Zelenski ar fi aprobat și apoi încercat să oprească o operațiune de aruncare în aer a gazoductului Nord Stream. Ce s-a întâmplat

Zelenski ar fi aprobat și apoi încercat să oprească o operațiune de aruncare în aer a gazoductului Nord Stream. Ce s-a întâmplat

Wall Street Journal a publicat un articol în care susține că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi aprobat în primă fază o operațiune de aruncare în aer a gazoductului Nord Stream după care a încercat să o anuleze, relatează European Pravda.

Mai multe țări au anchetat scurgeri suspecte la gazoductul Nord Stream FOTO PROFIMEDIA

Mai multe țări au anchetat scurgeri suspecte la gazoductul Nord Stream FOTO PROFIMEDIA

Articolul menționează că, în mai 2022, mai mulți ofițeri de rang înalt din armata ucraineană și oameni de afaceri s-au reunit la o întâlnire, în cadrul căreia unul dintre participanți a propus o măsură radicală: distrugerea gazoductului Nord Stream. Se presupune că s-a ajuns la un acord conform căruia oamenii de afaceri vor finanța și vor ajuta la punerea în aplicare a proiectului, întrucât armata nu dispunea de fondurile necesare în acest sens.

Persoane implicate în operațiune au declarat că ar fi fost necesari nevoie de 300 000 de dolari pentru implementarea planului.

Operațiunea implica închirierea unui mic iaht mic, Andromeda, cu un echipaj de șase persoane, inclusiv scafandri civili instruiți și o femeie a cărei prezență ar fi contribuit la crearea iluziei că scafandrii erau prieteni ce plecaseră într-o croazieră.

„Mă amuză să citesc speculații în presă despre o operațiune uriașă presupunând servicii secrete, submarine, drone și sateliți. Totul a prins contur dintr-o noapte de beție și din determinarea de fier a câtorva oameni care au avut curajul să își riște viața pentru țara lor”, a dezvăluit un ofițer implicat în complot.

Zelenski a aprobat inițial planul, verbal, după cum au declarat mai multe surse și un ofițer care a participat. Însă ulterior, după ce a aflat CIA și i-a cerut să anuleze operațiunea, acesta a ordonat să fie oprită.

Totuși Valerii Zalujni, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene la acea vreme, care ar fi coordonat operațiunea, a decis să meargă mai departe cu planul. Acesta ar fi angajat cei mai buni ofițeri ucraineni de operațiuni speciale, cu experiență în orchestrarea de misiuni secrete riscante împotriva Rusiei, pentru efectua sabotajul. Unul dintre aceștia a fost Roman Cervinski, un colonel care servise anterior în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Trei persoane au menționat că Zalujni l-a informat pe Zelenski că echipa de sabotaj, odată trimisă, devenea inaccesibilă și nu mai putea fi oprită deoarece orice contact cu aceasta risca să compromită operațiunea.

Cervinski și echipa de sabotaj au explorat inițial un plan mai vechi și mai elaborat de a arunca în aer conducta. După ce au respins această idee din cauza costurilor și a complexității sale, s-au hotărât să folosească o mică barcă cu vele și un echipaj de șase persoane.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Americanca Jordan Chiles rămâne cu bronzul olimpic în sertar: COSR, anunț de ultima oră

2 VIDEO Ce-i face un ucrainean drogat cu ciuperci unei rusoaice

3 Bulai a fost dat afară din casă de soție, o fostă studentă

4 Cazul Crin Antonescu / S-a luptat cu securiștii până a ajuns să-i propună candidați la prezidențiale

5 Generalul Sîrskîi are o nouă veste proastă pentru Rusia