Ziua în care a început epoca atomică. 78 de ani de la cel mai mare coșmar al omenirii VIDEO

Ziua în care a început epoca atomică. 78 de ani de la cel mai mare coșmar al omenirii VIDEO

A doua bombă nucleară folosită vreodată împotriva populației civile l-a convins pe împăratul japonez Hirohito să capituleze necondiționat în fața Aliaților în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În vara lui 1945, cel de-Al Doilea Război Mondial aproape se încheiase în Europa. Germania Nazistă, cea care de altfel a aprins scânteia acestui cumplit război, capitulase.

Conflictul continua însă în celălalt capăt al lumii, purtat mai ales pe insulele Pacificului. Japonia, aliata Germaniei Naziste, rezista cu o tenacitate uluitoare şi continua să dea mari bătăi de cap americanilor. De altfel, prin atacul brutal şi surprinzător de la Pearl Harbour, Japonia determinase pe liderii americani să intre în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Japonia, înfrântă FOTO Profimedia

Japonia, înfrântă FOTO Profimedia

Războiul cu Japonia era unul de uzură, cu uriaşe pierderi de vieţi omeneşti. Niponii erau un duşman capabil, disciplinat care rezista cu fanatism. La începutul lunii august a anului 1945, pentru a pune punct războiului şi în Pacific, americanii i-au o decizie controversată. Mai precis, s-au hotărât să folosească armamentul nuclear asupra Japoniei.

La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca „Little Boy” a fost aruncată dintr-un avion american deasupra orașului japonez Hiroshima. A fost primul atac cu bombă nucleară lansat vreodată asupra unui oraș.

Trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man”, a fost detonată deasupra orașului japonez Nagasaki.

Cele două deflagranții atomice au dus la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe 15 august 1945, la șase zile de la al doilea atac nuclear, împăratul japonez Hirohito a anunţat capitularea în faţa Aliaţilor.

Documente secrete din arhiva militară americană au dezvăluit că dacă Japonia nu s-ar fi predat pe data de 15 august 1945, ar fi fost supusă unei a treia bombe nucleare, aruncată asupra orașului Tokyo. De data aceasta, încărcătura ar fi fost și mai mare, iar pierderile de vieți omenești ar fi fost, cu siguranță, și mai numeroase.

Aproximativ 140.000 de oameni au murit la Hiroshima la 6 august 1945 şi alţi 74.000 în atacul atomic de la Nagasaki trei zile mai târziu, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod