”Zoom pe Sănătate”: Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, în dezbatere cu profesioniștii români din Sănătate: Următorii șapte ani, o oportunitate financiară fără precedent pentru țara noastră

”Zoom pe Sănătate”: Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, în dezbatere cu profesioniștii români din Sănătate: Următorii șapte ani, o oportunitate financiară fără precedent pentru țara noastră

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, EU4Health, și președinte al Comisiei pntru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Legislativul european, a organizat consultarea ”Zoom pe Sănătate. Oportunități de finanțare din fonduri europene pentru România 2021 – 2027”, cu participarea Administrației Prezidențiale, a Ministerului Sănătății, Ministerului Fondurilor Europene și CNAS.

Potrivit unui comunicat de presă , la discuții s-au alăturat și principalii reprezentați ai industriei farmaceutice din România, directori ai unor importante spitale din țară, precum și reprezentanți ai celor mai active asociații de pacienți.

”Următorii șapte ani reprezintă o oportunitate financiară fără precedent pentru țara noastră, în domeniul Sănătății. Programul de Sănătate al UE, EU4Health, va avea un buget de cel puțin patru ori mai mare (cel puțin 1,7 miliarde de euro) decât actualul Program de Sănătate al UE și ne pune la dispoziție atât fondurile, cât și instrumentele necesare pentru dotarea spitalelor, derularea programelor de prevenție și screening, pentru investiții în cercetare, inovare și digitalizare”, a transmis Cristian Bușoi în cadrul evenimentului.

La rândul său, consilierul prezidențial Diana Loreta Păun a apreciat că ”noi orizonturi pentru digitalizare, pentru cercetare, pentru inovație și pentru medicină personalizată vor fi critice în următoarea perioadă, pentru a asigura reziliența sistemului. Creșterea alocărilor de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate, dar este evident că doar bugetul de stat nu va putea susține aceste investiții. (…) Fondurile europene reprezintă o oportunitate extraordinară pentru finanțarea ariilor prioritare”, a menționat aceasta.

De cealaltă parte, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a punctat că este nevoie de un plan mai bun pentru transpunerea în practică a strategiilor pe care le avem: ”Mesajul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, este de sprijin total pentru accesarea fondurilor europene. Au existat deja discuții pe diverse paliere între Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene pentru a dezvolta Sistemul de Sănătate, a îmbunății accesul la investigații și tratament, a moderniza infrastructura sanitară, în beneficiul real al pacienților”, a subliniat Baciu.

Tot cu ajutorul fondurilor europene vor fi implementate și trei proiecte cu impact major pentru sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Președintele CNAS, Adela Cojan, a declarat că acestea vor contribui la o mai bună înțelegere a nevoilor asiguraților și instituțiilor sanitare, vor permite pacienților să aibă acces mai bun și mai rapid la tratament și vor crește eficiența cheltuielilor în sistemul sanitar.

”Intenționăm ca în exercițiul 2021 – 2027 să accesăm fonduri pentru redimensionarea și standardizarea sistemului informatic al CNAS. Avem un sistem sistem unic intergrat destul de învechit. Când am preluat această funcție, capacitatea de stocare era aproape de maximum. Am reușit să rezolvăm problema, dar scopul nostru este să avem un sistem cu adevărat performat, care să funcționeze în beneficiul pacienților, să ușureze munca medicilor și a angajaților de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate”, a declarat, la rândul său, președintele CNAS.

În premieră, România va avea în perioada 2021 – 2027 și un Program operațional multifond dedicat Sănătății, cu un buget de 4,07 miliarde de euro.

”Plecând de la faptul că infrastructura de sănătate a României și cadrul de furnizare a serviciilor fie nu au fost adaptate la tehnologiile moderne, fie, în unele zone, sunt precare, în cadrul POS se regăsesc atât investiții în infrastructură și dotare cu echipamente, precum și investiții la nivel de servicii și resursă umană. Programul este structurat pe 7 priorități, plecând de la finanțarea construirii celor 3 spitale regionale și a altor infrastructuri spitalicești noi, până la infrastructura medicală specifică, programe de prevenție, programe de screening, cercetare în domeniul Sănătății, digitalizare, E-Sănătate și telemedicină”, a spus secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Adrian Mariciuc.

În cadrul aceleiași dezbateri, conf. dr. Cora Pop, a făcut apel la armonizarea legislației în privința viitoatelor proiecte de screening. ”Începând din 2017 au intrat în implementare proiectele de screening pentru cancerul de col, cancerul de sân și cancerul colo-rectal, pentru hepatitele cronice virale și pentru tuberculoză. În următoarea perioadă, pe lângă continuarea acestor proiecte de screening ar trebui să armonizăm legislația. Avem nevoie de organizare instituțională, care să permită derularea firească a acestor programe, pe tot teritoriul țării, în toate cătunele și orașele. Fără o legătură instituțională cu CNAS pentru pacienții asigurați și cu MS pentru grupurile vulnerabile, nimic nu se va putea derula firesc și natural din fonduri europene sau din fonduri naționale în privința screening-ului”, a subliniat dr. Pop.

Acest eveniment de consultate cu profesioniștii români din Sănătate are loc în contextul în care eurodeputatul Cristian Bușoi a avut marți o întrevedere extrem de importantă cu ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Cristian Bușoi a precizat că amândoi sunt încrezători că ”odată ce vom finaliza negocierile care vor începe, în mod formal, odată cu adoptarea de către Parlamentul European a Raportului meu pentru EU4Health, prin votul de săptămâna viitoare, UE va dispune de un Program de Sănătate ambițios, cu obiective clare, cu un buget generos, care să garanteze rezultate concrete pentru sănătatea cetățenilor europeni”.

Amintim că la 21 octombriesalută Consiliului Uniunii Europene a anunțat în unanimitate începerea negocierilor cu Parlamentul European pe Programul de Sănătate al UE pentru perioada 2021-2027, EU4Health.

La acel moment, Cristian Bușoi a dat asigurări că va depune toate eforturile necesare pentru a obține majorarea bugetului stabilit de Consiliu pentru acest program. ”Ne trebuie mai mult de 1,7 miliarde de euro în următorii șapte ani pentru a facefață provocărilor actuale și viitoare: epidemii sau pandemii, cancer, boli cardiovasculare, boli rare, pentru a susține inovarea, digitalizarea, pentru a avea cu adevărat sisteme de sănătate puternice și mai rezistente”, a explicat europarlamentarul.

În urma reuniunii Consiliului European din luna iulie, bugetul propus al Programului – pentru 2021 – 2027 – este de 1,7 miliarde de euro, o sumă de 4 ori mai mare decât cea din bugetul actualului Program, dar departe de cea necesară pentru a putea duce la îndeplinire toate obiectivele pe care le are Uniunea Europeană pentru sănătatea cetățenilor europeni, dezvoltarea și consolidarea sistemelor noastre sanitare.

Programul EU4Health își propune să completeze politicile naționale ale statelor membre, să promoveze coordonarea dintre acestea, să protejeze cetățenii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave asupra sănătății, să ofere garanția resurselor necesare pentru ca statele membre să facă față crizelor sanitare, să consolideze sistemele de sănătate, să sprijine utilizarea instrumentelor și serviciilor digitale în domeniul sănătății.

În același timp, Programul va finanța misiuni pentru prevenirea și gestionarea bolilor cronice, susține și promovează vaccinarea și, cel mai important, contribuie la reducerea inegalităților în materie de sănătate.

Votul final pentru Programul EU4Health va fi dat de Parlamentul European în luna noiembrie. Urmează apoi negocierile cu statele membre pentru ca Programul să poată fi pus în aplicare începând cu anul 2021.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!