Zile libere 2024. Vacanță record: Crăciunul și Revelionul se prelungesc până pe 8 ianuarie
După ce Sfântul Andrei și 1 Decembrie au redus din zilele libere legale din 2024, căzând în weekend, bugetarii și elevii vor avea parte de zile suplimentare de odihnă, un cadou binevenit în perioada sărbătorilor de iarnă!
Românii vor avea parte de o vacanță prelungită în perioada sărbătorilor de iarnă Colaj DMS
Vacanța de Crăciun 2024 este tot mai aproape, iar mulți români sunt deja în căutarea informațiilor despre zilele libere care vor marca perioada sărbătorilor. Fie că îți planifici o vacanță de familie , fie că alegi să te relaxezi acasă, este esențial să știi când sunt programate zilele libere pentru elevi și angajați, astfel încât să îți poți organiza timpul în mod eficient.
Un detaliu important de reținut în acest an este că atât Crăciunul cât și Revelionul vor aduce o vacanță prelungită până pe 8 ianuarie 2025, datorită sărbătorilor religioase de Bobotează și Sfântul Ioan (6 și 7 ianuarie).
Vacanța elevilor: liberi de pe 20 decembrie până pe 8 ianuarie
Ultima zi de școală (20 decembrie) din acest an va marca și încheierea celui de-al doilea modul al anului școlar 2024 - 2025. Practic, vacanța elevilor va începe pe 21 decembrie 2024 și se va încheia pe 8 ianuarie 2025, când copiii se vor întoarce la cursuri.
Tot din luna ianuarie începe și al treilea modul din structura acestui an școlar.
Vacanță extinsă pentru bugetari: de la 12 zile împărțite, la 14 zile sudate
Bugetarii se pot bucura în acest an de o vacanță de sărbători extinsă, cu opt zile libere acordate de stat și alte patru zile de weekend, totalizând 12 zile de relaxare și distracție.
Perioada este, însă, împărțită în două:
- Vacanța de Crăciun: 21 - 25 decembrie (cinci zile, inclusiv weekend).
- Vacanța de Revelion: 28 decembrie - 3 ianuarie (șapte zile, inclusiv weekend).
Pentru cei mai norocoși angajați din sectorul public, vacanța poate fi extinsă la 14 zile legate, dacă nu lucrează nici pe 30 și 31 decembrie. Astfel, aceștia vor avea o pauză continuă de două săptămâni, între 25 decembrie 2024 și 8 ianuarie 2025.
De asemenea, există angajați care își vor planifica zilele de concediu pentru a prelungi această perioadă până la 18 zile, sincronizând vacanța lor cu cea a elevilor.
Care sunt zilele libere legale pentru sărbătorile în decembrie 2024
Prin urmare, dacă pentru angajații din România există șase zile libere legate de sărbătorile de iarnă, pentru bugetari numărul acestora este și mai mare.
În cadrul Codului Muncii, zilele libere legale pentru Crăciun sunt 25 și 26 decembrie 2024. În plus, bugetarii vor avea încă o „punte” suplimentară – pe 27 decembrie 2024 - fiind zi de vineri.
Iată ce zile libere legale au mai rămas în decembrie 2024:
25 decembrie – prima zi de Crăciun (miercuri)
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
27 decembrie – zi liberă suplimentară pentru bugetari (vineri).
Care sunt zilele libere legale din ianuarie 2025 pentru sărbătorile de iarnă
Prima lună a anului viitor, aduce cu sine alte cinci / șase zile de odihnă în total, dar nu toate sunt legate de sărbătorile de iarnă.
În cadrul Codului Muncii, zile libere pentru Anul Nou și sărbătorile de iarnă sunt 1 și 2 ianuarie, urmate de 6 și 7 ianuarie 2025. În plus, bugetarii vor avea încă o „punte” suplimentară – pe 3 ianuarie 2025 - fiind zi de vineri.
Iată zilele libere legale în ianuarie 2025:
1 ianuarie 2025 – prima zi a Anului Nou (miercuri)
2 ianuarie 2025 – a doua zi a Anului Nou (joi)
3 ianuarie 2025 – zi liberă suplimentară pentru bugetari (vineri)
6 ianuarie 2025 – Boboteaza (luni)
7 ianuarie 2025 – Sf. Ioan Botezătorul (marți).
24 ianuarie 2025 – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri).
Cei mai puțini privilegiați dintre angajați
Există și categorii profesionale care vor lucra în perioada sărbătorilor, precum angajații din sistemele de urgență, sănătate, forțele de ordine sau media. Pentru aceștia, Codul Muncii prevede compensări: fie timp liber ulterior, fie un spor de cel puțin 100% la salariu (până la 200%), în funcție de condițiile contractuale. Zilele libere trebuie acordate în termen de 30 de zile.
În concluzie, vacanța de Crăciun și Revelion , dar și zilele libere din ianuarie promit să aducă o perioadă de relaxare binemeritată pentru toți angajații din România, cu posibilitatea de a combina momentele de odihnă cu sărbătorile tradiționale. Indiferent de planurile fiecăruia, este important să fii informat din timp pentru a profita la maximum de zilele libere disponibile.
Sursa: adevarul.ro