Ziua în care Dragnea și PSD s-au PIȘAT pe NOI!

Ziua în care Dragnea și PSD s-au PIȘAT pe NOI!

Stiti ce ne-a spus Liviu Dragnea din Parlament? Ca pauza a luat sfarsit, revenim la normal. Iar peste cateva ore plenul Senatului avea sa-i confirme spusele printr-o flegma groasa in obrazul Justitiei.

Liviu Dragnea l-a convocat pe premier in Parlament pentru a-si da prilejul lansarii campaniei electorale cu ceea ce pare a fi principala ei tema: nationalismul.

Valul care matura Europa nu avea cum sa nu ajunga si la noi, macar mimetic, cu atat mai usor cu cat e o tema facila, nu pretinde decat emotie.

Dar nu asta mi s-a parut esential indiscursul dlui Dragnea, ci cuvintele rostite apasat de doua ori: "am fost inlaturati de la guvernare in mod nedemocratic".

PSD a plecat de la guvernare prin demisia premierului Ponta in urma protestelor masive declansate de tragedia de la Colectiv. Ulterior, presedintele a desemnat un premier independent, care a alcatuit o echipa independenta pe care PSD a votat-o in Parlament.

Deci nedemocratice nu puteau fi, inteleg, decat protestele strazii. "Adio, Colectiv! Du-te naibii, strada, vom fi iarasi ce am fost, chiar mai mult decat atat!", asta pare ca ne transmite liderul PSD, parca suit cu picioarele pe tribuna Parlamentului.

Iar mai pe seara, ca sa fie treaba clara, Victor Ponta vorbea la Ghita TV despre "un Colectiv organizat".

In noiembrie s-a iesit in strada nu numai pentru Colectiv, ci si pentru moartea politistului Bogdan Gigina, ucis de faraonismul unui ministru caruia ii deschidea drum spre casa gonind pe motoclicleta prin ploaie si noapte. Nu s-a implinit anul de la moartea acelui tanar ca Senatul blocheaza anchetarea cazului, impiedica Justitia sa analizeze daca Gabriel Oprea este sau nu vinovat.

73 de senatori il mai omoara o data pe Bogdan Gigina achitandu-l fara judecata si fara drept pe cel acuzat de asasinarea lui, refuzandu-i astfel dreptul macar la dreptate.

Spun aparatorii generalului indispensabil ca dosarul e subtire. Foarte bine! Cu atat mai mult, ar fi trebuit sa il lase sa-si urmeze cursul pentru ca judecatorii sa consfinteasca nevinovatia lui G. Oprea si, implicit, eroarea DNA.

Spune dl Oprea ca de pe bancheta din spate nu putea comite ucidere din culpa. Foarte bine, sa decida asta judecatorii. Cum de nu este dornic sa obtina achitarea cu focuri de artificii? Sau se stie vinovat?

Daca vreti dimensiunea ororii, o aveti cuprinsa in cuvintele incarcate de revolta si durere ale mamei lui Bogdan Gigina: "Cel care fura o gaina este hot, este supus legilor acestei tari si inchis. Cel care sta cuminte pe bancheta din spate a masinii nefacandu-se vinovat de nimic, traieste frumos, vazandu-si linistit de viata, ba chiar se plange de cosmarul trait...".

Dar nici nu cred ca dragul de Gabriel Oprea i-a manat in lupta pe senatori. Nu vad sa-l puna cineva pe lista electorala si dupa alegeri va putea fi anchetat doar cu aviz de la presedinte, care si-a si exprimat nemultumirea pentru decizia senatorilor reafirmand ca judecata nu se face in Parlament.

Votul lor nu cred ca a fost atat pro-Oprea, cat impotriva Justitiei, impotriva DNA, apasat, sfidator, ca o declaratie de independenta asemeni uneia dansata tribal in jurul focului. Un DNA supus unei salbatice campanii de decredibilizare, dupa ce anul acesta a fost lasat fara importante parghii legale.

Si vi-i aduceti aminte pe toti acestia ce spasiti erau in toamna trecuta? Ar fi indraznit pe atunci dl Dragnea sa vorbeasca despre proteste nedemocratice, dl Ponta despre Colectiv organizat? Daca DNA cerea atunci avizul pentru urmarirea lui Oprea il primea in unanimitate.

Ce s-a intamplat intre timp? Pauza de tehnocratie. Simplu. Guvernul tehnocrat a fost pauza de respiratie oferita politicului nu pentru a se reforma, nici poveste!, ci doar pentru a scapa de presiunea acelui moment.

A facut un pas in spate, pentru regrupare, reorganizare, lasand in prima linie un guvern cu puteri foarte reduse, dependent de aceeasi majoritate, cu forte intacte, dar fara povara raspunderii si a decontului. Un guvern care nici nu a vrut sa profite de mica fereastra de oportunitate din iarna trecuta, cand chiar putea sa intoarca masa.

Reforme nu s-au intamplat pentru ca nu a fost sustinere, vor ramane cateva proiecte care, nu ma indoiesc, vor ajunge la cos.

Sau va imaginati cumva ca partidele care blocheaza ancheta in cazul mortii unui om sau care califica drept act nedemocratic protestele pasnice ale strazii abia asteapta ca dupa alegeri sa se puna pe reforme?

Si nu am nicio indoiala ca Liviu Dragnea, un politician extrem de prudent, a iesit la atac doar atunci cand a fost sigur de efecte, adica atunci cand cercetarile i-au aratat ca efectul Colectiv s-a sters complet.

Am tot spus in toamna trecuta ca solutia tehnocrata e doar un balon de oxigen pentru politic si ca singura varianta de reforma erau anticipatele. Atunci, cand politicul era jos, speriat, fara replica. Mi s-a spus ca nu e cazul, ca trebuie intai reforme si daca ele nu se vor face strada va iesi din nou?

Serios? Vedeti pe cineva in strada? Nici nu veti vedea pana la prima mare emotie provocata poate de vreo mare noua tragedie.

Se spune ca ceea ce nu traiesti la timp nu traiesti niciodata. Noi nu am trait la timp reforma reala, nu a dus-o pana la capat, am inghitit pacaleala si ne-am mancat linistiti sarmaua de Craciun. Nu vad cum am mai putea-o trai dupa alegeri. Daca PSD isi permite acum ceea ce isi permite, va dati seama ce va urma dupa.

Si vorbesc de PSD care are 48,5% in Bucuresti. 

Ioana Ene Dogioiu/Ziare.com


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane