Ziua Armatei Române, marcată prin ceremonii militare și religioase și depuneri de coroane (grupaj Moldova)
Ziua Armatei României a fost marcată, miercuri, prin ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la mormintele și monumentele dedicate eroilor, precum și prin manifestări culturale tematice.
* BOTOȘANI
Ziua Armatei României a fost marcată, miercuri, la Botoșani, printr-o ceremonie militară și religioase care avut loc la Monumentul Eroilor.
La eveniment au luat parte, alături de reprezentanții Armatei, prefectul Dan Șlincu, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, dar și șefi ai instituțiilor publice deconcentrate, ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne și oameni politici.
Un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Lucian Leonte, a oficiat o slujbă religioasă, iar la finalul manifestărilor, participanții au depus coroane de flori.
"Ziua Armatei reprezintă pentru noi ziua în care onorăm memoria soldaților trecuți în lumea drepților, dar, și chiar aș vrea să subliniez lucrul acesta, îi cinstim și pe cei care ne sunt alături acum. Îi cinstim pe militarii români, în general, și pe cei botoșăneni, în special, și cărora trebuie să le mulțumim că, și datorită lor, România reprezintă un partener important în cadrul NATO. Ei ne fac cinste în teatrele de operații în care România detașează forțe militare, iar simțul datoriei și cel al respectării angajamentului ne amintesc de jertfa și determinarea militarilor români datorită cărora am ajuns să sărbătorim această zi: cei care în ziua de 25 octombrie 1944 eliberau de sub ocupația horthysto-fascistă ultimele teritorii românești", a afirmat prefectul Dan Șlincu.
În cursul serii, militarii Garnizoanei Botoșani vor defila cu torțe pe străzile centrale ale municipiului Botoșani.
* IAȘI
Un ceremonial militar și religios a fost oficiat, miercuri, la Troița înălțată în fața comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt.
La eveniment au luat parte reprezentanți ai Jandarmeriei, Poliției, ai autorităților locale, precum și veterani de război.
"Ziua de 25 octombrie e ziua în care poporul își onorează armata, dar este și ziua în care noi, cei care purtăm uniformă, venim în fața dumneavoastră să vă spunem că suntem aici să ne îndeplinim misiunile pe care le-am primit și, în principal, aceea de a ne apăra țara. Data de 25 octombrie, deși a fost stabilită ca Ziua Armatei în vremuri tulburi pentru statul român, în 1959, a ajuns în timp să-și lărgească aria de cuprindere. De la acea faptă de arme, în care teritoriul naționala fost eliberat acum 73 de ani în campania din vest a celui de-Al Doilea Război Mondial, a ajuns astăzi să celebreze toate faptele de arme din toate timpurile ale ostașilor români. Anul acesta avem un gând în plus, pentru că aniversăm 100 de ani de la superbele victorii pe care armata României le-a înregistrat în 1917", a declarat colonelul Dragoș Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt.
Depunerea de coroane a fost urmată de o paradă militară. Ulterior, în Parcul Expoziției, ieșenii au avut prilejul să vadă tehnica și echipamentele militare, dar să și asculte un concert de muzică militară. Doritorii au avut ocazia de a se obține mai multe informații despre cariera militară.
* VASLUI
O ceremonie militar-religioasă, dedicată Zilei Armatei Române, a avut loc miercuri la Monumentul Eroilor căzuți în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la festiviate luând parte autorități județene, directori de instituții și reprezentanți ai partidelor politice.
Manifestările au debutat cu salutarea drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat al României, după care a urmat oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă, și au fost rostite alocuțiuni.
"La această mare sărbătoare se cuvine să aducem un pios omagiu tuturor eroilor neamului, care și-au dat viața pentru libertatea, unitatea și integritatea României, iar celor care poartă cu mândrie și responsabilitate haina militară și se află permanent la datorie, le transmitem toată gratitudinea noastră, a generației de astăzi. Dacă ne raportăm la eroii din județul Vaslui, nu trebuie să-i uităm pe Peneș Curcanul, un simbol al independenței României, pe mareșalul Constantin Prezan, generalul de divizie Nicolae Arghirescu, generalul de divizie Traian Epure, generalul de divizie Ion Rășcanu, cel care a înființat parcul Copou din Vaslui, generalul de brigadă Gheorghe Naumescu și mulți alții mai mult sau mai puțin cunoscuți. Să-i sărbătorim, așadar, pe militarii noștri, să le urăm multă sănătate, succes în misiuni și încredere în destinul rezervat României. La mulți ani, Armatei Române!", a declarat prefectul Eduard Popica.
Activitățile s-au încheiat cu depuneri de coroane de flori, defilarea și prezentarea onorului de către Detașamentul de Onoare din cadrul Unității Militare din Bârlad.
AGERPRES / (autori: A,AS — Cristian Lupașcu, Daniela Malache, Loredana Ciobanu, editor: Irina Poenaru)