Ziua Z la CCR: Judecătorii dezbat sesizarea lui Iordache care-l poate scăpa pe Dragnea de pușcărie
Curtea Constituţională a României (CCR) reia astăzi de la ora 10.00 dezbaterile asupra sesizării privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte pe tema completurilor specializate în corupţie. Ședința a fost amânată ieri după ce patru judecători au cerut acest lucru pe motiv că nu au avut timp să citească raportul pe care judecătorul-raportor Petre Lăzăroiu l-a trimis abia marți după-amiază, relatează G4Media.ro .
Cei patru judecători care au pledat pentru amânarea dezbaterilor au fost Livia Stanciu, Daniel Morar, Ștefan Minea și Mona Pivniceru.
Sursele din cadrul CCR au mai explicat pentru G4Media.ro că singurul care s-a opus vehement amânării dezbaterilor a fost chiar judecătorul Petre Lăzăroiu, cel care a transmis cu mare întârziere raportul pe sesizarea făcută de Florin Iordache. Lăzăroiu a invocat motive de sănătate, susținând că are programată o operație, iar pe acest fond președintele CCR, Valer Dorneanu, a stabilit un nou termen pentru joi la ora 10:00.
Raportul întocmit de judecătorul-raportor Petre Lăzăroiu în ceea ce privește sesizarea depusă de Florin Iordache la CCR referitor la completurile de trei judecători de la ÎCCJ este orientat spre admiterea acțiunii fostului ministru al justiției, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții Constituționale.
Petre Lăzăroiu a fost desemnat de președintele CCR, Valer Dorneanu, judecător-raportor în această speță care l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea în primă instanță de trei ani și jumătate de închisoare cu executare primită anul trecut în dosarul angajărilor fictive de la Protecția copilului Teleorman.
Surse juridice au explicat pentru G4Media.ro că CCR a solicitat anterior ședinței de azi o serie de informații de la Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la completurile de 3 judecători.
”Au fost cerute informații despre modul de constituire al completurilor de 3 judecători și despre specializarea acestora, începând cu 2009. De asemenea, CCR a solicitat date și despre câte dosare au fost judecate în baza legii 78/2000 (privind prevenirea corupției – n. red.), despre impact și altele”, au precizat sursele citate.