Zuckerman: SUA rămân angajate în îmbunătăţirea statului de drept în România
SUA rămân angajate în îmbunătăţirea statului de drept în România, să asigure suveranitatea şi securitatea României şi să creeze oportunităţi pentru toţi românii, să prospere, a declarat, joi, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, la recepţia de Ziua Independenţei.
"Avem un Parteneriat Strategic angajat în domeniile securităţii, democraţiei şi prosperităţii economice comune. Azi, relaţia noastră este mai puternică decât oricând. SUA rămân angajate în îmbunătăţirea statului de drept în România, să asigure suveranitatea şi securitatea României şi să creeze oportunităţi pentru toţi românii, să prospere. Acum este momentul pentru românii care au emigrat să se întoarcă acasă şi să clădească un viitor mai bun pentru toţi", a afirmat diplomatul, la evenimentul la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.
El a amintit de colaborarea România-SUA în domeniile militar, energetic, dar şi recent, în combaterea pandemiei COVID-19.
"Suntem dedicaţi să susţinem redresarea economică a României şi să asigurăm securitatea economică. Ne-am unit forţele în combaterea corupţiei şi am completat eforturile pornite de patrioţii români care au răsturnat regimul comunist, acum 30 de ani. SUA sunt dedicate să îşi folosească toate resursele din domeniu, pentru a susţine statul de drept şi lupta anticorupţie şi traficul de persoane", a punctat Zuckerman.
Totodată, diplomatul american a făcut un apel la "vigilenţă".
"Trebuie, de asemenea, să rămânem vigilenţi la adversarii noştri care încearcă să profite de situaţia prezentă, pentru a submina libertăţile noastre (...) Eforturile de a perverti pieţele libere, societăţile democratice şi folosirea de tehnologii care nu sunt de încredere nu trebuie tolerate. Influenţele maligne ce au ca scop destabilizarea şi oprirea României din a atinge adevăratul său potenţial economic trebuie să fie refuzate", a punctat el.
În cadrul discursului săi, Zuckerman a amintit faptul că s-a născut în România, iar părinţii săi au emigrat, în perioada comunismului.
"Eu însumi, cu modestie, sunt azi, în faţa dumneavoastră, exemplu al măreţiei Americii, o ţară în care fiul a doi emigranţi, care au avut curajul de a sacrifica totul pentru libertate, a avut ocazia de a se întoarce ca ambasador al Statelor Unite", a spus el.
În final, ambasadorul a făcut un apel la curaj şi apărarea democraţiei.
"Vă rog pe cei ce mă ascultaţi în seara aceasta să fiţi curajoşi, să apăraţi libertatea şi democraţia, să vă asiguraţi că flacăra libertăţii străluceşte în România şi în lumea întreagă. Vă rog pe toţi să credeţi în propriile forţe şi într-o Românie mai bună, vă rog pe toţi să faceţi fapte mari. Am repetat în mai multe rânduri: poporul român nu are un prieten mai bun decât Statele Unite iar Statele Unite nu au prieten mai bun decât România", a spus ambasadorul SUA la Bucureşti. AGERPRES