Zelenski a dat raportul aliaților despre incursiunea în regiunea Kursk: Putin a pierdut aproximativ 6.000 de soldați

Zelenski a dat raportul aliaților despre incursiunea în regiunea Kursk: Putin a pierdut aproximativ 6.000 de soldați

Președintele Volodimir Zelenski le-a sintetizat aliaților, reuniți la Ramstein în cadrul Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei (UDCG), rezultatele primei luni ale operațiunii forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, care a început la 6 august.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski/ FOTO:X

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski/ FOTO:X

„Astăzi se împlinește exact o lună de la începutul operațiunii noastre în regiunea Kursk din Rusia. Aceasta este granița de la care Putin se pregătea să răspândească războiul pe teritoriul ucrainean. Se pregătea să lanseze o nouă ofensivă împotriva noastră din orașul Sumî. Am schimbat jocul și am împins războiul pe teritoriul Rusiei datorită contraofensivei noastre”.

Președintele le-a spus aliaților că în prezent armata ucraineană controlează 1.300 de kilometri pătrați în regiunea Kurs„ și peste 100 de așezări.

„O parte semnificativă a acestui teritoriu a fost pur și simplu abandonată de trupele ruse. Efectiv au fugit când au văzut că trupele noastre se apropie", a spus Zelenski.

De asemenea, a remarcat președintele, în prima lună a operațiunii militare de la Kursk, trupele ruse au pierdut aproximativ 6.000 de soldați, uciși și răniți.

„Datorită acțiunilor noastre, nu există nicio amenințare la adresa orașului Sumi, așa cum a fost cazul în mai împotriva Harkovului”, a spus Zelenski.

Șeful statului ucrainean se referea la ofensiva Rusiei lansată la 10 mai la nord-est de Harkov. Kirilo Budanov, șeful serviciilor secrete militare al Ucrainei, a declarat în luna mai că forțele ruse ar putea lansa o ofensivă similară în regiunea Sumî , care este vecină cu regiunea Kursk.

Comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a spus într-un interviu pentru CNN, publicat pe 5 septembrie, că Rusia plănuia o ofensivă din regiunea Kursk înainte ca forțele ucrainene să lanseze operațiuni acolo.

Cu toate acestea, Rusia continuă să-și desfășoare cele mai eficiente unități în Ucraina, în primul rând regiunea Donețk , demonstrând „o alegere clară a Moscovei”.

„Președintelui rus Vladimir Putin nu-i pasă de pământul și de oamenii ruși, el vrea doar să acapareze cât mai mult din pământul nostru și cât mai multe orașe posibil”, a spus Zelenski. „El vrea orașele noastre sau ruinele care au rămas din ele”.

Incursiunea din Kursk mai arată că „încercările Rusiei de a trasa linii roșii pur și simplu nu funcționează”, a adăugat Zelenski.

Zelenski a declarat că Kievul nu a dezvăluit aliaților săi pregătirile pentru operațiunea din regiunea Kursk, deoarece puteau considera că depășește „cea mai strictă dintre toate liniile roșii” ale Rusiei.

Conceptul liniilor roșii ale Rusiei, „care a dominat evaluarea războiului de către unii parteneri”, s-a prăbușit „undeva în apropiere de Suja”, a spus Zelenski.

Zelenski a cerut "mai multe arme" aliaților

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri "mai multe arme" de la aliaţii Ucrainei reuniţi în Germania, "pentru a respinge forţele ruse" de pe teritoriul ucrainean "şi în special din regiunea Doneţk", în est, informează AFP.

"Lumea dispune de suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a garanta că teroarea rusă nu va avea rezultat şi eu vă îndemn să fiţi mai activi în această muncă alături de noi asupra apărării aeriene", a declarat liderul ucrainean în timpul reuniunii de la baza americană Ramstein, în vestul Germaniei, cerând de asemenea ca Ucraina să fie autorizată să folosească arme cu rază de acţiune lungă "nu doar pe teritoriul ocupat de la Ucraina, ci şi pe teritoriul rus".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri la reuniunea aliaţilor internaţionali ai Ucrainei care se desfăşoară în Germania, pentru a mobiliza sprijinul acestor aliaţi.

Liderul ucrainean va avea de asemenea o întrevedere în tet-a-tet cu cancelarul federal german Olaf Scholz, după această reuniune.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mai anunţat vineri că după reuniunea din Germania se va deplasa în Italia pentru un forum economic şi "negocieri" cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni.

Într-un mesaj ce evocă deplasarea sa în Germania, el a adăugat că "după aceasta, va fi Italia". "Forumul economic internaţional de la Ambrosetti, întrevederi cu reprezentanţi ai unor companii italiene. Negocieri cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni", a scris el pe Telegram.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un jeg de om!” / Jurnalista Alina Alexoi de la TVR a fost suspendată internațional pentru jignirea gimnastei Ana Maria Bărbosu

2 „Pune ceva pe tine! Poți să ieși așa pe stradă?” / Doar a coborât din avion la Veneția și a devenit virală

3 „Mama mea este la Templieri, care nu este o lojă masonică, nu face parte din masonerie. Este… nici nu știu cum să-i zic...”

4 O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani

5 Atac cibernetic fără precedent în România. Hackerii au spart site-urile unor instituții publice apoi le-au scos la vânzare