Zile libere între probele de la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. Ligia Deca: „Feedback preluat”

Zile libere între probele de la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. Ligia Deca: „Feedback preluat”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat introducerea unor zile libere între probele de la Evaluarea Națională și Bacalaureat din anul școlar următor, pentru a oferi elevilor timp suplimentar de pregătire și odihnă.

Zile libere între probele de la Evaluarea Națională și la Bacalaureat- Foto Arhivă

Zile libere între probele de la Evaluarea Națională și la Bacalaureat- Foto Arhivă

Feedback preluat: zi liberă între probele de la examene! Am ţinut cont de propunerile primite şi de opiniile exprimate în spaţiul public şi vom introduce câte o zi liberă între probe la Evaluarea Naţională 2025. La Bacalaureat 2025 vom introduce o zi liberă după a doua probă”, a scris Ligia Deca pe Facebook.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că această propunere va fi discutată joi în cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei, urmând ca apoi să fie comunicat calendarul final al examenelor.

Vom propune această variantă de calendar, cu zile libere între probe, la ședința de mâine a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, apoi vom comunica și calendarul final al examenelor. Mă bucur că primim feedback, atunci când lansăm documente în consultare publică. Transparența instituțională, feedbackul constructiv și dialogul sunt, întotdeauna, cele mai potrivite modalități pentru a lua cele mai bune decizii pentru copii.”, a adăugat Ligia Deca.

Inițial, din calendarul propus de Ministerul Educației dispăruse ziua liberă dintre probele de examen. Federația de Părinți a susținut reintroducerea zilelor liberă, pentru a oferi timp suplimentar pentru odihnă și pregătire între probe.

Potrivit Federației Naționale a Părinților, introducerea unei zile libere între probele Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a 8-a este esențială pentru a reduce stresul și a îmbunătăți performanțele lor. La vârsta de 14-15 ani, acești elevi sunt încă în plină dezvoltare cognitivă și emoțională și au nevoie de odihnă și timp pentru a gestiona mai bine presiunea examenelor, spun reprezentații părinților .

Printre motivele enumerate de EDUPART se numără reducerea stresului, o pregătire mai bună, sănătate mentală și recapitulare eficientă.

Între 2018 și 2023, zilele libere între probele examenului de Bacalaureat au fost eliminate, dar în 2024 acestea au fost reintroduse între proba obligatorie și cea la alegere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie B…

2 Țiriac i-a luat mașina Ionelei Cozmiuc înapoi: motivul din spatele unui gest surprinzător

3 Miliardarul John Foley spune că și-a pierdut toți banii: „Au fost pe hârtie”

4 Guvernul român începe negocierile pentru cumpărarea portului strategic din Republica Moldova

5 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”