Zelenski la Munchen: Nu cred în hârtii, o ţară este apărată de armată, de armele nucleare sau de NATO
În acest secol primează "dreptul celui mai puternic" şi niciun fel de documente şi memorandumuri nu vor apăra Ucraina şi nici vreo altă ţară de agresiune, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul rostit sâmbătă în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, informează ediţia de duminică a publicaţiei ucrainene Segodnia.
"Astăzi înţelegem cu toţii că, din păcate, integritatea teritorială a unei ţări şi suveranitatea ei pot fi apărate numai de o armată puternică sau de armele nucleare, sau de NATO. Niciun fel de documente, niciun fel de memorandumuri nu mai apără vreo ţară. Vă spunem asta noi, ucrainenii, care am simţit lucrul acesta pe pielea noastră, aşa că nu mai cred în niciun fel de 'hârtii'", a declarat Zelenski, referindu-se la Memorandumul de la Budapesta privind garanţiile de securitate pentru Ucraina.
Memorandumul, semnat în 1994 la Budapesta între Ucraina, SUA, Marea Britanie şi Rusia viza dezarmarea nucleară a Ucrainei şi prevedea garanţii de securitate a independenţei sale. Prin acest tratat, Ucraina a renunţat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federaţia Rusă. În schimb, SUA, Marea Britanie şi Rusia se obligau să respecte independenţa, suveranitatea şi frontierele existente ale Ucrainei.
În acest context, preşedintele Zelenski a subliniat că actualul sistem de securitate mondial nu a salvat Ucraina de agresiunea rusă.
"Spun tuturor pe baza experienţei noastre: nu se poate avea încredere în niciun document. Nimeni nu garantează nimic, din păcate, deşi vorbim mult despre dreptul internaţional. În secolul XXI primează dreptul celui mai puternic", şi-a exprimat regretul Volodimir Zelenski.
În privinţa regiunii din estul Ucrainei, scena unui conflict armat între trupele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti susţinuţi de Moscova, Zelenski a declarat că Rusia trebuie să dorească să returneze Ucrainei teritoriile ocupate.
"Europa îşi doreşte încetarea conflictului din Donbas, dar ca războiul să se încheie trebuie ca şi Rusia să-şi dorească aceasta, trebuie ca Federaţia Rusă să dorească să ne dea înapoi pământul", a subliniat liderul de la Kiev, care a ţinut să menţioneze că războiul din Donbas nu este doar o problemă a Ucrainei, ci şi a întregii Europe.
"Vreau să vă atrag atenţia că nu este chiar corect să se spună 'războiul din Ucraina', întrucât acesta este un război în Europa", a afirmat preşedintele ucrainean, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina, exprimându-şi nemulţumirea că în niciun format şi pe nicio platformă nu se discută problema returnării Crimeii ocupate de Rusia.
"Problema Crimeii nu se discută deloc astăzi, dar peninsula este şi ea teritoriul nostru ocupat şi acolo sunt oamenii noştri, ucraineni. Oare e nevoie de o nouă platformă de discuţii?", s-a întrebat retoric el, opinând că SUA ar putea juca un rol important în rezolvarea acestui dosar.
Presa ucraineană semnalează în acest context că delegaţia Kievului la Conferinţa de Securitate de la Munchen a fost scandalizată de apariţia unui plan de reconciliere a Ucrainei cu Rusia, elaborat de trei think tank-uri occidentale şi de către Consiliul rus al afacerilor internaţionale.
La 14 februarie, potrivit Segodnia, pe site-ul oficial al Conferinţei de Securitate de la Munchen a fost postat un document de trei pagini, în elaborarea căruia a fost implicată şi Rusia, care propunea '12 paşi' vizând încetarea conflictului din Donbas şi îmbunătăţirea stabilităţii în regiune. Ulterior, textul a dispărut de pe site, dar duminică documentul a reapărut.
La început, conform portalului ucrainean LB.ua, organizatorii au publicat documentul în numele "Grupului de lideri ai securităţii euroatlantice". Denumirea oficială a textului este "12 paşi pentru consolidarea securităţii în Ucraina şi în regiunea euroatlantică", sub care figurează între altele semnăturile preşedintelui Conferinţei de Securitate de la Munchen, Wolfgang Ischinger, şi fostului ministru de externe al Rusiei, Igor Ivanov.
Documentul propune organizarea unei conferinţe privind reconstrucţia Donbasului cu participarea Rusiei; lansarea unui mecanism care să permită relaxarea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse; crearea unei zone de liber schimb pentru reconstrucţia Donbasului cu participarea capitalurilor din UE şi Rusia, precum şi organizarea unui dialog naţional în Ucraina cu privire la interacţiunea acesteia cu vecinii săi, inclusiv cu Rusia, cu privire la probleme de istorie, de memorie naţională, cu privire la limbă şi minorităţile naţionale etc.
"M-am simţit întotdeauna jignit când se vorbea pe la spate despre Ucraina, când pe la spatele ei se luau decizii. Văd că la Munchen au găsit un nou plan cum să rezolve conflictul din estul Ucrainei.Dar pe noi ne-au întrebat?", s-a întrebat retoric Zelenski, subliniind că modalităţile de soluţionare a conflictului din Donbas pot fi discutate doar în "formatul Normandia" (Franţa, Germania, Ucraina, Rusia), conform Lb.ua. AGERPRES