Ziua Armatei Române, marcată prin ceremonii militare și religioase și depuneri de coroane (grupaj Transilvania)
Ziua Armatei României a fost marcată, miercuri, prin ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la mormintele și monumentele dedicate eroilor, precum și prin manifestări culturale tematice.
* ALBA
O serie serie de manifestări dedicate Zilei Armatei Române au avut loc miercuri la Alba Iulia și Sebeș, la Cimitirul Eroilor, respectiv la monumentele comemorative dedicate eroilor neamului aflate în curtea bisericii ortodoxe din Petrești, o suburbie a Sebeșului, și în incinta cimitirului ortodox.
"La Mulți Ani, tuturor militarilor! Mulțumim Armatei Române pentru eroismul de care a dat dovadă de-a lungul istoriei noastre, și trecute și recente", a declarat, cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, care a depus, alături de vicepreședintele Dumitru Fulea, o coroană de flori din partea instituției în memoria soldaților români jertfiți pe câmpurile de luptă.
Au fost depuse coroane de flori și din partea altor instituții, precum și din partea veteranilor de război, cei prezenți asistând apoi la defilarea gărzii de onoare asigurată de un grup de elevi ai Colegiului Național Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia. La ceremonial au asistat și elevi, aflați în săptămâna "Școala, altfel", care au depus, și ei, mici buchete de flori la crucile unor soldați căzuți în cel de-al II-lea Război Mondial.
Evenimentele au fost completate de slujbe religioase dedicate eroilor căzuți la datorie, iar fanfara din Petrești a contribuit la aceste manifestări de omagiere prin prestația pe care a oferit-o asistenței, dând astfel o notă distinctă evenimentului, au transmis reprezentanții Primăriei Sebeș.
* ARAD
Ziua Armatei Române a fost marcată miercuri, în municipiul Arad, printr-un ceremonial militar și religios desfășurat în Piața Avram Iancu, la Monumentul Ostașilor Români ridicat în memoria ostașilor români căzuți în luptele pentru eliberarea țării de sub regimul fascist.
După intonarea Imnului de Stat al României a urmat serviciul religios, oficiat de către un sobor de preoți, în frunte cu IPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului. În cuvântul său, acesta a vorbit despre tradiția de luptă a vitezei armate române, întru apărarea gliei și credinței strămoșești.
Prefectul județului Arad, Florentina Horgea, a dat citire mesajului ministrului Apărării, Mihai Fifor, care nu a putut fi prezent la manifestările din municipiu.
După citirea unui alt mesaj, cel al Marelui Stat Major al Apărării, a urmat momentul depunerii de coroane de flori.
* BIHOR
Garnizoana Oradea a aniversat, miercuri, Ziua Armatei Române, printr-o ceremonie militară, expoziție de tehnică și echipamente militare, în Parcul 1 Decembrie din municipiu.
Ceremonialul s-a desfășurat, începând cu ora 10,00, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie.
După întâmpinarea persoanei oficiale, a prefectului județului Bihor, Ioan Mihaiu, salutul drapelului de luptă și ocuparea locului în dispozitiv, s-a intonat Imnul Național al României.
Un mic sobor de preoți aparținând structurilor din Sistemul Național de Securitate din Garnizoana Oradea a oficiat un Te Deum, cinstind memoria celor căzuți în lupte.
Programul a continuat cu un recital al ansamblului coral "General Traian Moșoiu" din Oradea, festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român și defilarea detașamentului de onoare, cu onorul muzicii militare.
După ceremonie, între orele 11,00 — 18,00, orădenii au posibilitatea să viziteze expoziția de prezentare a activității militare, cu armament și tehnică militară, pe platoul din spatele statuii.
* BISTRIȚA-NĂSĂUD
Zeci de oameni s-au adunat, miercuri, la Monumentul Eroilor din municipiul Bistrița, unde Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" a organizat un ceremonial militar și religios menit să marcheze Ziua Armatei Române.
La manifestare au fost prezenți subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ciprian Ceclan Oprea, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Puica, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, alături de cei doi viceprimari, șefi de instituții deconcentrate și veterani de război.
Comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, colonel Mircea Gologan, a ținut să le mulțumească bistrițenilor pentru prezență și pentru suportul acordat militarilor de-a lungul timpului.
"Existența continuă a Armatei pe aceste meleaguri și în particular a Brigăzii 81 Mecanizată dovedește faptul că bistrițenii prețuiesc haina militară, îi înțeleg menirea și necesitatea. Ați fost alături de noi în tot ceea ce am întreprins aici, în țară, cât și în misiunile internaționale din teatrele de operații din Angola, Balcanii de Vest, Irak sau Afganistan. Ne gândim, acum și aici, atât la eroii noștri, cât și la cei care, departe de casă și de cei dragi, își îndeplinesc cu responsabilitate și profesionalism complexele misiuni încredințate. Mă înclin cu recunoștință în fața celor căzuți pe câmpurile de onoare și aduc un sincer omagiu tuturor veteranilor de război, pentru care datoria față de țară a reprezentat crezul suprem în viață", a spus Gologan.
După ceremonialul religios și depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor, a urmat defilarea militarilor bistrițeni, în aplauzele celor prezenți.
Miercuri dimineața, bistrițenii care au trecut prin zona Bisericii Evanghelice din centrul istoric al orașului au putut admira o expoziție de tehnică, echipamente militare și armament.
* BRAȘOV
Un ceremonial militar și religios cu depunere de coroane și jerbe de flori,organizat de Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" din Brașov, a avut loc miercuri, de Ziua Armatei României, la Monumentul eroilor Șprenghi, la eveniment luând parte oficialități locale, veterani de război, elevi, brașoveni.
Comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", colonel Cristian Teglaș, a declarat că ziua de 25 octombrie este una cu multiple semnificații pentru militarii Armatei României, este ziua în care, în 1944 s-a desfășurat ultima acțiune militară și anume, operația ofensivă pentru eliberarea orașului Carei, eliberându-se astfel ultima brazdă de pământ românesc.
"25 octombrie este ziua în care noi, militarii, sărbătorim alături de societatea civilă Ziua Armatei României, este ziua în care ne cinstim eroii care au luptat în toate războaiele pe care le-a purtat armata română pentru păstrarea independenței, suveranității naționale", a subliniat Cristian Teglaș.
Au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea autorităților locale, a instituțiilor publice, a Asociațiilor veteranilor de război, a partidelor politice. Ceremonialul militar și religios s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.
* CLUJ
Ziua Armatei Române este marcată, miercuri, prin mai multe manifestări organizate la Cluj-Napoca. În prima parte a zilei a avut loc o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Glorie Ostașului Român și o defilare, la care au participat militarii Diviziei 4 Infanteri "Gemina", jandarmi și pompieri.
Militarii au defilat prin fața Monumentului Glorie Ostașului Român în aplauzele celor peste 200 de persoane prezente.
Detașamentul de onoare a fost constituit din militari ai Regimentului 317 ISR "Vlădeasa", Regimentului 50 Rachete Antiaeriene "Andrei Mureșianu", Batalionului 55 Comunicații și Informatică "Napoca", Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive "Vasile Danacu", Grupării de Jandarmi Mobile Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Avram Iancu" Cluj și Muzicii Militare din garnizoana Bistrița.
În cadrul manifestărilor de miercuri este organizată și o expoziție cu armament ușor și greu de infanterie, tehnică de luptă antiaeriană, materiale și echipamente de alpinism, parașutism, comunicații și informatică, echipamente de protecție chimică, bacteorologică, radiologică și nucleară, iar seara se va încheia cu o retragere cu torțe a militarilor.
* HARGHITA
Un ceremonial militar și religios, urmat de o expoziție de tehnică militară și armament au avut loc la Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Armatei Române, în organizarea Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu".
Manifestările au început în fața monumentului Ostașului Necunoscut din Miercurea Ciuc, acolo unde s-a oficiat o slujbă religioasă în memoria ostașilor români căzuți la datorie și s-au rostit discursuri despre importanța și semnificația acestei zile.
Șeful de stat major al Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", col. Costel Pomană a arătat că istoria Armatei Române nu poate fi disociată de cea a poporului român, "atât timp cât momentele de cumpănă ale existenței noastre au putut fi depășite numai cu sprijinul decisiv al oștirii" și a dat asigurări că militarii vor fi alături și vor sprijini populația și autoritățile locale în situații de urgență, dezastre și calamități naturale.
La rândul său, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a vorbit despre spiritul de sacrificiu al militarilor români în cele mai importante momente ale istoriei, cum ar fi cucerirea independenței sau realizarea Marii Uniri.
Ceremonialul militar și religios s-a încheiat cu depuneri de coroane și defilarea Gărzii de Onoare.
De asemenea, pe platoul din fața Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc a avut loc o expoziție de tehnică militară, armament și materiale specifice trupelor de vânători de munte, care a atras atenția unui număr însemnat de vizitatori, cu precădere
* MARAMUREȘ
Aproape 100 de persoane, printre care numeroși veterani din război, rezerviști, dar și reprezentanți ai administrației locale și ai partidelor politice au participat, miercuri, la manifestarea dedicată aniversării Zilei Armatei Române, celebrată la Monumentul Ostașului Român din municipiul Baia Mare.
Ceremonia a debutat cu onorul acordat prefectului județului Maramureș,Vasile Moldovan, salutarea drapelului de lupta al Batalionului 612 Artilerie Antitanc Maramureș, prezentarea oficialităților, moment după care s-a intonat imnul național, apoi s-a oficiat serviciul religios de reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.
În discursul său, prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan a apreciat participarea militarilor din Garnizoana Baia Mare pe diferite teatre de operațiuni din străinătate, dar și dorința armatei de modernizare în spiritul vremurilor.
"Ostașii Armatei Române sunt oameni care au fost crescuți și formați în spiritul dragostei și respectului față de patrie, față de legile țării. Sunt oameni care au contribuit la apărarea independenței, suveranității și democrației constituționale a României. Am un sentiment de mândrie și de profundă recunoștință pentru militarii din Garnizoana Baia Mare, care ne-au reprezentat cu cinste în teatrele de operațiuni din străinătate, unde au făcut dovada calităților profesionale în misiunile sub egida alianței NATO sau ONU, OSCE și UE. Astăzi, îi evocăm cu respect, onoare și prețuire pe militarii Armatei Române, pe cei care sunteți artizanii unei armate moderne și profesioniste, pe cei care ați contribuit la reconstrucția și dezvoltarea statului român. Pentru modul și maniera în care ați înțeles să slujiți patria, pentru curajul, dăruirea și abnegația voastră, permiteți-mi, la ceas aniversar, să vă mulțumesc și să îmi exprim deplina apreciere stimați militari, distinse cadre militare în rezervă și retragere și dragi veterani de război. La Mulți Ani, Armata Română!", a spus Vasile Moldovan.
Ziua Armatei Române a mai fost marcată în localitățile Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, Poienile de sub Munte, Vișeu de Jos, Seini și Borșa.
* MUREȘ
Militari din cadrul Brigăzii 6 Operații Speciale și cei de la Biroul de Recrutare Mureș au derulat o serie de activități de promovare a profesiei militare în două școli din Târgu Mureș, în cadrul acțiunilor dedicate Zilei Armatei României.
Potrivit comandantului Comenduirii Garnizoanei Târgu Mureș, maior Sergiu-Petru Colceriu, acțiunile de Ziua Armatei Române s-au derulat pe parcursul a trei zile și au constat în promovarea profesiei militare la Colegiul Economic "Transilvania" și la Școala Gimnazială "Europa" din Târgu Mureș, unde s-au deplasat și membri ai forțelor speciale, a fost organizat unui simpozion cu tema "Armata României — tradiții și evoluții actuale" și o ceremonie militară și religioasă în centrul municipiului reședință de județ.
Garnizoana Târgu Mureș și Instituția Prefectului — Județul Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Primăriei Municipiului Târgu Mureș, au organizat, miercuri, o ceremonie în memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă, au fost depuse coroane și jerbe de flori la "Monumentul Ostașului Român" și o defilare a efectivelor din compunerea gărzii de onoare.
AGERPRES /(A,AS — autori: Marinela Brumar, Eugenia Pașca, Tina Țucui, Jana Pintili, Marius Septimiu Avram, Gina Ștefan, Leontin Cupar, Dorina Matiș, editor: Irina Poenaru)