Zona de pe Pământ care este mai puțin cunoscută decât suprafața planetei Marte. Este ascunsă de 14 milioane de ani

Zona de pe Pământ care este mai puțin cunoscută decât suprafața planetei Marte. Este ascunsă de 14 milioane de ani

Un peisaj străvechi ascuns sub stratul de gheață din Antarctica de Est timp de cel puțin 14 milioane de ani a fost dezvăluit cu ajutorul datelor din satelit și al avioanelor echipate cu radare de penetrare a gheții.

Mai multe dealuri și văi au fost descoperite sub gheața de sub Antartica FOTO cnn.com

Mai multe dealuri și văi au fost descoperite sub gheața de sub Antartica FOTO cnn.com

Oamenii de știință au folosit tehnicile de teledetecție pentru a cartografia 32.000 de kilometri pătrați de teren - o suprafață aproximativ la fel de mare ca cea a Belgiei.

Ei au descoperit un peisaj format de râuri înainte de acumularea continentală a stratului de gheață din Antarctica de Est, care ar fi semănat cândva cu dealurile și văile din actualul North Wales, potrivit unui studiu publicat marți în revista Nature Communications, potrivit cnn.com .

Cercetătorii și-au propus să traseze istoria stratului de gheață și modul în care acesta a evoluat de-a lungul timpului, iar înțelegerea modului în care arăta terenul înainte de a fi ascuns sub straturile înghețate reprezintă un capitol important în această poveste, a explicat autorul principal al studiului, Stewart Jamieson, profesor în cadrul departamentului de geografie de la Universitatea din Durham.

„Pământul de sub stratul de gheață din Antarctica de Est este mai puțin cunoscut decât suprafața lui Marte ", a declarat Jamieson într-un comunicat.

„Și aceasta este o problemă, deoarece acest peisaj controlează modul în care curge gheața din Antarctica și controlează modul în care ar putea răspunde la schimbările climatice din trecut, prezent și viitor", a adăugat el.

Natura bine conservată a peisajului îl face deosebit de special. Este rar să găsești peisaje relativ nemodificate sub o calotă de gheață continentală - în mod normal, mișcarea gheții, pe măsură ce aceasta fluctuează în mărime și se deplasează, ar eroda și măcina peisajul, a spus Jamieson.

Ce se află sub gheața din Antarctica

Înțelegerea motivelor pentru care acest peisaj antic specific a supraviețuit în mare parte nevătămat ar putea ajuta oamenii de știință să prezică mai bine dinamica viitoare a stratului de gheață din Antarctica de Est, care conține echivalentul a aproximativ 60 de metri de creștere potențială a nivelului mării, pe măsură ce planeta se încălzește.

Potrivit studiului, clima Pământului este pe cale să atingă temperaturi tipice celor înregistrate în perioada în care acest peisaj și-a avut probabil originea, în urmă cu 34 până la 14 milioane de ani - care erau cu 3 grade Celsius și 7 grade Celsius mai mari decât cele de astăzi.

Stratul de gheață din Antarctica de Est s-a format pentru prima dată în urmă cu aproximativ 34 de milioane de ani, dar ulterior ar fi fluctuat în mărime, dezvăluind uneori terenul de dedesubt. Jamieson a declarat că supraviețuirea peisajului implică faptul că temperaturile de la baza stratului de gheață au fost foarte reci și stabile pe aceste blocuri de teren vechi, în ciuda unor perioade intermediare de încălzire a climei.

„În alte zone, ne-am aștepta, de fapt, să existe apă lichidă, chiar între gheață și pat, care ajută la măcinarea lucrurilor. Noi nu avem așa ceva în locația noastră. Așa că acest lucru explică parțial cum a putut supraviețui ceva atât de mult timp", a explicat Jamieson într-un interviu telefonic.

Datele geofizice adunate de oamenii de știință au oferit indicii despre ceea ce se afla sub gheața de 2 kilometri grosime.

„(Datele) măsoară efectiv schimbări foarte mici în forma părții superioare a gheții și, practic, când ne uităm la asta și o desenăm, arată ca o serie de văi interconectate care trebuie să se afle sub stratul de gheață. Practic, vedem fantoma acelui peisaj din partea de sus", a declarat Jamieson.

Echipa de cercetători nu știe ce plante și animale sălbatice ar fi putut locui cândva în zonă, dar dovezile de râuri sugerează că apa curgătoare era prezentă, ceea ce face foarte probabil ca peisajul să fi avut vegetație.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!