Ziua marii confruntări Kovesi vs Toader. Ce va decide CSM
In meciul revocarii dnei Kovesi, repriza esentiala se joaca astazi la CSM. Daca avizul sectiei de procurori pe propunerea de revocare formulata de ministrul Toader va fi unul negativ, misiunea presedintelui de a respinge revocarea va fi cu mult simplificata, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .
Un aviz negativ ar favoriza si sprijinul extern pentru DNA si statul de drept, pentru ca mereu una dintre conditiile cancelariilor occidentale, ale Bruxelles-ului si ale Washington-ului, a fost ca vocea sistemului judiciar sa fie ascultata.
Un aviz pozitiv, insa, ar ingreuna mult misiunea presedintelui in sustinerea Codrutei Kovesi. O sustinere la care presedintele nu prea are cum sa renunte. PSD i-a facut practic cadou aceasta sansa de reincarcare politica tocmai atunci cand intrase intr-un picaj grav dupa momentul Dancila.
Daca vrea al doilea mandat, si mie mi se pare ca adora functia de presedinte, nu isi poate permite sa rateze sansa si ar trebui sa stie ca o eventuala semnatura pe cererea de revocare ar insemna sfarsitul mandatului sau.
Brusc si iremediabil, atat in plan intern, cat si in plan extern.
Eu cred ca avizul CSM va fi unul negativ, cu materialul clientului, adica al raportului cel mai sfidator cu putinta la adresa magistratilor.
Din toata compunerea pe care si-a intemeiat propunerea de revocare, un singur motiv are o tenta manageriala, si anume cheltuiala/dosar DNA. Si acela e tangential abordat, complet nefundamentat, comparand mere cu pere.
In rest toate, absolut toate motivele invocate tin de eventuale anchete disciplinare, deci de compentelele stricte ale CSM.
In plus, ministrul a dat verdicte in actiuni disciplinare inca pe rolul CSM, pe una dintre ele si-a permis sa o publice, desi este prin lege confidentiala si nici macar nu ar fi trebuit sa fie in posesia lui, a tratat cu dispret concluzia CSM asupra controlului de fond de la DNA din vara, a atacat modul de calcul al procentului de achitari stabilit de CSM.
Hibele din raportul lui Tudorel Toader - analiza pe cele 20 de "capete de acuzare"
Daca sectia de procurori a CSM da aviz pozitiv unui raport prin care ministrul Justitiei ii incalca atributiile pana la nivelul unui conflict constitutional, poate la fel de bine sa stinga lumina si sa plece de tot acasa. Se autodesfiinteaza practic.
Pana la urma, CSM va decide nu daca dna Kovesi trebuie revocata, ci daca insusi Consiliul mai are vreun rost.
Si va lua decizia sub presiunea majoritatii procurorilor DNA care contesta vehement continutul raportului si cer apararea reputatiei in fata ministrului Justitiei, dar si sub presiunea apelului celor peste 1.000 de magistrati, procurori si judecatori, care apara DNA si sistemul judiciar in fata ministrului Justitiei.
Dupa cum nu am nicio indoiala ca dna Kovesi va putea demonta fara niciun fel de efort insailarea ministrului Jusititiei, care nu se sustine in niciunul dintre cele 20 de puncte si cotine erori majore dupa cum arata toti juristii de marca precum prof. univ. dr Valerius Ciuca, fost judecator la Tribunalul UE, sau fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu.
Eu cred ca in aceste conditii sectia de procurori a CSM nu numai ca trebuie sa avizeze negativ solicitarea ministrului, dar are toate motivele sa ceara Inspectiei Judiciare sa decida in ce masura dl Toader a lezat din nou independenta sistemului judiciar.
Pentru multi este stranie in aceste conditii reactia lui Liviu Dragnea, care promite ca PSD nu va sesiza CCR indiferent de decizia presedintelui si da asigurari ca nu se pune problema unei suspendari. Cu alte cuvinte, o atitudine care mimeaza corectitudinea politica si detasarea de subiect.
In primul rand, ca principiu general valabil, eu pe Liviu Dragnea nu-l cred nici daca spune ca afara ploua. In plus, PSD nici nu poate sesiza un eventual conflict la CCR. Nu are aceasta competenta. Cel care sesizeaza e premierul sau presedintele Senatului, de la care n-am auzit asemenea asigurari.
Pe de alta parte, dl Dragnea lupta din rasputeri sa infirme evidenta, adica faptul ca a avut comanda politica a revocarii.
Are nevoie sa para ca decizia nu i-a apartinut, ca politicul nu a influentat-o, ca dl Toader este singur pe teren.
Este si una dintre lasitatile clasice ale lui Dragnea care, atunci cand ii e mai greu partidului, se da lovit, dar si pentru ca cea mai sigura metoda de a compromite cu totul demersul revocarii sefei DNA este asocierea cu un condamnat, un inculpat si un suspect in dosare DNA.
Pentru partid desigur ca tot el este taticul cererii de revocare si pentru dl Dragnea este foarte important sa intre in congresul extraordinar cu aceasta medalie. Si esecul? Esecul ar fi din vina statului paralel, din vina conspiratiilor externe, din vina lui Soros, a serviciilor, a martienilor.
Esecul revocarii va da ocazia unui nou grandios exercitiu de victimizare, iar PSD isi va pastra si dusmanii atat de valorosi, Kovesi si Iohannis, cu care sa lupte eroic in continuare pentru a masca si taierea salariilor, si inflatia, si cresterea dobanzilor si toate cele despre care nu are niciun interes sa se vorbeasca.