Zvonuri...
Negocierile pentru programul de guvernare se apropie de final după ce PSD, PNL și UDMR au căzut de acord în linii mari asupra măsurilor care vor fi susținute de viitorul Guvern. Singura necunoscută care stă în calea viitorului Executiv este numele premierului desemnat. Surse politice din interiorul PSD și PNL au declarat pentru HotNews.ro că o întâlnire informală între liderii celor trei formațiuni politice și președintele Klaus Iohannis ar putea avea loc în cursul serii de luni. Potrivit surselor citate Nicolae Ciucă este favoritul președintelui pentru funcția de prim-ministru dar în continuare Florin Cîțu se opune acestei variante, dezvăluie hotnews.ro .
"Varianta unui premier prin rotație nu este una aplicabilă în acest moment, iar soluția se așteaptă în continuare de la Cotroceni. Negocierile au fost tărăgante din cauza opoziției lui Florin Cîțu, dar în seara asta sperăm ca situația va fi deblocată de către președinte", au explicat sursele citate.
Președintele Klaus Iohannis dorește să-l nominalizeze pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier în viitorul Guvern PSD-PNL-UDMR, iar o parte dintre liderii PNL susțin această variantă. Totodată și liderii PSD sunt de acord cu acestă opțiune și așteaptă de la șeful statului să-și exprime această opțiune în cursul acestei seri.
Posibilitatea ca PSD să preia în primă instanță funcția de premier, iar Marcel Ciolacu să fie propus în acest sens este dorită de Florin Cîțu, dar respinsă de liderii PNL. În acest scenariu, Marcel Ciolacu premier, Cîțu ar prelua funcția de ministru al Finanțelor.
Surse liberale au explicat pentru HotNews.ro că liderii PNL apropiați de președintele Klaus Iohannis nu doresc această variantă și exclud ca PSD să preia funcția de premier.
"Trebuie rezolvată problema cât mai repede posibil. Este exclus să cedăm funcția de premier, social-democrațiilor iar Florin Cîțu va fi nevoit să accepte că nu va fi propus din nou", au explicat sursele citate.
Conform discuțiilor neoficiale dintre cele trei partide, împărțirea portofoliilor va porni de la funcția de premier. Potrivit ultimelor discuții se pare că cele trei partide au renunțat la suplimentarea portofoliilor în viitorul Guvern și se va menține același număr de ministere - 18 și cele două funcții de vicepremier. Pe schema Guvernului, PNL va prelua 8 ministere, PSD 8 cu condiția să preia Secretariatul General al Guvernului (rol avizator) și UDMR- două portofolii plus vicepremier.
Portofoliile pe care le dorește PSD:
- șefia Camera Deputaților
- Secretariatul General al Guvernului
- Finanțele
- Munca
- Transporturile
- Fondurile Europene
- Internele sau Apărarea
- Sănătatea
- Agricultura
Portofoliile pe care le dorește PNL:
- premier
- șefia Senatului
- Interne sau Apărarea
- Energie
- Justiție
- Transporturi
- Educație
- Externe
- Cultură
- Economie
Portofoliile pe care le dorește UDMR:
- vicepremier
- Dezvoltare
- Mediu
Pe masa negocierilor se mai află în acest moment protocolul Coaliţiei, funcția de premier, portofoliile din noul Executiv PNL-PSD-UDMR și restul funcțiilor din eșalonul doi și trei.
Dacă președintele Klaus Iohannis deblochează numirea premierului, PSD, PNL și UDMR intenționează ca până la sfârşitul săptămânii negocierile să se încheie iar audierile şi votul pentru noul Guvern să fie organizate săptămâna viitoare.