Zelenski, despre Putin: „Nu înţeleg cine anume ia acum decizii în Rusia”/ Patrușev: SUA și NATO au devenit participanți la conflict

Zelenski, despre Putin: „Nu înţeleg cine anume ia acum decizii în Rusia”/ Patrușev: SUA și NATO au devenit participanți la conflict

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat joi refuzul de a negocia cu Rusia înainte de o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Zelenski spune că nu e interesat să vorbească cu Putin FOTO Profimedia

Zelenski spune că nu e interesat să vorbească cu Putin FOTO Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, într-un interviu pentru postul de televiziune britanic Sky News, că discuțiile vor fi posibile doar dacă Rusia îşi retrage soldaţii, îşi recunoaşte greşeala şi există un nou guvern la Moscova, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Zelenski a subliniat că o întâlnire a sa cu Putin nu ar avea sens. „Nu mă interesează. Nu mă interesează să-l întâlnesc, nu mă interesează să-i vorbesc', a spus el în limba engleză.

Ei (ruşii) nu vor discuţii şi aşa era şi înainte de invazie. Aşa a decis preşedintele Putin”, a adăugat el.

Chiar nu înţeleg cine anume ia acum decizii în Rusia. Nu vreau să lupt pe teritoriul Rusiei. Vreau doar ca ei să oprească războiul cât mai curând posibil şi să părăsească ţara noastră cât mai curând posibil. Vă pot spune cu siguranţă, dacă părăsesc teritoriul nostru, războiul se va opri. Asta e tot', a afirmat Volodimir Zelenski, citat de agenţia oficială de presă ucraineană Ukrinform, când a fost întrebat cu privire la eventuale negocieri cu omologul său rus.

Zelenski: Cine este Putin acum?

Înainte de război, au fost întâlniri cu Putin, a spus preşedintele ucrainean.

Am văzut un om care a spus un lucru şi apoi a făcut altul', a argumentat Zelenski în engleză. „Cine este el acum? După declanşarea invaziei pe scară largă, pentru mine el este un nimeni”, a afirmat preşedintele ucrainean, subliniind că trupele ruse i-au atacat ţara fără să ţină cont de victime.

În opinia sa, Ucraina a fost doar primul pas pentru Putin , în condiţiile în care propagandiştii ruşi susţin că Rusia luptă împotriva 'Occidentului colectiv' în Ucraina, conform media ucrainene.

În acelaşi interviu, Zelenski a recunoscut că trupele ucrainene se află sub presiune în regiunea Zaporojie (sud), precum şi în estul ţării.

În ultimele zile, a spus el, au fost atacuri puternice şi acţiuni ofensive în est şi este esenţial ca forţele ucrainene să aibă capacităţile necesare de a se apăra.

'Ei avansează în est, dar pierd mulţi oameni. Este o cifră incredibilă. Dar nu le pasă. Vreau să spun că ei nu-şi numără oamenii. Dar din ceea ce am văzut deja şi am numărat, sunt mii de morţi de partea lor, dar îi aruncă, îi aruncă, îi aruncă', a afirmat Zelenski în limba ucraineană.

Volodimir Zelenski a interzis deja, prin decret, la sfârşitul lunii septembrie 2022, negocierile cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Replica lui Peskov

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încetat „de mult timp” să mai fie un interlocutor pentru Rusia, a replicat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, relatează EFE, preluat de Agerpres.

În interviul pentru Sky News, preşedintele ucrainean a afirmat că Vladimir Putin trăieşte într-o 'bulă informaţională' şi nu ştie ce se întâmplă cu adevărat pe câmpul de luptă.

La rândul său, Peskov i-a reproşat lui Zelenski că a venit la preşedinţia Ucrainei cu promisiuni pe care nu le-a respectat.

„Nu a rezolvat problema Donbasului. Nu a respectat acordurile de la Minsk, pe care, după cum s-a dovedit, nu a avut intenţia să le îndeplinească, ci s-a pregătit de război', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Patrușev: SUA și NATO au devenit participați la conflict

În acelaşi timp, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev , a declarat joi că SUA şi NATO sunt 'participanţi' la conflictul din Ucraina, acuzând cele două părţi că ar intenţiona să-l prelungească chiar şi după încheierea 'fazei fierbinţi' a campaniei militare în Ucraina, pe care Rusia însăşi a declanşat-o aproape cu un an în urmă, potrivit EFE.

"Derularea 'operaţiunii militare speciale' în Ucraina arată că Statele Unite şi NATO intenţionează să continue să depună eforturi pentru a prelungi acest conflict militar şi au devenit participanţi la el", a declarat Patruşev la o reuniune la Sankt-Petersburg, potrivit Interfax.

În opinia sa, "chiar şi cu sfârşitul 'fazei fierbinţi' a conflictului în Ucraina, lumea anglo-saxonă nu va opri războiul dus prin procură împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi".

Cu o zi în urmă, autorităţile germane au decis să transfere primul lot de 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei. În acelaşi timp, autorităţile germane şi-au dat acceptul ca ţările aliate să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”