Zvon...
Florin Cîţu va schimba secretarul general al Senatului, pentru a-l numi ca mână dreaptă a sa pe Horaţiu Gorun, un colaborator de încredere, potrivit informaţiilor Adevărul . Recent, Marcel Ciolacu a impus-o pe funcţia similară de la Cameră pe Silvia Mihalcea, o apropiată a PSD.
Florin Cîţu pregăteşte schimbări la nivelul conducerii Secretariatului Senatului, adică structura care se ocupă de întreg aparatul birocratic al acestui for, dar care asigură şi logistica pentru desfăşurarea tuturor activităţilor, de la şedinţe de comisii şi plen, până la relaţia cu Monitorul Oficial. Măsura vine la o săptămâna de când Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a adus în funcţia de secretar general o persoană apropiată de PSD.
Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că Florin Cîţu va merge pe mâna unei persoane de încredere, cu care a lucrat în ultimii doi ani foarte bine. Mai precis, opţiunea preşedintelui PNL şi al Senatului este Tiberiu Horaţiu Gorun, fost secretar general al Guvernului până în urmă cu o săptămână. Înainte de a fi în funcţia-cheie de la Guvern, Gorun a fost secretar general-adjunct în Ministerul Finanţelor Publice, adus în instituţie în ianuarie 2020 la insistenţele liderului PNL Gorj, Dan Vîlceanu, după cum au declarat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. De altfel, ministrul Vîlceanu face parte din cercul de politicieni foarte apropiaţi de Cîţu.
Traseism şi supravieţuire politică
Gorun a fost un abil om politic, reuşind în ultimele două decenii să fie mai mereu în preajma celor aflaţi la putere, indiferent de culoarea politică a partidului. Fost şef la tinerilor liberali din Gorj în anii 2000, în 2007 Tiberiu Horaţiu Gorun a trecut la Partidul Liberal Democrat (PLD – partid format în urma sciziunii PNL), pentru ca apoi să fie membru PDL, în urma fuziunii între PLD şi PD, din decembrie 2007. PDL l-a instalat în funcţia de subprefect în perioada 2009-2010, iar din 2011 a fost numit director executiv al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret. Tiberiu Horaţiu Gorun a rămas pe această poziţie timp de aproape nouă ani, cu toate că la putere au ajuns partide sau coaliţii de partide adversare ale PDL: USL (adică PSD, PNL, UNPR şi PC), PSD, în perioada 2014-2015, PSD şi ALDE, în perioada 2017-2019. „A avut o uşă deschisă la fiecare partid”, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul”.
Tatăl, apropiat de PSD
Capitolul pregătire profesională a acestuia ridică unele semne de întrebare. În 2001 a terminat Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, adică acolo unde tatăl său, Adrian Gorun, era rector. În 2002, când era masterand la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Tiberiu Horaţiu Gorun devenea şi preparator la universitatea condusă de tatăl său. Adrian Gorun a fost apropiat de mai mulţi lideri ai PSD la nivel local şi naţional. De altfel, timp de patru ani, în perioada 2013-2017, Adrian Gorun a fost secretarul Comisiei Naţionale de Prognoză.
Persoana înlocuită va fi Ciprian Bucur, funcţionar a cărui soartă instituţională nu este încă stabilită, adică dacă va fi trimis pe poziţia de secretar general-adjunct sau dacă va fi lăsat pe funcţia sa de bază – consilier parlamentar la Camera Deputaţilor. În prezent, liberalii mai au un reprezentant în fruntea Senatului, adică Mario Oprea (fost senator), pe funcţia de secretar general-adjunct.
Ciolacu a readus-o pe Mihalcea
La Camera Deputaţilor, Marcel Ciolacu s-a mişcat mult mai repede decât Florin Cîţu. La începutul săptămânii trecute, conducerea Camerei Deputaţilor a numit-o secretar general pe Silvia Mihalcea, persoană care deţinea funcţia de secretar general-adjunct, începând cu februarie 2021. Anterior, în perioada februarie 2017 – februarie 2021, Silvia Mihalcea fusese tot secretar general al Camerei. Surse social-democrate susţin că persoana care a fost cel mai mare susţinător al numirii lui Mihalcea a fost Marian Neacşu, fost secretar general al PSD şi actual secretar general al Guvernului. De altfel, potrivit informaţiilor „Adevărul”, Neacşu ar fi vrut ca Mihalcea să fie şi pe listele PSD la europarlamentarele din 2019, dar Liviu Dragnea nici nu voia să ia în considerare acest lucru, ceea ce a dus la poziţionarea actualului secretar general al Guvernului în tabăra anti-Dragnea. Pe 5 noiembrie 2018, Marian Neacşu a fost exclus din PSD.