Zi NEAGRĂ pentru România: Comisia Europeană prezintă raportul MCV, Parlamentul European votează rezoluția pe statul de drept
Comisia Europeană face public marți, în jurul orei 15.30, raportul MCV (Mecanismul de Verificare și Cooperare în Justiție) pentru România și Bulgaria, iar Parlamentul European va vota proiectul de rezoluție privind statul de drept din România. Ambele documente se anunță extrem de critice la adresa Guvernului și Parlamentului conduse de PSD, principalele capete de acuzare fiind atacurile furibunde la justiție și represiunea violentă a mitingului din 10 august.
MCV: Opriți imediat legile Justiției și codurile penale
Un draft al raportului MCV, consultat de G4Media.ro , arată că evaluarea Bulgariei va fi mult mai bună decât a României. Executivul comunitar va arăta că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenției Naționale de Integritate și Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate) și va adăuga alte recomandări extrem de dure.
Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără oprirea imediată a implementării legilor Justiției realizate de Comisia Iordache, precum și a ordonanțelor de urgență emise de Guvernul Dăncilă, stoparea implementării Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, asumarea de către Parlament și Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO.
Rezoluția PE:
Votarea rezoluției Parlamentului European a fost convenită de toate grupurile politice, inclusiv socialiștii – aliații politici ai PSD.
Draftul rezoluției Parlamentului European privind statul de drept din România, consultat de G4Media.ro, folosește formulări extrem de dure față de autoritățile din România și vorbește în termeni fără precedent despre legislația promovată de coaliția PSD-ALDE în domeniile justiție, anti-corupție, mass-media, ONG-uri.
Draftul Rezoluției, de o duritate extremă, este de fapt un rechizitoriu la adresa marilor modificări făcute de Parlament și Guvern în justiție, lupta anti-corupție și alte domenii – cheie, precum libertatea de exprimare și libertatea ONG-urilor.
De asemenea, draftul condamnă ”intervenția violentă și disproporționată” a jandarmilor și polițiștilor la protestul diasporei din 10 august.