Zgonea, interviu INCENDIAR: Ponta mergea la GRĂTARE cu Băsescu!

Zgonea, interviu INCENDIAR: Ponta mergea la GRĂTARE cu Băsescu!

Sunt peste 20 de initiative la Comisia Juridica, trebuie sa stergem fiecare articol din Codul Penal care ne incrimineaza pe noi sau grupul nostru de interese. Daca schimbam legea pentru un om, maine putem da o lege care stabileste ca in Romania hotia e virtute, poimaine ca dezincriminam conflictul de interese, avertizeaza Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com , Valeriu Zgonea a explicat ce este "jihadul antijustitie": "inseamna restauratie, aceasta diferenta dintre opinia din interior si exterior, mimarea anumitor lucruri. Pe de-o parte, spun ca sustin statul de drept, pe de alta parte, colegi de-ai mei din Parlament, cu condamnari, au astfel de initiative."

Valeriu Zgonea a vorbit si despre discutia avuta cu ambasadorul SUA la Bucuresti si ingrijorarile americanilor: "Cand lucrurile se fac netransparent si nepredictibil, cand iei decizii care pot afecta parteneriatul strategic, si ii pot afecta si pe ei".

Valeriu Zgonea: Pe intuneric pot sa iti dispara lucruri din buzunar. Eu nu vreau ca Romania sa fie in intuneric.

INTERVIUL

Mai sunteti membru PSD, din punct de vedere legal?

Legal nu mai sunt de pe 27 aprilie. Dar nu am primit nicio instiintare. Ea a fost trimisa Birourilor Permanente reunite, intr-o sedinta la care nu am participat. Acolo am vazut motivele excluderii, inteleg ca am avut un deviationism, pentru indisciplina democratica si pentru manifestari individualiste.

Eu stiu ca individualismul e o conditie esentiala a libertatii de exprimare, conditie obligatorie pentru un stat democratic. Intr-un partid a-ti exprima opinia este o chestiune naturala. 

Dincolo de formularile acestea ce sta? Care-i deviationismul in mod real?

Eu am spus intotdeauna in interior lucrurile in care cred si am atras atentia atunci cand PSD deviaza de la parcursul normal si are un dublu discurs, unul in interior si unul in exterior.

Lupta anticoruptie apartine de drept partidelor politice de stanga, pentru ca ea rupe societatea si creeaza inegalitati sociale. Intarirea statului e si o lupta constanta anticoruptie. Nu esti in UE 10 luni si 2 luni stai acasa. 

Deci le-ati reprosat colegilor din PSD ca nu lupta impotriva coruptiei?

Nu. Am exprimat puncte de vedere. Am spus ca leadership-ul nu trebuie sa izoleze partidul, pentru ca suntem in UE si NATO si trebuie sa avem un dialog constant cu toate partidele de stanga din Europa.

Daca vrei sa modifici Codul Penal, trebuie sa iti asumi acest lucru, sa iesi public si sa explici. Nu o faci noaptea. Pe intuneric pot sa iti dispara lucruri din buzunar. Eu nu vreau ca Romania sa fie in intuneric, ci o societate europeana nu numai in discurs public scris pe site. 

Dl Dragnea va acuza ca ati fi barfit PSD in afara tarii, inclusiv la Cotroceni unde ati fi fost un oaspete constant.

Suma deplasarilor mele la Cotroceni de cand sunt presedinte al Camerei Deputatilor, si in mandatul presedintelui Basescu, si in mandatul presedintelui Iohannis, este cu mult mai mica decat a celor care ma critica. Intotdeauna am fost acolo si in alte institutii reprezentand Camera Deputatilor, de cele mai multe ori, impreuna cu domnii Dagnea si Ponta. 

Nu cred ca se referea la vizitele in trei.

Presedintele face politica externa in care Camera Deputatilor este un actor important. Am construit impreuna cu MAE 10 memorandumuri de colaborare bilaterala cu alte parlamente, iar 7 au fost semnate. Nu faci asa ceva barfind.

Cooperarea instititutionala este obligatorie, indiferent cine e presedinte si premier. Relatiile mele sunt inter-institutionale cu cei cu care voalat am fost acuzat ca as coopera. Sunt colegi intre cei mentionati de dvs care se duceau la gratar cu liderii Opozitiei, dar eu nu-i acuz de colaborationism.

Cine?

E o normalitate a politicii romanesti. 

Dl Ponta si dl Basescu mergeau impreuna la gratare?/Răspunsul, pe  Ziare.com

Dl Ponta era si este bun prieten cu dl Antonescu si dupa ce PSD si PNL au rupt USL. Ei se vedeau in continuare. 

Sunteti ofiter acoperit al serviciilor secrete, dupa cum parea sa sugereze dl Ponta?

Clasa politica trebuie sa se maturizeze. Noi suntem preocupati sa facem din partid teren de joaca si sa punem anateme, fara a ne gandi ca joaca aceasta afecteaza credibilitatea partidului si a societatii romanesti. As fi mai retinut cu asemenea cuvinte, daca vreau sa fiu lider, daca am detinut functii publice. Astfel de discursuri arata fragilitata democratiei noastre. 

Deci sunteti sau nu ofiter acoperit?

Sunt membru al Camerei Deputatilor si, daca esti ofiter acoperit in orice alta institutie, incalci legea. Nu am incalcat legea. Cei care fac asemenea afirmatii trebuie sa vina si cu probe. Ca deputat si in aceasta functie am cooperat cu toate institutiile, cu toti cei care te pot invata sa-ti reprezinti statul in demnitatea pe care o ai. I-as ruga pe politicieni sa fie mai retinuti cu asemenea vorbe, daca nu au probe. 

Comisia de Regulament a stabilit ca puteti fi revocat de la sefia Camerei. Va pregatiti de plecare?

Daca regulamentul Camerei e modificat in conditii constitutionale, el trebuie pus in aplicare, dar mi-e teama ca, daca schimbam legea pentru un om, maine putem da o lege care stabileste ca in Romania hotia e virtute, poimaine ca dezincriminam conflictul de interese.

M-am uitat la presiunea jurnalistilor si a opiniei publice in privinta legii avocaturii in care sunt articole neconstitutionale, care creeaza superimunitate. Eu am avertizat ca ea nu este o prioritate. Societatea i-a fortat sa o trimita la comisie spre regandire si sa faca o dezbatere transparenta in care sa explice de ce acel articol e necesar si de ce legea avocatilor e o prioritate pentru Romania.

Daca regulamentul va fi altul, eu nu ma tin de scaun, dar vreau ca cel care vine aici sa vina legal, sa respecte statul de drept, sa se bata pentru legislatie, sa lupte pentru independenta sistemului judiciar, sa lupte cu instrumente legale. Sunt politicieni care isi fac legi, pentru ei ca sa se salveze. 

Asa e legea avocaturii de care ati vorbit? E facuta in interesul personal al unor actuali sau fosti avocati care au nevoie de imunitate?

Legea aceasta are 13 pagini de amendamente si obiectii de la Guvern, care nu au fost luate in considerare. Nu cred ca au fost puse pe tapet degeaba. Au fost si avocati celebri care au spus ca legea aceasta le creeaza o problema in societate si nu au nevoie de superimunitate. 

Cum ati putea ramane presedinte al Camerei fara sprijin politic?

Sprijinul politic il ai la numirea in functie. Dar apoi treci printr-un vot. Daca nu faci diferenta intre candidat la o functie si cel votat intr-o functie, poti confunda cimentul cu betonul. 

De ce tine PSD sa va schimbe din functie, cand practic mai sunt doar cateva saptamani de lucru din aceasta legislatura? Ati blocat proiecte care trebuie deblocate?

Obligatia de a pune in concordanta legislatia codurilor penale cu deciziile CCR apartine in exclusivitate Comisiei Juridice. Eu de doi ani ii rog sa faca o dezbatere cu toti actorii institutionali,ONG-uri, CSM, Ministerul Public, al Justitiei, ICCJ.

Modificarile facute in regim de urgenta de Guvernul Ponta zac de doi in sertarele Comisiei Juridice, in schimb sunt initiative, chiar ale unora certati cu legea, si care doresc ca acelea sa fie promovate, fara transparenta, fara predictibilitate, fara dialog cu actorii institutionali.

Iti asumi dezincriminarea conflictului de interese? Bun, iesi si spune! Nu faci un proiect de hotarare de interpretare a statutului deputatului si senatorului.

Vrei sa dezincriminezi conflictul de interese pana in 2013 pentru ca cei aflati acum in Parlament sa mai candideze o data. Nu asta e rolul nostru, sa ne facem legi ca sa candidam de cate ori se poate, chiar daca incalcam legea. Rolul nostru e sa facem legi pentru binele public.

Ceea ce ma socheaza e ca modificarile controversate au in poza mare numai pesedisti. Ce cautam in poza asta noi, oameni de stanga? Dar daca vrem sa fim in ea, atunci macar sa explicam oamenilor despre ce e vorba. 

Ati vorbit despre "jihadul antijustitie" care ar urma. Ce inseamna?

Aceasta restauratie, aceasta diferenta dintre opinia din interior si exterior, mimarea anumitor lucruri. Pe de-o parte, spun ca sustin statul de drept, pe de alta parte, colegi de-ai mei din Parlament, cu condamnari, au astfel de initiative. Sunt peste 20 la Comisia Juridica.

Sunt in acele zone in care trebuie sa stergem fiecare articol din Codul Penal care ne incrimineaza pe noi sau grupul nostru de interese. Ce facem?

Parlamentul nu e sala de judecata, sa fie foarte clar! Ai o problema cu legile? Iti cauti dreptatea in sala de judecata, aici esti mandatat sa faci legi in interes public. 

Ce v-a spus ambasadorul SUA cand a venit la dvs?

Avem un parteneriat strategic cu SUA. Discutiile cu partenerii strategici sunt ca intre doi sustinatori ai aceleiasi cauze: modernizarea statului roman. Trebuie sa respectam valorile si principiile euroatlantice. In fiecare zi exista progrese pe care le facem in agenda semnata in cadrul parteneriatului pe toate palierele, economic, cultural, dar si politic.

Intotdeauna aceasta agenda a fost discutata de mine cu excelenta sa, dl ambasador. Nu putem cere unui partener sa investeasca 800 de milioane de dolari intr-un scut antiracheta ca sa avem securitate si, in acelasi timp, sa ii spunem ca acele valori ale unui stat democratic la care am acces intrand in NATO si UE sunt nerespectabile in anumite momente ale zilei. 

Ce-i ingrijoreaza pe americani, de fapt?

Cand lucrurile se fac netransparent si nepredictibil, cand iei decizii care pot afecta parteneriatul strategic si ii pot afecta si pe ei. La intrarea in marea familie, ei garanteaza pentru tine si tu garantezi ca iti poti face curatenie in casa. Nu-ti spun cum sa o faci, iti spun care sunt valorile pe care tu te-ai angajat sa le respecti.

Daca vrei sa distrugi sistemul judiciar romanesc consolidat in 25 de ani in loc sa distribui acest exemplu, ca nu mai exista interferenta politicului in sistemul judiciar, ca o buna practica, daca nu vrei sa creezi un model in care preventia sa inceapa la gradinita inseamna ca democratia ta e fragila.

Acestea au fost teme de discutie. N-a spus nimic din ceea ce dvs, ca jurnalisti, nu stiati. Dvs, jurnalistii, ati atras atentia asupra legii avocatilor, ati prezentat initiativa celor trei colegi social-democrati, unul fost judecator, unul vicepresedinte al Camerei, de dezincriminare a conflictului de interese pana in 2013.

Acestea nu sunt progrese. Daca le explici opiniei publice nu e nicio problema. Intr-un parteneriat, ce ni s-a cerut noua? Daca vrei sa iei o decizie care poate afecta credibilitatea SUA, vreau sa ne informati, sa existe avertisment timpuriu: voi din familia euroatlantica ce parere aveti? Este buna?

Avem doua directive europene pe care nu le implementam in Codul Penal, dar avem zeci de initiative de modificare a Codului Penal. Spuneti, oameni buni, de ce?

Colegii care si-au asumat asemenea initiative ar fi trebuit chemati la partid si intrebati de ce au facut-o. Cand am intrat in partid, nu faceam initiative fara sa discutam in grupul parlamentar, fara sa explicam opiniei publice. 

Adica in PSD fiecare face ce vrea?

Nu. Trebuie sa explicam opiniei publice de ce astazi prioritar pentru noi este sa construim o lege a avocatilor care ridica suspiciuni de superimunitate, de ce trebuie sa dam o lege de interpretare care dezincrimineaza conflictul de interese si slabeste puterile ANI, pe care PSD a votat-o la constituire in 2006. De ce?

Domnul ambasador Klemm a exprimat cateva preocupari in aceasta zona, a multumit pentru promovarea legislatiei referitoare la achizitiile publice, a multumit pentru articolul de lege potrivit caruia ANRP analizeaza cu prioritate dosarele supravietuitorilor Holocautului.

Nu a fost nimic nelalocul lui, este exact ce face si un ambasador roman intr-un stat european sau in SUA. 

Dl Ponta s-a suparat foarte tare pentru ca nu a fost invitat la Deveselu. E o legatura intre omiterea domniei sale de pe lista si ingrijorarile de care mi-ati vorbit?

Dl ambasador Klemm si Guvernul au dat un raspuns decent in care am incredere. NATO a organizat acest eveniment. Acolo sunt reguli pe care dl ambasador si dl premier le-au explicat. Noi, ca politicieni, nu trebuie sa diseminam in spatiul public lucruri rele drept adevaruri. Samanta aceasta poate genera partide nationaliste xenofobe si rasiste.

Trebuie sa nu uitam ca SUA au facut o investitie de 800 de milioane de dolari in Romania, ca suntem un partener serios si credibil, ca sunt romani care isi pierd viata in teatre de razboi pentru ca noi sa traim liberi si in siguranta in Romania.

Acestea sunt valori cu mult mai importante decat nemultumirea ca nu am fost invitati nu stiu unde. 

Postarea cu Zorro a devenit virala si v-a atras multe ironii. De fapt, care a fost ideea? Ce ati vrut sa spuneti cu ea?

Un prieten mi-a trimis aceasta poza. Ca doar nu ma pozez cu masca lui Zorro in birou. Mi s-a parut distractiva. Nu putem face politica in Romania suparati, incrancenati toata ziua. Pamfletul, persiflarea, ironia la adresa unui politician e ceva normal in orice stat democratic. Asta e Romania pe care eu o vreau. Trebuie sa si radem. Cand razi si esti destins, esti pozitiv. 

Cum va vedeti viitorul politic acum ca ati ramas fara colegi intr-un an electoral? Mai exista cale de intoarcere in PSD?

In viata nu o hartie te desparte de niste valori si daca esti dat afara din familia social democrata nu inseamna ca tu nu ii mai apartii. Conjunctural conducerea acelei familii crede ca nu are nevoie de tine.

Eu raman un om de stanga, eu cred ca acest partid se poate moderniza, am esuat, dar voi lupta pentru ca am visul ca acest partid sa ramana si in urmatorii 25 de ani cel mai important din Romania, dar in interior sa fie schimbari profunde de mecanisme.

M-au certat colegii cand am spus ca avem atitudini comunistoide si suntem retincenti la progres. Daca dai presedintele executiv afara pentru delict de opinie, va avea un membru simplu curajul sa spuna ce gandeste? Asta e cel mai mare pericol pentru democratie.

Dar trebui sa lupti, daca te dai batut inseamna ca esti pasiv. 

Si cum veti lupta din afara?

Am prieteni in PSD, oameni onesti si seriosi, nu ma pot dezice de ei. Si cred ca partidul se poate schimba, desi are o inertie. Au fost conducatori ai acestui partid care au inteles punctele de inflexiune si noi suntem intr-un punct de inflexiune - stanga devine progresista sau dispare.

In PSD, cei care cred in modernizarea partidului sunt mai multi decat cei care m-au dat pe mine afara si e foarte aproape timpul cand acei multi vor spune ca libertatea de expresie trebuie sa fie o conditie obligatorie intr-un partid social democrat care are pretentia ca vrea sa modernizeze Romania. 

Vreti sa faceti un partid sau sa aderati la un partid?

Nu. Vreau sa schimb o mentalitate inradacinata intr-o anumita parte a structurii de conducere a PSD. 

Deci asteptati sa fiti chemat inapoi?

Nu, nu discut despre asta. E decizia domniilor lor. Sunt pesedist, voi vota cu PSD si cred ca PSD la final nu va mai lucra cu jumatati de masura si procesul de modernizare va fi atins.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!