Zelenski a avut o conversaţie telefonică cu Boris Johnson, în care i-a mulţumit pentru acţiunea sa „decisivă” asupra Ucrainei şi i-a spus premierului în funcţie că vestea demisiei sale a fost primită „cu tristeţe” de către el şi „întreaga societate ucraineană”.
„Nu avem nicio îndoială că sprijinul Marii Britanii va fi păstrat, dar conducerea dumneavoastră personală şi carisma au făcut-o specială”, a adăugat Zelenski.
De altfel, Boris Johnson i-a promis lui Zelenski că va continua să colaboreze cu partenerii săi în vederea găsirii de soluţii pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, în următoarele săptămâni, lucru confirmat de un purtător de cuvânt al lui Johnson, după discuţia cu Zelenski.
„Un nou premier ar putea fi mai moderat, nu la fel de capabil să provoace o agitaţie în mass-media. În ceea ce priveşte Ucraina, nu există diviziuni în cadrul Partidului Conservator cu privire la necesitatea de a sprijini Ucraina", este de părere politologul ucrainean Volodimir Fesenko. El spune că bucuria ruşilor privind vestea demisiei lui Boris Johnson este nejustificată.
„S-ar putea să fie foarte bucuroşi acum, dar îşi vor da seama în curând de greşeala lor, deoarece politica Marii Britanii rămâne neschimbată după plecarea lui Johnson”, a adăugat el.
Până acum Ucraina a câştigat multe de pe urma relaţiei cu premierul Boris Johnson, în primul rând, sprijin militar, după cum a declarat a declarat chiar Volodimir Zelenski.
În discursul său, Johnson a abordat rolul Marii Britanii în susţinerea Ucrainei şi a spus că Regatul Unit va lupta pentru libertate atât timp cât va fi nevoie.
Cei doi lideri au vorbit la telefon, iar Johnson l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al Marii Britanii şi l-a numit pe preşedintele ucrainean „erou”.
„Toată lumea te iubeşte”, i-a spus premierul britanic preşedintelui ucrainean, potrivit unui oficial citat de CNN.
Demisia lui Johnson a fost privită cu bucurie de ruşi
Oligarhul rus Oleg Deripaska a declarat pe canalul său de Telegram că demisia lui Johnson reprezintă „un sfârşit fără glorie” pentru „un clovn prost”.
„Clovnul pleacă”, a declarat şi Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, acuzând că premierul britanic „este unul dintre principalii ideologi ai războiului împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean”, o replică favorită a propagandei Kremlinului. „Liderii europeni ar trebui să se gândească la ce duc astfel de politici”, a adăugat acesta.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a afirmat că plecarea din funcţie a lui Johnson este un semn al declinului Occidentului „măcinat de crize politice, ideologice şi economice”.
El a adăugat că Rusia nu are motive să sărbătorească aparenta dezintegrare a guvernului lui Johnson.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că ştirile privind demisia lui Johnson nu interesează Kremlinul. „Ne-am dori să sperăm că într-o zi în Marea Britanie vor veni la putere mai mulţi profesionişti care pot lua decizii prin dialog. Dar în acest moment există puţine speranţe în acest sens. El (n.r. Johnson) nu ne place, nici nouă (n.r. Rusiei) nu ne place de el”, a subliniat oficialul rus.