Zvonurile despre mazilirea lui Putin au început să se înmulțească
După ce războiul din Ucraina nu a dat rezultatele scontate de Rusia, iar economia sa începe să fie zguduită de sancțiunile occidentale, fotoliul lui Vladimir Putin pare că începe să se clatine. Cum este greu de imaginat că președintele și-ar putea da demisia, analiștii vorbesc despre o posibilă lovitură de stat care s-ar petrece la Kremlin.
Putin este pregătit să lupte pentru viața sa, după ce timp de 22 de ani el a fost singura constantă a politicii ruse. Nu este de mirare că oamenii se gândesc mult mai intens nu numai la o Rusie fără Putin, ci și la modul cum s-ar putea realiza acest lucru, potrivit The Telegraph .
Cine ar fi crezut în urmă cu o lună că o țară precum Rusia, atât de adânc înfiptă în sistemul economic global, ar putea fi așa de repede deconectată de pe piețele internaționale?
Cum un stat cu peste o jumătate de trilion de dolari în rezervele sale valutare ar putea dezbate în prezent o reglementare de urgență a prețurilor la medicamente, alimente de bază și pentru copii?
Sau cum o mașinărie militară în care Putin a investit atât de mult, s-ar putea împiedica și chiar prăbuși de îndată ce a pătruns în Ucraina?
Care sunt scenariile înlăturării lui Putin?
Cum viitorul Rusiei nu sună bine, zvonurile au început să se înmulțească. Analiștii vorbesc despre o boală ascunsă (Parkinson) a lui Putin, după ce recent a fost surprins într-o filmare cu o mână tremurândă. Cu toate astea, este greu de imaginat scenariul în care Putin ar demisiona de bună voie.
În teorie, el ar putea fi înlăturat de la putere în baza Constituției Rusiei. Articolul 93 permite punerea sub acuzare pentru infracțiuni grave aduse statului. Dar, acest lucru poate fi realizat numai dacă două treimi din Camerele parlamentare votează pentru, plus acordurile Curților Constituționale și Supreme.
Cea mai extremă opțiune pe care unii experții din Occident o discută este perspectiva unui asasinat. Dar acest lucru este puțin probabil, deoarece măsurile de securitate din jurul președintelui Vladimir Putin sunt masive și complexe.
În istorie, Țarul Nicolae al II-lea a fost ucis în mod infam de bolșevici. Ultimul conducător rus asasinat a fost țarul Alexandru al II-lea., cu peste 140 de ani în urmă.
Cine i-ar putea lua locul lui Putin la Kremlin?
Un zvon fantezist a circulat, prin care Serghei Șoigu ar plănui o lovitură de stat. Cu siguranță, singurele două instituții din Rusia care l-ar putea îndepărtat pe Putin de la putere ar fi Serviciile de securitate și armata.
Șoigu, în vârstă de 66 de ani, este actualul ministru al Apărării, dar el nu a fost militar, ci inginer. El este în actuala funcție încă din anul 2012, reușind să promoveze reforma în armată și să câștige loialitatea soldaților și generalilor deopotrivă. Este singura figură care și-a făcut loc în cercul interior al lui Putin, fără să fie un vechi prieten al acestuia, din KGB sau de pe vremea când el era la St. Petersburg.
Șoigu ar putea fi genul de om puternic priceput, care l-ar putea da la o parte pe Putin, consideră publicația citată. Alte figuri cheie ar putea fi Alexander Bortnikov, directorul FSB, serviciul de securitate și Viktor Zolotov, comandantul Gărzii Naționale, însă ei nu par niște candidați credibili.
Un alt nume vehiculat care ar putea ajunge la Kremlin este cel al lui Mikhail Mishustin, 56 de ani, actualul prim-ministru al Rusiei. El este în funcție din ianuarie 2020 și ar fi prima persoană care ar fi desemnată președinte interimar, până la noi alegeri, conform constituției, în cazul în care se întâmplă ceva cu Putin. El ar putea fi alegerea evidentă pentru un succesor tehnocrat în fruntea țării, dar nu a fost în centrul puterii de mult timp, pentru a-și construi o rețea de aliați și apropiați.
O altă figură ce ar putea prelua frâiele puterii la Kremlin este Dmitry Medvedev, 56 de ani, singurul politician rus modern care a fost atât prim-ministru, cât și președinte al Rusiei.
Dar, în ultima vreme el ocupă o funcție mai degrabă onorifică, de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. El ar putea fi din nou președinte, dacă alte figuri mai puternice nu și-ar dori să preia fotoliul de la Kremlin.
În orice caz, oricine îi va succeda lui Putin va trebui probabil să fie o figură diferită și chiar de tranziție pentru Rusia, modelată nu doar de vremurile grele cu care se confruntă Moscova, ci și de generația politică în asceniune.
Putin are 69 de ani, iar mulți din apropiații săi sunt de aceeași generație de vârstă sau chiar mai bătrâni. Ei reprezintă ultimele elite provenite din fosta Uniune Sovietică.