Zelenski cere Occidentului să forțeze Rusia să facă pace

Zelenski cere Occidentului să forțeze Rusia să facă pace

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe liderii occidentali să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a obține pacea folosind „toate mijloacele” necesare.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei FOTO: EPA EFE

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei FOTO: EPA EFE

Vorbind în Spania, Zelenski a declarat că este nevoie de „o constrângere tangibilă a Rusiei” , care încearcă să „distrugă Ucraina și să meargă mai departe”.

Zelenski a declarat de mult timp că nu va negocia direct cu Rusia până când forțele Moscovei nu vor părăsi întregul teritoriu ucrainean, inclusiv Crimeea, scrie bbc.com.

Cu toate acestea, apelul său vine în contextul în care Rusia face progrese împotriva Ucrainei, Kievul suferind din cauza lipsei de arme furnizate de Occident.

Rusia, a declarat președintele Zelenski, arunca în fiecare lună aproximativ 3.200 de bombe aeriene ghidate asupra Ucrainei.

„Cum lupți împotriva acestui lucru?”, a întrebat el reporterii la Madrid, unde s-a întâlnit cu premierul Pedro Sánchez.

Liderul ucrainean a respins ideea de a invita Rusia la un summit de pace planificat în Elveția luna viitoare.

La summit sunt așteptați să participe reprezentanți din peste 90 de țări.

Delegații vor încerca să traseze un curs pentru o pace justă și durabilă în Ucraina, pe baza a 10 cereri formulate de Kiev, care solicită returnarea tuturor teritoriilor invadate, plata de despăgubiri pentru daunele cauzate de război și crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiție crimele de război rusești, un plan pe care Moscova l-a respins categoric.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, este pregătit pentru discuții, dar numai „pentru a atinge obiectivele care se realizează acum prin intermediul operațiunii militare speciale”, așa cum descrie Rusia războiul din Ucraina.

La Madrid, Zelensky i-a îndemnat pe liderii occidentali să ridice interdicțiile privind utilizarea armelor donate pentru a lovi teritoriul rusesc recunoscut internațional.

Majoritatea țărilor occidentale, inclusiv SUA, au insistat ca Kievul să își concentreze atacurile asupra forțelor rusești care ocupă teritoriul ucrainean.

„Trebuie să lucrăm împreună și să punem presiune nu doar asupra Rusiei, ci și asupra partenerilor noștri pentru a ne oferi posibilitatea de a ne apăra împotriva Rusiei”, a declarat liderul ucrainean.

Una dintre condițiile pentru a primi ajutor de miliarde de lire sterline din partea aliaților occidentali, este ca Kievul să își contureze propria viziune despre cum ar trebui să se încheie acest război.

Acesta este motivul pentru care președintele Zelenski a publicat anterior un „plan de pace în 10 puncte” care include retragerea completă a forțelor rusești și garanții împotriva viitoarelor agresiuni rusești.

Este ceea ce Kievul a cerut întotdeauna, dar tonul s-a schimbat.

Summitul din Elveția generează urgență pentru președintele Zelenski. El dorește să impulsioneze un impuls internațional în sprijinul condițiilor sale.

Până acum, Ucraina a fost cea care a cerut în cea mai mare parte o retragere completă a Rusiei, iar Occidentul a încercat să o sprijine în acest demers. Summitul ar putea fi singura sa șansă de a face din acest lucru o chestiune nenegociabilă și pentru aliații săi și de a menține masa de negocieri la distanță.

Cu cât mai multe națiuni se vor prezenta, cu atât mai multă presiune politică ar putea fi resimțită de Kremlin. Sau cel puțin aceasta este speranța.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că orice fel de acord de pace ar trebui să „reflecte realitatea de pe câmpul de luptă”. Această realitate implică faptul că trupele sale continuă să desfășoare o ofensivă transfrontalieră majoră în regiunea ucraineană de nord-est Harkov. Ca urmare, tot mai multe sate sunt capturate.

Așa cum s-a întâmplat în ultimele 18 luni, soldații săi nu doar capturează teritorii, ci și le păstrează. Rusia, sau Vladimir Putin, nu este nevoită să facă niciun compromis, deocamdată.

Dar ceea ce susține Kievul este că orice compromis sau zonă gri face jocul Moscovei. Aceasta indică încetarea eșuată a armistițiului anterior în timpul deceniului de agresiune al Rusiei, precum și argumentul că dl Putin va dori să cucerească întreaga Ucraină în cele din urmă, pe măsură ce privirea lumii se va întoarce în altă parte.

Comandanții ucraineni pretind că dețin controlul situației, iar faptul că președintele Zelenski a reluat călătoriile internaționale reflectă probabil acest lucru.

Ceea ce va fi alimentat, de asemenea, călătoria sa la Madrid, este nevoia sa constantă de a combate oboseala războiului și de a asigura continuarea ajutorului militar și umanitar.

Un pachet anunțat de 1 miliard de dolari din partea Spaniei arată că diplomația domnului Zelensky încă poate da roade.

Președintele Putin a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!