''Ziua Încoronării'' - ceremonii cu caracter restrâns la Alba Iulia, în context pandemic

''Ziua Încoronării'' - ceremonii cu caracter restrâns la Alba Iulia, în context pandemic

Manifestările dedicate împlinirii a 99 de ani de la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria se vor desfăşura vineri într-un cadru restrâns la Alba Iulia, oraş în care rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este mai mare de 10 la mia de locuitori.

"Din cauza condiţiilor actuale, chiar dacă legea ne permitea altfel, am decis totuşi ca spectacolele mai mari preconizate a avea loc pe data de 15 octombrie să fie anulate, cu speranţa unor vremuri mai bune, dar şi cu certitudinea că acest val 4 va trece şi ne va învăţa pe toţi să fim mai responsabili unii faţă de alţii. Totuşi, sărbătorim 99 de ani de la Încoronare prin evenimente restrânse, la care vă aşteptăm", a transmis, pe pagina sa de socializare, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.

Prin urmare, au fost anulate, potrivit edilului, spectacolul de tango argentinian al artiştilor de la Cluj Tango Orchestra şi un spectacolul de balet.

"Chiar dacă, probabil, nu ar fi fost o afluenţă prea mare de oameni, considerăm că panta pe care ne aflăm acum ne îndeamnă pe toţi la responsabilitate, care poate fi demonstrată în multe feluri, de la vaccinare şi păstrarea distanţării fizice între noi, la autoizolarea fiecăruia la primele semne de boală, la un pic mai multă empatie pentru cel de lângă noi. Sperăm ca această situaţie să nu mai treneze foarte mult, să luptăm cu toţii cu toate armele pe care le avem la dispoziţie, iar perioada care va urma, la Alba Iulia, să ne găsească pe toţi sănătoşi şi conştienţi de importanţa oraşului nostru în istoria de 100 de ani a Regalităţii României", a adăugat primarul.

Gabriel Pleşa a conchis că Anul Centenarului Regalităţii României ar trebui să facă din Alba Iulia gazda a mai multor manifestări culturale, dar să aducă şi foarte mulţi turişti.

"Ziua Încoronării" va debuta vineri în Piaţa Cetăţii cu o expoziţie de fotografie dedicată Regelui Mihai, după care, de la ora 12.00, în Catedrala Încoronării va fi oficiat un Te-Deum. Sala Unirii va găzdui un concert cameral extraordinar, urmat, pe esplanada Muzeului Naţional al Unirii, de prezentarea bustului Regelui Mihai, la 100 de ani de la naştere. La Muzeul Principia va avea loc vernisajul unei expoziţii de artă, intitulată "Blank", şi de lansarea de carte "Regina cea rea", după povestea Reginei Maria a României. Evenimentele se vor încheia, la Sala Unirii, cu o masă rotundă dedicată Încoronării de la Alba Iulia.

Evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, supranumit "Întabularea Transilvaniei pe România", a consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente în urmă cu 99 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, şi la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziţie. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...