Zelenski mulțumește moldovenilor care găzduiesc refugiații ucraineni

Zelenski mulțumește moldovenilor care găzduiesc refugiații ucraineni

Aflat în Republica Moldova pentru a participa la summit-ul CPE, președintele Ucrainei a ținut să le mulțumească cetățenilor țării care-i găzduiesc pe refugiații din țara sa încă din primele zile ale războiului Rusiei contra statului pe care îi conduce.

Volodimir Zelenski, alături de Maia Sandu, la summitul CPE FOTO EPA

Volodimir Zelenski, alături de Maia Sandu, la summitul CPE FOTO EPA

,,Vom merge împreună, umăr la umăr și mulțumesc cetățenilor Republicii Moldova care găzduiesc oamenii noștri, refugiații noștri încă din primele zile ale războiului la scară largă. Vă mulțumim și nu vom uita niciodată despre acest lucru”, a spus liderul de la Kiev, menționând că nu a fost simplu să ajungă în Republica Moldova, iar țara sa aflată de peste un an în război este gata să adere la NATO.

Declarațiile au fost făcute alături de lidera de la Chișinău pe teritoriul vinăriei unde este planificată cea de-a doua reuniune CPE.

Maia Sandu i-a mulțumit lui Volodimir Zelenski pentru că a acceptat invitația de a participa la reuniune, reiterând că țara sa este astăzi în siguranță datorită Ucrainei.

Maia Sandu: Ucraina o păstrează pe Moldova în siguranță

,,Este foarte, foarte important pentru noi că ești astăzi aici, unde vom discuta probleme importante și vom reconfirma suportul nostru pentru Ucraina, țară care rezistă agresiunii ruse. Am discutat despre agenda bilaterală, proiectele de infrastructură, solidaritate, întrucât Moldova ca și alte țări vrea să ajute Ucraina. Desigur, am vorbit despre viitorul nostru european. Ucraina o ține, păstrează astăzi pe Moldova în siguranță și suntem foarte recunoscători pentru acest lucru. Moldova respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Maia Sandu.

Președintele Ucrainei a ajuns în dimineața zilei de joi la summit-ul Comunității Politice Europene. Vizita liderului de la Kiev nu a fost făcută publică, până în urmă cu puțin timp, și este prima deplasare în țara vecină de la începutul războiului.

În data de 1 iunie, Republica Moldova este gazda celei de-a două reuniuni a summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), un eveniment care are loc pe teritoriul unei vinării din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la 40 km distanță de capitala Chișinău.

Zeci de lideri europeni

CPE reunește în același loc zeci de șefi de state și de guverne, și oficiali europeni. Evenimentul reprezintă un sprijin pentru țară, ținta războiului hibrid al Rusiei, dar și pentru Ucraina, în timp ce Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor ruse.

„Dacă stai la Moscova și vezi 47 de țări care se întâlnesc în vecinătatea ta imediată sau apropiată, acesta este un mesaj important”, a declarat un oficial UE reporterilor străini înainte de summit.

Cea de-a doua întâlnire a CPE, summit creat de președintele francez, Emmanuel Macron, va aborda probleme, precum securitatea cibernetică și cea energetică. De asemenea, va oferi o oportunitate pentru discuții despre tensiunile de pe continent, de la Azerbaidjan și Armenia până la recentele ciocniri din nordul Kosovo.

La primul summit CPE de la Praga de anul trecut, un efort condus de UE de mediere între Azerbaidjan și Armenia a făcut unele progrese. Joi, liderii lor vor purta discuții cu UE, Macron și Scholz.

Ideea privind organizarea reuniunii Comunității Politice Europene (CPE) la Chișinău a fost lansată în toamna anului trecut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în Cehia, acolo unde a avut loc primul summit CPE.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…