Zilele acestea românii vor mânca 30 de milioane de mici şi vor cheltui 50 milioane lei

Zilele acestea românii vor mânca 30 de milioane de mici şi vor cheltui 50 milioane lei

Chiar dacă hotelierii au pregătit peste 110.000 de locuri de cazare, cu 10.000 mai multe decât anul trecut, numărul turiştilor este cu 10% mai mic decât în 2013.

„Sunt două motive care explică această situaţie: în primul rând, ploile care au cuprins toată ţara în ultimele zile îi determină pe români să se gândească de două ori înainte de a-şi face bagajele şi a pleca în concediu. În al doilea rând, anul acesta, Ziua Internaţională a Muncii este imediat după Paşte, iar mulţi români şi-au consumat deja bugetul alocat pentru distracţie", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte destinaţiile interne alese de turiştii români, topul este condus de departe de litoral. Numărul celor care petrec minivacanţa într-o staţiune de la malul mării este aproape similar celui din 2013, ajungând la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%, Mamaia rămâne staţiunea preferată de români.

Nu doar hotelierii şi patronii de cluburi vor avea de câştigat în aceste zile, ci şi proprietarii de baruri şi restaurante.

„Estimăm încasări de aproximativ 32-33 milioane de lei în toate destinaţiile turistice din ţară doar pentru mâncare şi distracţie, în condiţiile în care un român va cheltui în medie 120 de lei pe zi, în

afară de cazare şi mic dejun", apreciează oficialul FPTR.

La această sumă se adaugă circa 17 milioane de lei pe cazare şi mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care merg în minivacanţa de 1 Mai în ţară de 50 milioane de lei.

Chiar dacă la munte s-au anunţat precipitaţii, 18.000 de români şi-au rezervat o vacanţă într-unul din hotelurile din staţiunile montane, unde vor cheltui aproximativ 2,7 milioane de lei în sejurul de 2-3 zile.

Staţiunile balneare sunt şi ele solicitate în această perioadă. Astfel, 10.000 de români au ales să-şi facă vacanţa la băi, unde pot beneficia de programe speciale de tratament şi relaxare.

Mult mai puţini români s-au orientat spre Delta Dunării, respectiv 2.000.

Pe de altă parte, aproximativ 8.600 de români profită de zilele libere pentru a merge în străinătate. În privinţa turismului extern cea mai solicitată destinaţie a rămas, ca şi anul trecut, Bulgaria, urmată de Ungaria, Grecia, Spania şi Turcia.

Românii consumă 30 de milioane de mici în minivacanţa de 1 Mai, cel mai mult din an

Cât priveşte mâncarea, românii consumă anual 440 milioane de mici, care cântăresc circa 20-25.000 de tone, minivacanţa de 1 mai aducând cele mai mari vânzări. În aceste două-trei zile libere se consumă peste 1.500 de tone, ceea ce înseamnă 30 de milioane de mici.

„Dacă am pune cap la cap toţi aceşti mici (cantitatea consumată anual - n.r.) am ajunge până la lună şi ne-ar mai rămâne să facem înconjurul pământului de două ori", se arată într-un comunicat emis de federaţia ProAgro, care derulează campania „Taie TVA", de reducere a TVA la carne şi preparate din carne, potrivit Mediafax.

În fiecare an, un român mănâncă în medie 40 de mici, dacă se ia în calcul populaţia activă între 20-55 ani (11 milioane persoane, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică).

Consumul de mici creşte pe tot parcursul verii, însă vârful este atins în minivacanţa de 1 Mai, când românii mănâncă mici cât pentru o lună întreagă.

„Punând baza tot pe populaţia activă, de 1 Mai, un român consumă în medie trei mici cu TVA 24%. Dacă TVA ar fi 5%, cu acelaşi buget, un român şi-ar permite să cumpere patru mici”, se mai spune în comunicat.

Calculând pentru un grup de prieteni care ies la un grătar şi cumpără două kilograme de mici (15,5 lei/kg cost mediu), două de piept de pui (21,5 lei/kg) şi un kilogram de ceafă de porc (în medie 20 lei/kg), cu TVA de 5% ar plăti 79 de lei în loc de 114 lei cu TVA 24%, economisind astfel 35 de lei.

Premierul Victor Ponta a declarat însă luni că reducerea TVA la alte produse decât pâinea este foarte greu de realizat în acest an dacă vor fi diminuate contribuţiile de asigurări sociale, varianta fiind ca încasările din TVA la pâine să fie evaluate după un an, iar TVA să fie redusă la alte produse din 2015.

„Probabil că anul acesta va fi foarte greu dacă facem reducerea de contribuţii de asigurări sociale, să mai reducem anul acesta TVA, dar eu cred că o să facem un an de aplicare a TVA redus la pâine, o să facem exact evaluarea şi, pe baza acestei evaluări, sunt foarte hotărât ca, dacă nu putem mai repede, de la 1 ianuarie eu aş vrea la legume-fructe - carnea e un pic mai complicat, pentru că e o valoare mai mare a TVA-ului încasat - să aplicăm această reducere”, a spus Ponta într-o emisiune tv.

În luna martie, Ponta afirma că ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe şi legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriaşă şi concurenţă neloială cu producătorii din Uniunea Europeană sau din afara UE, adăugând că, poate, această reducere va fi aplicată şi pentru carne. El a precizat atunci că sunt aşteptate cifrele pe primul semestru privind încasările din TVA la pâine.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...