Studiu REVOLUŢIONAR. Care sunt semnele reale că cineva te minte

Studiu REVOLUŢIONAR. Care sunt semnele reale că cineva te minte

O echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan a făcut un studiu care arată că oamenii care mint tind să păstreze contactul vizual cu interlocutorii lor şi care contrazice, astfel, teoriile anterioare, scrie The Telegraph.

Studiu REVOLUŢIONAR. Care sunt semele reale că cineva te minte. (Imagine captură youtube.com)

Astfel, specialiştii au dezvoltat un software capabil să detecteze mincinoşii prin intermediul unui videoclip captat într-o circumstanţă reală.

Echipa de cercetători americani şi-a testat ipoteza pe 120 de înregistrări video dintr-un tribunal şi a arătat că software-ul este capabil să detecteze oamenii care mint în 75% dintre cazuri, cu 25% mai mult decât sunt capabili oamenii să îşi dea seama când sunt minţiţi.

Până acum, psihologii au fost de părere că oamenii care mint tind să dea răspunsuri ezitante şi să evite contactul vizual.

Însă echipa de cercetărori ai Universităţii Michigan susţine că rezultatele lor au o acurateţe mai mare pentru că nu s-au bazat pe o analiză de laborator.

”În experimentele de laborator este dificil să creezi o motivaţie reală pentru care oamenii să mintă. Mizele nu sunt suficient de mari”, a spus doctorul Rada Mihalcea, care a condus cercetarea, potrivit The Telegraph .

Echipa a folosit înregistrări video în care au fost surprinşi, în timpul proceselor, atât apărătorii, cât şi martorii, în cazuri grave, cum ar fi cele de omor, în care mizele sunt foarte mari.

Software-ul a arătat că o persoană minte sau nu în funcţie de cât de bine se potriveşte mărturia ei cu verdictele date în proces.

Apoi, cercetătorii au încărcat datele într-un computer, iar software-ul a detectat mincinoşii pe baza unui algoritm care a numărat apariţia unor indicii precum scăpările de comportament sau discurs, care demonstrează că individul analizat nu spune adevărul.

Astfel, subiecţii mincinoşi făceau de trei ori mai multe grimase decât ceilalţi oameni, îşi priveau mai mult interlocutorii, gesticulau cu ambele mâini şi vorbeau mai mult la persoana a III-a, decât la persoana I.

”Oamenii nu sunt buni la detectarea minciunilor. Nu obişnuim să numărăm de câte ori spune o persoană <<eu>> sau de câte ori se uită la noi. Ne concentrăm pe un nivel mai înalt de comunicare”, a mai spus doctorul Mihalcea.

Echipa de cercetători vrea să îmbunătăţească acurateţea studiului, adăugând indicii precum ritmul cardiac, respirator sau fluctuaţiile de temperatură a corpului, despre care, până acum, se ştia că obişnuiesc să crească atunci când oamenii mint.

Prin urmare, specialiştii speră ca modul de detectare a minciunilor dezvoltat de ei să înlocuiască , în viitor, poligraful.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri prezidențiale 2024 / Crește semnificativ prezența la vot. Urmează surprize, pentru că pare că s-a format un val?

2 Grav, Ucraina, grav!

3 ZVON Călin Georgescu îl face muci pe Simion în Diaspora!

4 Anca Alexandrescu / „Această Kamala de Câmpulung a mințit că a terminat facultatea la ASE și a mințit că a votat la Referendumul pentru familie!”

5 Așa o fi?