Zvonuri...

Zvonuri...

În prima rundă oficială de negocieri PNL, PSD și UDMR, în spatele ușilor închise, liderii celor trei partide s-au certat pe tema nominalizării premierului, dar au căzut de acord să majoreze numărul de portofolii în Guvern, potrivit surselor HotNews.ro .
De asemenea, potrivit surselor citate, social-democrații au prezentat o listă cu măsurile economice din programul de guvernare al PNL pe care nu le acceptă.
"În continuare PSD nu acceptă ca Florin Cîțu să fie premier, iar discuțiile s-au blocat în acest sens. O soluție discutată în interior a fost premier prin rotație de la fiecare partid în parte PNL, PSD și UDMR, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie. Vom cere informal o soluție de la președinte și cel mai probabil vineri vom avea și un răspuns în acest caz ca să putem începe negocierile pe portofolii", au explicat sursele HotNews.ro participante la discuții.
De altfel, situația a fost recunoscută de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a precizat miercuri că s-a discutat inclusiv varianta unui premier independent, precum și cea a unei rotații la șefia Guvernului care să înceapă, de ce nu, cu UDMR.
O altă tema discutată în spatele ușilor închise a fost structura viitorului Guvern. Astfel, liderii politici au căzut de acord că se impune suplimentarea portofoliilor de la 18 câte sunt în prezent la maxim 21. S-a luat în discuție ca din ministerul Economiei să se desprindă IMM-urile, iar ministerul Cercetării să fie asimilat ministerului Educație. De asemenea, Secretarul General ar putea deveni membru al Cabinetului.
O a treia tema a fost pe cum va arăta programul de guvernare PNL-PSD- UDMR. PSD a venit cu o listă de solicitări și a început să taie din programul de guvernare al PNL. Printre cerințe se află rediscutarea PNNR, revenirea la legea pensiilor făcută de PSD, renunțarea la privatizarea trezoreriei statului.
Lista cerințelor PSD. Ce a scos Ciolacu din documentul lui Cîțu:
  • 1. Gestionarea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se face la nivel central, de către Ministerul Proiectelor Europene.
PSD susține descentralizarea gestionarii PNRR, cu includerea Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR), a Consiliilor Județene și a autorităților locale în calitate de autorități contractante. De asemenea, social-democrații vor plafonarea consultanței la maxim 3% din proiectele finanțate din PNRR.
  • 2. Noua lege a pensiilor care în programul de guvernare al PNL prevede creșterea anuală a punctului de pensie în funcție de rata inflației și de majorarea salariului mediu brut pe economie. De asemenea, creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual până la 4,75% în 2024;
PSD nu este de acord cu o nouă lege a pensiilor ci vrea aplicarea actualei legi 127/2019 făcută de Lia Olguța Vasilescu. PSD vrea ca legea actuală să fie adaptată la contextul fiscal-bugetar actual.
  • 3. Noua lege a salarizării bugetarilor.
PSD pledează pentru aplicarea legii 153/2017, echilibrarea veniturilor în sectorul bugetar și întărirea resursei umane din sistem. Social-democrații au adus ca argument situația de criză de acum și faptul că societatea s-a bazat pe medici și personalul sanitar, pe profesori, precum și cei implicați în ordinea publică.
  • 4. Creștere a salariului minim peste 2500 lei.
PSD are în vedere creșterea, în primă faza, a salariului minim la 2550 lei, iar ulterior la 2740 lei pentru studii generale, urmând ca salariul pentru studii superioare să ajuga la 3.000 lei brut. De asemenea, prioritar pentru PSD este stabilirea unui termen pentru care se poate aplica salariul minim unui angajat, termen care să nu depășească 24 luni, iar angajatorul să califice personalul în aceasta perioadă.
  • 5.Privatizarea Trezoreriei statului și reorganizarea astfel încât partea de operațiuni să se transfere către mediul privat, iar partea de datorie publică și de statistici să revină departamentlui Ministerului Finanțelor Publice
PSD nu este de acord cu privatizarea Trezoreriei Statului și nu dorește ca partea de operațiuni de trezorerie sa fie cedată mediului privat. PSD susține că asta ar însemna ca pe banii bugetului să se capitalizeze una sau mai multe bănci comerciale cu un capital circulant de peste 1.000 de miliarde lei (peste 200 miliarde euro) plus riscurile aferente privatizării capitalului.
  • 6. Privatizarea companiilor de stat - Hidroelectrica. .
PSD susține că în contextul crizei energetice, prioritatea trebuie să fie consolidarea producției și nu privatizarea ei și pierderea controlului. Trebuie susținută consolidarea companiilor de stat si realizarea de investitii în producție mai ales în domeniile strategice.
  • 7. Cota unică de impozitare
PSD vrea să schimbe abordarea din regimul fiscal și vrea impozitarea marilor averi, impozitarea proprietăților și activelor peste o anumită valoare, în context progresiv.
  • 8. Eliminarea facilităților fiscale pentru sectorul construcții și IT
PSD nu poate fi de acord cu eliminarea facilitatilor din sectorul de constructii, iar pe sectorul de IT trebuie avută în vedere o reviziure a contextului fiscal nu o eliminare a facilităților. Astfel, facilitatile trebuie sa ramana și trebuie evaluat, împreună cu industria TIC ca produsele TIC să facă obiectul operațiunilor de export de servicii.
  • 9. Consolidarea fiscală exclusiv pe cheltuieli
PSD susține că o consolidare fiscală trebuie făcută echilibrat cu prioritate pe venituri și centrată pe gradul de colectare. PSD vrea creșterea colectării veniturilor și consolidarea fiscală aplicată pe partea de venituri bugetare.
  • 10. Reintroducerea taxelor consulare.
PSD a eliminat aceste taxe și își menține poziția.
PSD și PNL reîncep miercuri discuțiile privind programul de guvernare. Primul capitol este Economie-Finanțe, urmat de Justiție.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...