi iar până la biroul prim-ministrului. Nu există nicio scuză pentru asta și România nu are pe cine da vina decât pe sine. Dar și SUA trebuie de asemenea să intervină. Și dacă e un partener real pentru România, atunci trebuie să să fie lideri adevărați. Încetați să mai scuzați eșecul!
„Sunt țări care fac mai mult pentru România decât România însăși”
Care credeți că sunt cele mai importante obiective pentru România în 2016?
Să meargă înainte în noul an. Așa cum am spus mai devreme, România este un loc frumos, cu o istorie bogată, o cultură grozavă, dar lipsa liderilor adevărați și corupția strică toate astea. E atât de mult potențial acolo! Chiar și în perioada comunismului, România era puternică în agricultură, era unul dintre principalii exportatori în agricultură și toate astea s-au schimbat pentru că acum fiecare e pentru el. Sunt mai multe programe ale SUA care oferă mai mult ajutor, atenție, grijă și considerație românilor decât programele din România. Sunt țări care fac mai mult pentru România decât face România. Asta e trist, nu se face așa.
Sunt români super-bogați care nu ar da un bănuț unei persoane sărace care trăiește pe străzile din România. Dar veți vedea americani făcând acest lucru, veți vedea britanici făcând acest lucru, veți vedea germani făcând acest lucru. Românii nu-și ajută sărmanii lor și se gândesc – am destul pentru mine, nu-mi pasă de ceilalți. Sunt unii în afara granițelor României care vor să adopte copii români, dar Guvernul României nu le permite. Asta e trist, iar România e singura vinovată.
Uneori, România e propriul său dușman, poate fi cel mai mare dușman al său, pentru că nu face îndeajuns să se ajute pe sine, nu face suficient pentru a-și ajuta propriul popor.
Atunci ai 5% din populație care e super-bogată și apoi masa aceea de jos, pentru că nu există clasă mijlocie. Sunt super-săraci, iar acei 5% practic conduc țara și au un singur lucru în minte: să facă doar pentru ei. Mă întorc la agricultorii săraci din Buzău, pentru că treceam prin Buzău în drum spre Bacău, și am văzut un țăran acolo. Cred că erau vreo 40 de grade Celsius. Și am spus „uite un om care își câștigă corect existența și uită-te la politicienii bogați și corupți din Parlament și din pozițiile-cheie și de la Stejarii, unde am locuit, ei nu văd asta”. Și eu nici măcar nu sunt din această țară și îmi pare foarte rău pentru acel țăran, care își câștiga corect existența.
„Sunteți sigură că voi mai fi invitat în România după acest interviu?”
Ca să vă răspund la întrebare, în 2016 România trebuie să continue să se curețe. Să se curețe înainte de a încerca să îi ajute pe alții pentru că sunt prea mulți oameni săraci în România. Înainte de a încerca să îi ajuți pe refugiații din Siria, ajută oamenii săraci din România. Ajută-i să se pună pe picioare și fă ce trebuie pentru ei și opriți-vă din a vă plimba în Bentley-uri, Rolls Royce-uri și toate aceste mașini scumpe pe care le poți vedea la Stejarii. Oameni din cluburi, care vă simțiți importanți, sunteți importanți dacă îi ajutați pe oamenii săraci. Ei se gândesc doar să se ajute pe sine, stând în cluburi mari și luxoase. Și asta e greșit și face mai dificil pentru cei din afară, ca americanii, britanicii, germanii, canadienii, care sunt cu adevărat interesați să facă din România un loc mai bun. Ei sunt mai interesați de acest lucru decât sunt românii. Asta e dureros, asta e jenant, asta e dezamăgitor.
Vă mulțumesc pentru acest interviu acordat pentru PoliticScan și vă așteptăm să vă întoarceți în România.
Mulțumesc, dar sunteți sigură că voi mai fi invitat după acest interviu? Pentru că am fost destul de dur în comentariile mele. Știți ce? Poți fi parte a problemei, sau parte a soluției. Dacă nu aș fi putut face ceva care să ducă la o schimbare pozitivă în România, nu aș fi stat 5 ani în România. Mandatul meu a fost de trei ani, l-am prelungit de două ori, pentru că mi-a plăcut acolo și mi-au plăcut oamenii, viața și prieteniile pe care le-am legat acolo. Mă simt apropiat de țara voastră și abia aștept să mă întorc.