Zelenski, sub presiune în plan intern. Parlamentarii cer explicații privind stadiul negocierilor și acordul privind mineralele

Zelenski, sub presiune în plan intern. Parlamentarii cer explicații privind stadiul negocierilor și acordul privind mineralele

Opoziția ucraineană îi cere președintelui Volodimir Zelenski să vină în parlamentul țării și să explice membrilor cum stau lucrurile de fapt în ceea ce privește negocierile de pace și acordul privind minereurile cu Statele Unite, relatează Politico.

Volodimir Zelenski a transmis că nu e dispus să recunoască Crimeea drept teritoriu rus FOTO AFP

Volodimir Zelenski a transmis că nu e dispus să recunoască Crimeea drept teritoriu rus FOTO AFP

Mulți parlamentari ucraineni – și cei care de altfel trebuie să ratifice un acord odată ce acesta va fi încheiat – se simt excluși din negocierile de pace și sunt nemulțumiți de faptul că Zelenski și alți oficiali implicați în discuții nu împărtășesc detaliile și nu comunică în mod corespunzător.

„Facțiunea Solidaritatea Europeană din Rada Supremă [parlamentul ucrainean] solicită o sesiune parlamentară specială cu participarea lui Zelenski, în care acesta este așteptat să anunțe planul Ucrainei pentru înfăptuirea păcii și amănuntele procesului de negociere", a transmis miercuri facțiunea, condusă de fostul președinte Petro Poroșenko.

Ucraina s-a luptat să se facă auzită în discuțiile internaționale despre propriul viitor, fiind inițial lăsată pe dinafară de Rusia și SUA.

Kievul are o implicare mai mare acum, însă se află sub o presiune uriașă din partea Washingtonului și Moscovei pentru a face concesii ample în ceea ce privește teritoriile și bogăția minerală. Vicepreședintele american JD Vance a declarat miercuri că Ucraina va trebui să fie de acord să renunțe la unele teritorii, altminteri SUA vor abandona medierea negocierilor, el subliniind că este necesar ca conflictul să fie înghețat pe linia actuală a frontului.

Vicepremier: „Ucraina este gata să negocieze, nu să se predea”

Americanii au propus recunoașterea Peninsulei Crimeeia– pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014 – drept teritoriu rusesc, președintele Donald Trump arătându-se miercuri frustrat într-o postare pe rețelele sociale de ezitarea Ucrainei de a accepta această cerere. Un alt aspect este că planul Washingtonului nu oferă garanții de securitate pentru Ucraina și ar permite, de asemenea, Rusiei să opereze centrala nucleară Zaporojie, pe care a cucerit-o în 2022, pentru a vinde energie atât Ucrainei, cât și Rusiei.

Acest plan i-a uimit pe oficialii și parlamentarii ucraineni, care îl văd ca pe o capitulare în fața unui agresor. „Ucraina este gata să negocieze, nu să se predea”, a declarat vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko într-o postare pe X.

„Nu va exista niciun acord care să ofere Rusiei fundamentele puternice de care are nevoie pentru a se regrupa și a se întoarce cu mai multă violență... Nu vom recunoaște niciodată ocupația Crimeei. Iar dacă aderarea la NATO nu este asigurată, Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate obligatorii – suficient de puternice pentru a descuraja viitoarele agresiuni și suficient de clare pentru a asigura o pace durabilă", a spus aceasta.

Cerințele parlamentarilor din opoziție

Opoziția solicită informații detaliate despre modul concret în care Zelenski și guvernul său vor asigura pacea. „Ucrainenii ar trebui să afle despre progresul procesului de negociere nu de la mass-media internațională, de la secretarul de stat Rubio sau de la reprezentanții speciali Witkoff și Kellogg, ci de la autoritățile ucrainene”, a scris Irina Gerașcenko, parlamentar ucrainean de opoziție din partea partidului Solidaritatea Europeană, într-o postare pe Facebook.

Aceasta a adăugat că administrația Trump pare să ajungă la concluzia că este imposibil să se încheie o înțelegere cu Rusia și că obținerea unei soluții pașnice a conflictului este mult mai dificilă decât a anticipat. „Pacea nu poate fi obținută în 24 de ore și nici în 100 de zile", a spus ea.

Solidaritatea europeană solicită ca Zelenski să participe la o sesiune a specială a parlamentului în care să informeze parlamentari despre planul Ucrainei de a obține pacea, precum și pentru a dezvălui stadiul negocierilor de până acum

„Acordul privind mineralele rămâne parte a acestui plan?” a întrebat Gerașcenko, referindu-se la o inițiativă asupra căruia a insistat Trump prin care SUA ar avea acces la rezervele de minerale critice ale Ucrainei. „La urma urmei, a fost inițiativa lui Zelenski. Cum va contribui acest acord la garanțiile de pace și securitate? Din păcate, de câteva luni, oficialii guvernamentali arondați de Zelenski echipei de negociere evită comunicarea cu parlamentul".

Ea a mai spus că se impune ca Ucraina să restabilească comunicarea adecvată cu administrația Trump având în vedere că, fără sprijinul SUA, Ucrainei îi va fi dificil să reziste în fața agresiunii rusești. Ea l-a învinovățit pe Zelenski și pe biroul său pentru un eșec al diplomației.

Pe de altă parte, Zelenski a explicat că Ucraina dorește ca mai întâi să se stabilească o încetare completă a focului și abia apoi să negocieze un acord de pace. În ceea ce privește înțelegerea privind minereurile, cele două părți au semnat până acum un memorandum privind parteneriatul și intențiile, permițând astfel avocaților să lucreze la un proiect care ar satisface atât interesele Kievului, cât și pe cele ale Washingtonului, a declarat marți liderul ucrainean.

Zelenski nu a răspuns încă la apelul opoziției, biroul său fiind ocupat, se presupune, cu discuții diplomatice la Londra, unde ucrainenii s-au întâlnit astăzi cu trimisul special al SUA, Keith Kellog, și se pregătește, de asemenea, pentru un turneu în Africa de Sud. Există, de asemenea, perspectiva ca Zelenski să se întâlnească cu Trump în Italia în marja ceremoniei de înmormântare a Papei Francisc, sâmbătă. După aceea, delegația ucraineană urmează să viziteze Spania și Polonia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Asta e realitatea crudă, oameni buni! Viața „chalet girls”, fetele care-i servesc pe bogații din Alpi...

2 De citit / Ioana Ene Dogioiu atrage atenția asupra unei manipulări de campanie

3 ALERTĂ Ungaria ar putea cere în secunda doi Transilvania de la România dacă planul pro-Rusia al lui Trump pentru Ucraina ar fi acceptat!

4 ALERTĂ Olanda propune Franței împărțirea Belgiei!

5 ALERTĂ SUA propun dezmembrarea țării și acceptarea ocupației rusești, „oferta” finală a lui Trump pentru Ucraina