Nadia Comăneci împlineşte astăzi 53 de ani

Nadia Comăneci împlineşte astăzi 53 de ani

Nadia Comăneci, cea mai cunoscută gimnastă din toate timpurile şi prima sportivă din lume care a luat nota maximă în acest sport, la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal 1976, împlineşte, astăzi, 53 de ani.

Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Oneşti. De la şase ani, Nadia a început să practice gimnastica, iar la 11 ani, a ocupat locul I în proba de individual compus a Campionatelor naţionale de juniori, dar şi în concursul pe echipe. Doi ani mai târziu, la Internaţionalele României, Nadia Comăneci s-a clasat pe primul loc la cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă şi sărituri. În 1975, la 14 ani, Nadia Comăneci a ocupat primul loc la Campionatele Europene în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă, şi a cucerit medalia de argint la sol.

La Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a devenit prima gimnastă din era modernă a acestui sport care a primit nota 10, după prestaţia ei la paralele inegale. Până la sfârşitul competiţiei, gimnasta din România a mai obţinut încă şase note de zece. Nadia Comăneci a cucerit trei medalii de aur la Montreal, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri. După JO de la Montreal, Nadia a apărut pe coperţile revistelor Time, Newsweek şi Sport Illustrated, toate în aceeaşi săptămână.

La următoarele Jocuri Olimpice, în 1980, la Moscova, Nadia a cucerit două medalii de aur, la sărituri şi sol, şi două medalii de argint, în concursul pe echipe şi la individual compus. Retrasă din competiţie în 1981, Nadia a părăsit România în 1989, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii.

De-a lungul carierei, a câştigat cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice, două de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi nouă de aur, două de argint şi una de bronz la Campionatele Europene.

În 1996, Nadia Comăneci a intrat în Galeria "Hall of Fame" a gimnasticii internaţionale. În acelaşi an, Nadia s-a căsătorit cu campionul olimpic american, Bart Connor. Nadia a fost numită de postul ABC News şi Ladies Home Journal printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX. În decembrie 2003 a apărut prima carte scrisă de Nadia Comăneci, "Scrisori către o tânără gimnastă".

Nadia a devenit, în 1999, primul sportiv care a fost invitat să ţină un discurs la sediul ONU, cu ocazia anului internaţional al voluntariatului.

Nadia a devenit mamă la 3 iunie 2006. Nadia şi Bart şi-au botezat fiul Dylan Paul.

Nadia este implicată în mai multe activităţi caritabile fiind vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, vicepreşedinte al Asociaţiei Distrofiei Musculare, precum şi membru al consiliului Laureus Sports For Good Foundation. De asemenea, Nadia a creat în Bucureşti un centru pentru ajutorarea copiilor orfani din România şi a înfiinţat fundaţia care îi poartă numele prin intermediul căreia organiează diferite activităţi sociale şi umanitare.

Totodată, Nadia Comăneci este preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică, preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti şi membru al Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.

Împreună cu soţul său deţine Academia de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy din Oklahoma City.

În ianuarie 2007, a fost distinsă de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român cu titlul de cea mai bună sportivă a secolului XX, iar din partea Comitetului Internaţional Olimpic a primit de două ori Ordinul Olimpic.

 


populare
astăzi

1 Prima țară unde doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască

2 Nici pe asta n-au mirosit-o serviciile? / Curg dezvăluirile despre „afacerea MVM Ungaria-E.ON România”

3 Suspectă treabă! / Voi ați citit ce spune ministrul Energiei despre manevra prin care Ungaria vrea să cumpere E.ON Energie România?

4 Foarte interesante amănunte...

5 Victor Ponta s-ar fi întâlnit cu Donald Trump la Mar-a-Lago