Zvonuri de ultimă oră/Cine o fi personajul care-l șantajează pe Cîțu să cedeze totul pentru Finanțe? Cu ce îl are la mână?

Zvonuri de ultimă oră/Cine o fi personajul care-l șantajează pe Cîțu să cedeze totul pentru Finanțe? Cu ce îl are la mână?

Negocierile pentru programul de guvernare se apropie de final după ce PSD, PNL și UDMR au căzut de acord în linii mari asupra măsurilor care vor fi susținute de viitorul Guvern. Singura necunoscută care stă în calea viitorului Executiv este numele premierului desemnat. Surse politice din interiorul PSD și PNL au declarat pentru HotNews.ro că la întâlnirea de la Guvern, Florin Cîțu le-a fi spus social-democrațiilor că este dispus să accepte varianta de premier prin rotație și chiar PSD să fie primul care să propună. În schimb Cîțu ar obține portofoliul de la Finanțe. Negocierea lui Cîțu fără mandat de la partid a încins spiritele în interiorul PNL. De partea cealaltă, președintele Klaus Iohannis vrea să-l impună pe Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru.
Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au discutat luni seară în cadru restrâns despre nominalizarea premierului. Potrivit surselor HotNews.ro, Cîțu le-ar fi spus celor doi lideri de partid că PNL este dispus să accepte varianta numirii premierului prin rotație cu PSD. Mai mult, Cîțu și-ar fi arătat disponibilitatea ca PNL să renunțe la funcția de premier în schimbul obținerii portofoliului de la Finanțe.
Prin această negociere, Florin Cîțu încearcă să blocheze nominalizarea lui Nicoale Ciucă pentru funcția de premier. Ciucă este favorit al președintelui Klaus Iohannis și susținut de lideri PNL ca Lucian Bode, Rareș Bogdan, Emil Boc, Gheorghe Flutur și Robert Sighiartău.
Cîțu a convocat pentru marți la ora 19.00 ședința Biroului Executiv pentru a cere mandat de la partid să meargă la Cotroceni cu propunere de premier prin rotație și susținerea lui Marcel Ciolacu de a prelua primul mandatul.
Scenariul rotaţiei premierilor nu a fost validat în forurile de conducere, iar negocierea la nivel de preşedinţi de partid nu are nicio valoare atâta vreme cât Florin Cîţu nu are mandat de la conducerea partidului, mai exact Consiliul Naţional este forul avizat în acest sens, potrivit statutului.
Negocierea președintelui PNL a creat nervi în interiorul PNL, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan fiind primul care a reacționat public. Rareș Bogdan a declarat că informațiile potrivit cărora ar urma ca președintelui Iohannis să-i fie propusă o nominalizare de premier din rândurile social-democraților este exclusă.

„Domnul Florin Cîțu este președintele PNL, cunoaște foarte bine statutul PNL și nu ia decizii de unul singur, ci le ia în consens sau cu majoritatea leadership-ului liberal întrunit în foruri statutare. Domnia sa știe foarte bine starea de spirit, cât de greu a fost să începem discuții cu PSD și sunt absolut convins că domnia sa nu ar putea impune așa ceva și că este o strategie de negociere”, a declarat Rareș Bogdan, la Digi 24.
Anterior întâlnirii de la Cotroceni, liderii PSD, PNL și UDMR urmau să discute informal cu președintele Klaus Iohannis. Pe parcursul zilei de luni, soluția premierului prin rotație a fost vehiculată atât de social-democrați cât și de liberali ca un scenariu de rezervă.
"Varianta unui premier prin rotație nu este una aplicabilă în acest moment, iar soluția se așteaptă în continuare de la Cotroceni. Negocierile au fost tărăgante din cauza opoziției lui Florin Cîțu, dar în seara asta sperăm ca situația va fi deblocată de către președinte", au explicat sursele liberale.
Președintele Klaus Iohannis dorește să-l nominalizeze pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier în viitorul Guvern PSD-PNL-UDMR, iar o parte dintre liderii PNL susțin această variantă. Totodată și liderii PSD sunt de acord cu acestă opțiune și așteaptă de la șeful statului să-și exprime această opțiune în cursul acestei seri.
Posibilitatea ca PSD să preia în primă instanță funcția de premier, iar Marcel Ciolacu să fie propus în acest sens este dorită de Florin Cîțu, dar respinsă de liderii PNL. În acest scenariu, Marcel Ciolacu premier, Cîțu ar prelua funcția de ministru al Finanțelor dar și postul de vicepremier.
Surse liberale au explicat pentru HotNews.ro că liderii PNL apropiați de președintele Klaus Iohannis nu doresc această variantă și exclud ca PSD să preia funcția de premier.
"Trebuie rezolvată problema cât mai repede posibil. Este exclus să cedăm funcția de premier, social-democrațiilor iar Florin Cîțu va fi nevoit să accepte că nu va fi propus din nou", au explicat sursele citate.
Conform discuțiilor neoficiale dintre cele trei partide, împărțirea portofoliilor va porni de la funcția de premier. Potrivit ultimelor discuții se pare că cele trei partide au renunțat la suplimentarea portofoliilor în viitorul Guvern și se va menține același număr de ministere - 18 și cele două funcții de vicepremier. Pe schema Guvernului, PNL va prelua 8 ministere, PSD 8 cu condiția să preia Secretariatul General al Guvernului (rol avizator) și UDMR- două portofolii plus vicepremier.
Portofoliile pe care le dorește PSD:
  • șefia Camera Deputaților
  • Secretariatul General al Guvernului
  • Finanțele
  • Munca
  • Transporturile
  • Fondurile Europene
  • Internele sau Apărarea
  • Sănătatea
  • Agricultura
Portofoliile pe care le dorește PNL:
  • premier
  • șefia Senatului
  • Interne sau Apărarea
  • Energie
  • Justiție
  • Transporturi
  • Educație
  • Externe
  • Cultură
  • Economie
Portofoliile pe care le dorește UDMR:
  • vicepremier
  • Dezvoltare
  • Mediu
Pe masa negocierilor se mai află în acest moment protocolul Coaliţiei, funcția de premier, portofoliile din noul Executiv PNL-PSD-UDMR și restul funcțiilor din eșalonul doi și trei.
Dacă președintele Klaus Iohannis deblochează numirea premierului, PSD, PNL și UDMR intenționează ca până la sfârşitul săptămânii negocierile să se încheie iar audierile şi votul pentru noul Guvern să fie organizate săptămâna viitoare.





populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”