Zelenski s-a întâlnit cu comandanţii armatei în Herson. Trupele ucrainene încearcă să deschidă o nouă axă de atac
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au avut vineri în provincia Herson o reuniune cu comandanţii armatei cu care a avut discuții despre „operaţiunile actuale ale apărătorilor ucraineni în sud", dar și şi despre "situaţia pe principalele zone ale frontului", printre alte subiecte, a transmis preşedinţia de la Kiev într-un comunicat, fără alte detalii.
Această ședință a avut loc în contextul în care trupele ucrainene încearcă să creeze capete de pod peste Nipru, pe malul ocupat de ruși, pentru a deschide o nouă axă de atac în cadrul contraofensivei lansate în iunie.
De partea cealaltă, Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că trupele sale au respins asalturi ucrainene pe malul stâng al fluviului Nipru în provincia Herson.
"Inamicul a încercat de mai multe ori să ocupe capete de pod pe insulele şi malul stâng al Niprului (...), dar fără succes", se arată în raportul public zilnic al Ministerului rus al Apărării despre evoluţia războiului din Ucraina, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Canalul de Telegram al bloggerului Rybar, apropiat de armata rusă şi urmărit de peste 1,2 milioane de persoane, a scris joi despre debarcarea unor unităţi ucrainene de sabotaj şi recunoaştere şi a unei brigăzi de infanterie marină în apropierea satului Krinki pe malul stâng al Niprului.
Potrivit Rybar, aceste unităţi au reuşit să ocupe acolo poziţii, dar un contraatac rus a împins trupele ucrainene către exteriorul satului, deşi o parte din acesta însă se află sub controlul soldaţilor ucraineni, care aşteaptă întăriri.
Mai către vest, în sectorul satului Pescianovka, despre care armata ucraineană sugerase anterior că a reuşit să-l preia sub control, acelaşi blogger militar a semnalat prezenţa unor soldaţi ucraineni în apropierea podului care leagă cele două maluri ale fluviului.
Un alt canal de Telegram apropiat de armata rusă, WarGonzo, cu peste 1,1 milioane de urmăritori, notează că "trupele ucrainene încearcă să ocupe poziţii şi să constituie rezerve pentru a prelua iniţiativa pe malul Niprului controlat de armata rusă".
Ucraina a lansat în iunie o contraofensivă în sud-est în provinciile Zaporojie şi Doneţk pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă, urmărind în primul rând să ajungă la Marea Azov pentru a tăia legătura terestră a Rusiei cu Crimeea şi cu partea de sud a provinciei Herson. Dar câştigurile teritoriale în această contraofensivă au fost până în prezent minore, armata ucraineană reuşind doar să elibereze o mână de sate. Armata rusă desfăşoară la rândul ei ofensive mai către nord, dar tot cu progrese minore, scrie Agerpres.
Astfel, linia frontului care se întinde pe o lungime de peste 1.000 de kilometri nu s-a mişcat aproape deloc din luna noiembrie 2022, când sub ameninţarea unei ofensive ucrainene armata rusă s-a retras din partea de nord a provinciei ucrainene Herson dincolo de Nipru, stabilindu-şi defensiva pe bariera naturală reprezentată de acest fluviu.
Putin a vizitat cartierul general al armatei din sudul Rusiei
Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat joi cartierul general al armatei ruse din Rostov-pe-Don (sud) pentru a i se da raportul cu privire la progresele operaţiunii din Ucraina, a anunţat vineri Kremlinul, citat de France Presse.
Putin "a vizitat cartierul general al forţelor armate ruse din Rostov-pe-Don la întoarcerea sa de la Perm", în Ural, unde şeful statului rus s-a aflat pe tot parcursul zilei de joi, a precizat Kremlinul într-un comunicat.
Cu această ocazie, Putin a discutat cu şeful Statului Major şi comandantul operaţiunilor militare în Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, care i-a prezentat un raport cu privire la stadiul ofensivei ruse, potrivit sursei citate.
Vizita lui Putin la cartierul general din Rostov survine în timp ce Ucraina a anunţat marţi că a utilizat cu succes pentru prima oară rachete ATACMS cu o rază de acţiune de până la 165 de km, pe care SUA i le-au livrat în mare secret.
Vladimir Putin a apreciat miercuri că aceste livrări nu vor avea nicio influenţă asupra cursului conflictului şi că nu vor face decât să prelungească " agonia" Ucrainei.
Situat în apropiere de Ucraina, Rostov-pe-Don a devenit un centru operaţional pentru forţele ruse în Ucraina. Ultima vizită a lui Putin la cartierul general din acest oraş de graniţă a avut loc în luna august. El s-ar fi deplasat aici şi în martie.
Oraşul a fost în iunie scena unei spectaculoase tentative de rebeliune a mercenarilor Wagner, care au ocupat pentru scurt timp cartierul general al armatei, ei renunţând în cele din urmă la revoltă.
Sursa: adevarul.ro