
Ziarul conservator favorit al lui Trump, mesaj pe prima pagină pentru președintele american: „Acesta e un dictator”
Ziarul conservator american „The New York Post”, cunoscut drept preferatul președintelui american Donald Trump, a titrat pe prima pagină, în ediția de vineri, că adevăratul dictator este liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și nu Volodimir Zelenski.
Pe fundalul unei fotografii cu Putin, publicația a scris mare, într-un mesaj adresat președintelui Trump: „Acesta e un dictator”.
Articolul este semnat de editorialistul Douglas Murray și se întitulează „10 adevăruri despre războiul Ucraina-Rusia pe care le ignorăm pe riscul nostru”.
Primul este că „Vladimir Putin a început acest război, în pofida a ceea ce a afirmat Trump cu câteva zile în urmă”.
Trump are dreptate să evidențieze că războiul „nu ar fi trebuit să înceapă niciodată”, dar adevărul incontestabil este că acesta a fost declanșat de președintele rus, nu de cel ucrainean.
Murray enunță motivele pentru care Putin este indiscutabil un dictator.
„Putin a condus Rusia cu un pumn de fier KGBist de la venirea la putere în 1999. El a înăbușit cu cruzime mass-media independentă, a pus capăt alegerilor libere și corecte, a zdrobit societatea civilă și și-a ucis adversarii politici. Și nu doar între granițele Rusiei, ci în întreaga lume. Oamenii care trăiesc în Rusia și își exprimă orice fel de opoziție față de război ajung la închisoare.”
În schimb, subliniază autorul, Zelenski nu este un dictator, ci un politician care a câștigat alegerile prezidențiale din 2019, care au fost libere și corecte.
Zelenski „are o rată de aprobare de 57%, nu de 4% așa cum a susținut Trump. Spre deosebire de Rusia, Ucraina are o mass-media independentă vibrantă, care cere socoteală guvernului - în ciuda afirmațiilor contrare din partea trollilor pe internet și a botilor ruși.
Indiferent dacă Zelenski va fi reales sau nu, Putin va fi reales ,ereu în Rusia. Pentru că alegerile lui sunt escrocherii, concursuri de frumusețe. Putin nu a câștigat alegeri libere și corecte în viața lui. Pentru că nu se țin.”
Un alt „adevăr”, scrie Murray, este că Rusia „disprețuiește puterea americană și lumea pe care a construit-o SUA”, iar principalii lor aliați sunt cei mai mari dușmani ai Americii.
Editorialistul punctează că Trump ar putea „câștiga Premiul Nobel pentru Pace” dacă găsește o modalitate de a pune capăt războiului, însă el „nu va fi onorat dacă pacea este o concesie, una care se înclină în fața răului în timp ce neagă adevăruri evidente”.
„Fără o pace puternică, nu doar Ucraina va suferi. Ci noi toți”, a concluzionat Murray. „Acesta este adevărul suprem”.
În 2017, presa americană scria că The New York Post este ziarul preferat al lui Trump, care a menținut contacte frecvente cu proprietarul acestuia, magnatul Rupert Murdoch.
Mai multe publicații l-au criticat pe Trump din cauza aparentei alinieri cu viziunea lui Putin
Articolul apărut în acest tabloid conservator este ultima lovitură dată de o publicație a lui Murdoch cu privire la atitudinea lui Trump față de Kiev și Kremlin în această săptămână. Marți, The Wall Street Journal a condamnat în mod similar „reabilitarea” lui Putin de către Trump, într-un editorial înflăcărat numit „Reabilitarea rapidă a lui Vladimir Putin”.
O persoană din interior a declarat pentru publicația britanică i Paper că „atacurile” au fost aprobate „la cel mai înalt nivel” al News Corp. „The Post l-a atacat pe Trump de multe ori. Dar când Trump i-a luat partea lui Putin în privința Ucrainei, a depășit o linie roșie. Este ceva personal pentru Rupert, el crede în această cauză”, au declarat aceștia.
Într-un atac fără precedent la adresa președintelui ucrainean, în contextul inițierii discuțiilor cu Rusia în vederea unui acord de pace în Ucraina, Trump l-a etichetat pe Zelenski drept „dictator fără alegeri”, sugerând că nu ar avea legitimitate deși țara este în război, sub legea marțială.
Președintele american nu s-a oprit aici, acuzându-l pe Zelenski de necooperare, grosolănie și aroganță după ce a refuzat să semneze un acord cu SUA privind furnizarea a 50% din exploatarea minereurilor rare ucrainene, acord pe care președintele ucrainean nu-l consideră favorabil în forma propusă de administrația Trump.
Sursa: adevarul.ro