Ziua în care Hitler a ajuns la putere. Asemănările celui mai mare criminal al istoriei cu Putin

Ziua în care Hitler a ajuns la putere. Asemănările celui mai mare criminal al istoriei cu Putin

Vladimir Putin a fost comparat cu Adolf Hitler. Cei doi au invocat motive naţionaliste pentru a anexa teritorii populate de conaţionali de-ai lor.

Vladimir Putin și Adolf Hitler FOTO Arhivă

Vladimir Putin și Adolf Hitler FOTO Arhivă

La 30 ianuarie 1933, Adolf Hitler a devenit cancelar al Germaniei. La scurt timp, naziștii au preluat toate funcțiile de conducere, atât în parlamentul central (Reichstag) și cele regionale, cât și în economie.

Adolf Hitler a venit pe lume la 20 aprilie 1889, la Braunau am Inn, o mică localitate de la graniţa Austriei cu Germania. S-a mutat în Germania, unde s-a înrolat în armată, a luptat în Primul Război Mondial, apoi a intrat în politică, devenind liderul Partidului Muncitoresc German.

Hitler a promovat o politică agresivă, prin care proclama superioritatea rasei germane „pure“ căruia îi trebuia spaţiu vital.

Principalul inamic al dezvoltării poporului german a fost identificat de Hitler în populaţia evreiască, ce a fost supusă unui proces de exterminare în masă. Holocaustul declanşat de regimul nazist al lui Hitler s-a extins şi în ţările cotropite de puternica armată germană.

Practic, Adolf Hitler a dat semnalul de începere în Europa al celui de-al Doilea Război Mondial, anunţat prin unificarea Austriei cu Germania nazistă la 12 martie 1938 şi declarat la 1 septembrie 1939 când Germania a invadat Polonia. Conflagraţia a durat până la 2 septembrie 1945, sinuciderea lui Hitler împreună cu soţia sa Eva Braun într-un buncăr din Berlin, la 30 aprilie 1945, fiind considerată recunoaşterea capitulării naziste în faţa victoriei Aliaţilor.

Politica lui Hitler este considerată principala cauză a declanșării celui de-al Doilea Război Mondial, iar de numele său sunt legate numeroase crime săvârșite împotriva omenirii.

Cum au anexat teritorii Hitler și Putin

Cu mult înainte ca Vladimir Putin să ordone atacarea Ucrainei, liderul de la Kremlin a fost comparat cu Adolf Hitler. Cei doi au invocat motive naţionaliste pentru a anexa teritorii populate de conaţionali de-ai lor.

Cancelarul nazist Hitler a anexat teritorii care erau populate de minoritatea germană - Austria, Cehoslovacia, în special Sudetenland, şi vestul Poloniei.

Liderul de la Kremlin anexează teritorii care sunt populate de minoritatea rusă. Astfel, a anexat Osetia de Sud şi Abhazia de la Georgia în 2008, şi peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014. La 24 februarie 2022 a invadat Ucraina. Ulterior, a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor parțial ocupate din Ucraina - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Anexarea Crimeei la Rusia a fost condamnată în cadrul ONU, unde rezoluția a adunat 100 de voturi pentru și 11 contra, iar alte 58 de state s-au abținut. Au existat și sancțiuni la adresa Rusiei, însă mari națiuni din Uniunea Europeană, printre care și Germania au continuat să facă afaceri cu Moscova, devenind dependente de gazul rusesc.

În 1954, în cadrul URSS, Rusia a cedat Crimeea Ucrainei, în condițiile în care Ucraina încorpora și teritorii românești, poloneze și slovace. În 2014, Rusia a invadat și anexat Crimeea, după revoluția ucraineană pro-occidentală.

Putin, noul Hitler

Mai mulți lideri au spus că Putin este noul Hitler. Însuși fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko l-a comparat pe preşedintele rus Vladimir Putin cu Adolf Hitler.

Mai mult decât atât, simbolul acestei aşa-zise operaţiuni de denazificare - litera Z, care nu există în alfabetul chirilic - aduce aminte de elemente naziste, cum ar fi, de exemplu, staţia Z de lângă lagărul de concentrare Sachsenhausen. Unii comentatori politici l-au văzut ca o „semi-svastică stilizată” .

Marcaţi cu „Z”, soldaţii lui Putin nu s-au ferit să se comporte la fel de barbar ca soldaţii lui Stalin. Încă din primele zile, cazuri de deportări, jafuri, violuri, torturi, civili executaţi cu sânge rece sau ucişi în propriile case de „rachete de precizie” au fost raportate în ţara atacată fără să fi provocat agresorul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”