Zgonea, despre Holocaust: Întreaga societate românească trebuie să lupte împotriva uitării
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, consideră că întreaga societate românească trebuie să lupte împotriva uitării, pentru ca acel capitol întunecat al trecutului nostru, când evreii din România au devenit victime ale Holocaustului, să nu se mai repete.
"Reafirmând atașamentul față de valorile democratice europene și respectul pe care îl avem pentru drepturile omului, autoritățile române și-au făcut un obiectiv din promovarea cercetării și comemorării Holocaustului, din combaterea antisemitismului, ca și a altor forme de rasism și xenofobie", a subliniat Zgonea la evenimentele dedicate comemorării a 73 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria desfășurate miercuri la Monumentul Memorial al Holocaustului.
În cuvântul rostit la eveniment, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a reiterat atașamentul României la valorile internaționale ale democrației și toleranței.
"A venit momentul să reafirmăm, fără prejudecăți și resentimente, că democrația românească e incompatibilă cu atitudinile revizioniste și negaționiste și cu manifestările antisemite. Istoria trebuie cunoscută și asumată. Amploarea inimaginabilă pe care a căpătat-o în trecut ura și crimele de neînțeles care au urmat sunt motivele pentru care trebuie să ne asigurăm că asemenea lucruri nu se vor mai repeta", a spus Corlățean.
Șeful diplomației române și-a exprimat "îngrijorarea cu privire la intensificarea actelor antisemite în unele părți ale societății europene" și a insistat "asupra necesității reluării inițiativelor la nivel înalt menite a pune bazele unei colaborări continentale cu scopul eradicării acestui fenomen inadmisibil".
Un mesaj din partea premierului Victor Ponta a transmis consilierul de stat Luminița Odobescu.
"Această comemorare reprezintă asumarea trecutului istoric și angajamentul ferm al României de a nu permite repetarea unei asemenea tragedii. (...) Reafirmăm și cu această ocazie angajamentul Guvernului pentru a continua acțiunea hotărâtă împotriva oricărei încercări de incitare la antisemitism și a oricărei forme de negare a Holocaustului", a afirmat premierul în mesaj.
Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Dean Thompson, a subliniat că "trebuie să facem eforturi active pentru a învăța, noi și copiii noștri, despre adevărul brutal al acestui genocid fără precedent, astfel încât toate generațiile viitoare să își amintească întotdeauna de puterea distructivă a urei și intoleranței".
"Trebuie să fim mereu pregătiți să luăm atitudine împreună și să spunem: să nu se mai repete niciodată. Sunt încurajat de activitatea desfășurată de Institutul Wiesel din România împreună cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington D.C. și Ministerul Educației Naționale pentru a extinde educația despre Holocaust în școlile românești", a spus Thompson.
Reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România, personalități ale lumii politice și diplomați au marcat miercuri la Memorialul din București, în Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 73 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria.
La eveniment, organizat la inițiativa Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", au participat, alături de președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Aurel Vainer, Sir Andrew Burns, președintele în exercițiu al International Holocaust Remembrance Alliance, Dan Darabont, viceprimar al Capitalei, ambasadorii Germaniei și Marii Britanii în România, Werner Hans Lauk și Paul Brummell, alți membri ai corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai Președinției, ai asociațiilor evreilor din România și Israel, ai organizațiilor rome.
O rugăciune în memoria morților a rostit prim-rabinul Rafael Shaffer și prim-cantorul Iosif Adler iar un detașament al Regimentului 30 Gardă și Protocol "Mihai Viteazul" a prezentat onorul.
Au fost depuse coroane de flori din partea Președinției, Senatului, Camerei Deputaților, Guvernului, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, Ambasadelor Israelului, SUA, Germaniei, Cehiei, a Federației Comunităților Evreiești din România, a altor organizații ale evreilor și romilor.
AGERPRES