Ziua Naţională, sărbătorită în oraşele ţării cu ceremonii militare şi religioase şi alte manifestări - grupaj II

Ziua Naţională, sărbătorită în oraşele ţării cu ceremonii militare şi religioase şi alte manifestări - grupaj II

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită, duminică, în oraşele ţării printr-o suită de manifestări care includ ceremoniale religioase şi militare, evenimente care transpun în prezent momentele din urmă cu 101 de ani de la Alba Iulia, dar şi spectacole de teatru sau folclorice, Hora Unirii, concerte, focuri de artificii şi, nu în ultimul rând, aprinderea luminilor de sărbători în oraşe.

* BRAŞOV

Mai multe avioane şi elicoptere militare şi civile au survolat, duminică după-amiază, Piaţa Tricolorului din municipiul Braşov, unde s-a desfăşurat ceremonia militară şi religioasă dedicată Zilei Naţionale a României.

Zborul avioanelor MiG21 LancheR şi a elicopterelor IAR 330 Puma Socat, din dotarea Forţelor Aeriene Române şi avioane civile aparţinând Clubului Aeronautic Teritorial Braşov, precum AN-2, PZL-104, VILGA, IAR 46, ZLIN 526 a fost unul dintre momentele mult aşteptate şi apreciate de publicul prezent, fiind, de altfel o premieră în ultimii 30 de ani, în Braşov.

După ceremonia militară - întâmpinarea autorităţilor judeţului, prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, interpretarea de către fanfara militară şi garda de onoare a Imnului Naţional al României - a urmat serviciul religios.

Un moment-surpriză, emoţionant, a fost aterizarea paraşutistului Cristian Popescu, de la Aeroclubul Teritorial Braşov, în vârstă de 63 de ani, cu peste 5.000 de salturi în cariera sa începută în 1978, care a adus din "cer" un drapel imens tricolor, pe care l-a predat autorităţilor.

"Astăzi este o zi specială, plină de emoţie, pentru toţi românii. Cu tricolorul purtat la vedere sau doar în suflet, cu siguranţă toţi simţim la fel, adică româneşte, aşa cum au făcut-o, cu peste 100 de ani în urmă, cei care au înfăptuit Marea Unire, la 1 Decembrie 1918, cu credinţa în suflet, că doar uniţi se pot transforma în cei puternici, care să decidă viitorul lor, prezentul nostru. Uniţi trebuie să rămânem şi astăzi, toţi românii, chiar dacă ne aflăm pe tărâm românesc sau pe unul străin, pentru a lăsa copiilor şi nepoţilor noştri o ţară mândră şi puternică", a declarat, în discursul său, prefectul Marian Rasaliu.

După alocuţiunile oficialităţilor, a avut loc defilarea personalului şi o prezentare a tehnicii MAI şi MApN, la eveniment participând, anul acesta, în premieră şi Spitalul Militar de Urgenţă "Regina Maria" din Braşov.

Programul manifestărilor se încheie în cursul serii cu tradiţionala "retragere cu torţe", a Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa".

* COVASNA

Demonstraţia aviatică a Aeroclubului Teritorial Braşov şi defilarea cu torţe a militarilor din garnizoana Sfântu Gheorghe s-au numărat printre cele mai atractive momente cuprinse în programul organizat în judeţul Covasna cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Foto: (c) OANA MĂLINA NEGREA / AGERPRES



Manifestările desfăşurate în municipiul Sfântu Gheorghe, la care au participat aproape 1.000 de persoane, au început duminică după-amiază cu un Te Deum la Catedrala Ortodoxă, de unde s-a pornit într-un "marş al Unirii" până în Piaţa Mihai Viteazul, unde au avut loc momente artistice, un ceremonial militar şi religios, urmat de o paradă militară.

La festivităţi au luat parte şi oameni veniţi din alte zone ale ţării, care au fluturat steaguri tricolore, au cântat cântece patriotice şi s-au prins într-o horă a Unirii alături de localnici.

Foto: (c) OANA MĂLINA NEGREA / AGERPRES



Spectacolul aviatic va fi urmat de o retragere cu torţe a militarilor de la garnizoana militară din Sfântu Gheorghe, care, în jurul orei 17, vor străbate centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

În program mai sunt cuprinse un concert de gala la Centrul de Cultură Arcuş, spectacolul "Dor de Eminescu", susţinut de actorul Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian-Octav Popa la Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe şi tradiţionalul Bal al Unirii.

Foto: (c) OANA MĂLINA NEGREA / AGERPRES



În cursul dimineţii au avut loc manifestări dedicate Zilei Naţionale a României şi în localităţile Covasna, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului şi Breţcu.

* SĂLAJ

Parade militare cu tehnică şi plutoane ale Armatei, structurilor Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informaţii, Ambulanţei şi Crucii Roşii au fost organizate sâmbătă la Jibou şi duminică, la Zalău şi Şimleu Silvaniei, pentru marcarea Zilei Naţionale a Românei.

Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES



Festivităţile au inclus slujbe religioase, discursuri ale oficialităţilor şi defilarea tehnicii şi plutoanelor, pe muzica asigurată de Fanfara Promenada Zalău.

Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES



"Ziua Naţională este ziua care ne reaminteşte de sacrificiul celor care nu mai sunt şi de datoria pe care o avem faţă de viitor. Nu trebuie să uităm că unitatea şi solidaritatea reprezintă cele mai importante instrumente pentru desăvârşirea unui viitor mai bun pentru România", a declarat duminică, la Zalău, ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

În acelaşi context, al sărbătoririi Zilei Naţionale, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a reamintit faptul că s-a încheiat perioada campaniei electorale şi că politicienii din toate partidele trebuie să-şi dea mâna pentru binele cetăţenilor. La finalul discursului, Ionel Ciunt i-a şi invitat să-şi dea mâna, la propriu, pe ministrul Transporturilor, Lucian Bode, preşedinte PNL Sălaj şi pe liderii judeţeni ai PSD - Tiberiu Marc şi UDMR - Seres Denes.

* SUCEAVA

Câteva mii de suceveni, printre care foarte mulţi copii, au asistat, duminică, la parada militară şi ceremonialul religios organizate în municipiul Suceava cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Primăria Suceava a împărţit participanţilor cu această ocazie trei mii de fulare tricolore şi steguleţe, iar preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, le-a oferit insigne cu tricolorul.

"La mulţi ani fraţi români, fraţi suceveni (...) Am avut un sentiment că e o lecţie de istorie cu atâţi copii veniţi să vadă în direct manifestările de Ziua Naţională (...) De aici începe patriotismul şi nevoia de patriotism, pentru că de Ziua Naţională, cred că de asta, trebuie să vorbim mai mult şi mai apăsat", a spus Flutur.

Totodată, el a transmis un mesaj de unitate care trebuie realizată începând cu oamenii politici.

"De Ziua Naţională mai trebuie spus ceva şi, de mâine, trebuie făcut mai ales de noi, oamenii politici. Mai multă unitate. E nevoie de asta şi trebuie să înceapă de la noi. România, în 30 de ani după Revoluţie, a cunoscut multe modificări în bine, dar cred că a venit vremea să ne bucurăm mai mult că suntem membri ai Uniunii Europene şi să simţim mai multă Europă la noi acasă. Mulţi români au plecat afară şi nu au plecat de bine, au plecat din cauza greutăţilor. Şi către ei trebuie să ne îndreptăm gândul şi noi cei de aici, de acasă, să facem mai mult ca ei să se întoarcă", a spus Gheorghe Flutur.

După depunerea de coroane şi parada militară, echipamentele şi tehnica de luptă ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi SRI au fost expuse pe esplanada Casei Culturii.

Manifestările de Ziua Naţională continuă în zona centrală a municipiului Suceava cu un spectacol susţinut de Ansamblul Artistic ''Ciprian Porumbescu'', un spectacol folcloric organizat de Primăria municipiului Suceava şi un concert al formaţiei Hara.

* VÂLCEA

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, pe bulevardul Calea lui Traian din Râmnic la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, dispozitivul de defilare fiind alcătuit din peste 200 de cadre militare şi 35 de mijloace tehnice terestre din dotarea jandarmilor, pompierilor şi poliţiştilor vâlceni.

Foto: (c) RAMONA DINCĂ / AGERPRES


Evenimentele dedicate Zilei Naţionale au debutat cu o ceremonie religioasă la Statuia Independenţei din municipiul Râmnicu Vâlcea, după care a urmat parada militară. Între cadrele care au defilat prin faţa vâlcenilor veniţi în număr mare să asiste la aceste evenimente s-a aflat şi un pluton de 19 fete, eleve la Centrul de Pregătire pentru Geniu şi EOD "Panait Donici". Militarii au adus cu ei şi 35 de mijloace tehnice aflate in dotarea structurilor pe care le-au reprezentat spre încântarea celor mici, însă pentru prima dată în ultimii ani, Armata nu a avut nicio maşină, dispozitivul de defilare fiind deschis de un vehicul al Jandarmeriei.

Foto: (c) RAMONA DINCĂ / AGERPRES



Sărbătoarea continuă la Râmnicu Vâlcea cu un concert extraordinar ce îi are cap de afiş pe Tudor şi Nicolae Furdui Iancu şi care va avea loc în cartierul Ostroveni, în zona Casei Tineretului, începând cu ora 16,00. Alături de cei doi artişti, pe scenă vor mai urca ansamblul "Crai Nou", ansamblul "Jidvei", orchestra "Rapsodia Vâlceană" şi alţi cunoscuţi interpreţi de muzică populară locali. AGERPRES / (A - AS - autori: Diana Dumitru, Oana Mălina Negrea, Sebastian Olaru, Silvia Marcu, Ramona Dincă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…