Zelca (FSNPPC): Sperăm să nu ajungem să asigurăm intervenţia poliţiştilor doar pentru urgenţe

Zelca (FSNPPC): Sperăm să nu ajungem să asigurăm intervenţia poliţiştilor doar pentru urgenţe

Membrii sindicatelor din Poliţie transmit liderilor sindicali solicitări de a bloca sistemul de Poliţie, cum ar fi întreruperi de o oră a activităţii poliţiştilor sau asigurarea intervenţiei acestora doar pentru urgenţe, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), Vasile Zelca.

"Oamenii sunt foarte nemulţumiţi, azi au ieşit în număr mare la protest şi pe viitor cel mai probabil este că aceste nemulţumiri se vor concretiza şi în alte forme de protest. Ne vin semnale din baza sindicală şi cu siguranţă se va încerca blocarea sistemului. Sperăm să nu ajungem acolo, la întreruperi de o oră a serviciului, la asigurarea intervenţiei doar pentru urgenţe, la 112. Ne vin tot felul de solicitări din baza sindicală, pe care noi le analizăm acum, astfel încât să procedăm la nişte reacţii pe măsură, care să-i doară pe domnii din onor-Guvernul României, pentru că observăm că din păcate doar aşa, când îi doare, au o reacţie înspre oamenii care protestează. Am văzut că doar la grevă reacţionează, am văzut că doar la neîncheierea mediilor reacţionează, am văzut că la CFR doar la oprirea trenurilor au reacţionat, am văzut că la medici există reacţie doar atunci când se asigură doar urgenţele. Probabil că vom copia şi noi acest sistem, pentru că vedem că dialogul argumentat, pe care noi îl ducem de atât timp, nu funcţionează. Încercăm să le dăm de înţeles că familia ocupaţională din care facem parte nu trebuie să fie bătaia de joc a politicianului", a afirmat liderul sindical, cu prilejul mitingului organizat în faţa Guvernului de poliţişti.


Preşedintele FSNPPC a subliniat că o altă variantă de protest este aplicarea de către poliţişti doar a sancţiunilor cu avertisment.

"Probabil că oamenii vor începe să refuze orele suplimentare, probabil că vor începe să aplice din ce în ce mai mult acele sancţiuni cu avertisment de care s-a mai discutat. Probabil că din baza sindicală va veni şi ideea de a nu mai răspunde la telefonul personal, pentru că noi suntem ţinuţi pe telefon după orele de program, pe o planificare care este ilegală - în mediul nostru, al poliţiştilor, se numeşte permanenţă pe telefon. Şi atunci omul îşi va închide telefonul şi o să-i zică şefului: 'trimite un porumbel ca să mă chemi la muncă, pentru că telefonul meu este telefonul meu şi punct, nu-mi plăteşte nimeni telefonul'. Deci se poate ajunge la nişte situaţii oarecum de nedorit", a susţinut Zelca.

Acesta a apreciat partidele din coaliţia guvernamentală fac ping-pong cu drepturile poliţiştilor, aruncând responsabilitatea aplicării Legii salarizării de la unul la altul.

"Acţiunea de astăzi este rezultatul 'dialogului', cu ghilimelele de rigoare, pe care îl purtăm de aproape o lună şi o săptămână cu noul Guvern, care pare că vrea să dialogheze, dar numai pare că vrea, în sensul că, deşi am ajuns să discutăm la nivel foarte înalt, cu ministrul Bode, cu prim-ministrul Ciucă, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Ciolacu, cu ministrul Budăi, cu preşedintele Senatului, domnul Cîţu, se joacă un ping-pong cu drepturile noastre, în sensul că ei ar da, dar nu vor ceilalţi. Asta înţelegem noi din dialogul pe care l-am avut până acum cu dânşii. Noi vom continua protestele, astăzi tragem un semnal de alarmă mai serios, în sensul că toate sindicatele din Poliţie, din penitenciare şi asociaţiile militarilor şi pensionarilor militari au ieşit în stradă şi este cazul (ca Guvernul - n. r.) să dovedească un pic de seriozitate în discuţii, pentru că este nevoie de seriozitate şi nu de acest ping-pong care se face cu aplicarea Legii 153, pe care fiecare partid separat ar vrea s-o facă, dar nu este consens politic în coaliţie. Adică noi am contactat cele două partide principale de guvernământ, ni s-a spus separat că da, trebuie aplicată Legea 153, trebuie pusă în practică, aşa este normal, dar trebuie consens politic în coaliţie. Păi care consens politic? Că ceilalţi au zis şi ei că vor să aplice, adică e un nonsens ce păţim noi. De aceea ne şi dorim o întâlnire cu toţi actorii politici prezenţi în arcul guvernamental, adică UDMR-PSD-PNL, nu separat, ci împreună, ca să vedem ce o să mai zică în această întâlnire", a menţionat Vasile Zelca.

Liderul sindical al poliţiştilor a explicat că aceştia vor acţiona la Curtea Constituţională pentru acordarea dreptului de a face grevă.

"Din păcate, politicienii se folosesc de faptul că noi nu avem prin lege dreptul la grevă, dar nici magistraţii nu au prin lege dreptul la a întrerupe activitatea, şi atunci o să copiem şi noi ce au făcut magistraţii, pentru că, dacă la ei a mers, înseamnă că trebuie să funcţioneze şi la noi în viitorul apropiat, pentru a determina politicul să se aplece şi asupra problemelor noastre, dacă ei nu vor să înţeleagă. Cu privire la dreptul la grevă, o să începem să luptăm, prin CCR, asupra acestui drept, pentru că Guvernul nu joacă corect, el ştie că noi nu putem face grevă şi atunci ei probabil îşi fac nişte calcule elementare: 'Vor ieşi de două-trei ori, vor ţipa, se vor strânge mulţi, dar apoi nu vor avea ce să facă şi noi mergem înainte cu prosteala asta la adresa lor'. Iată că noi ne gândim şi la acest aspect, pentru că nu trebuie să uităm că şi Avocatul Poporului a atacat la CCR o prevedere din Legea 80 a militarilor, care le interzice acestora să se asocieze în sindicate, în timp ce în Constituţie scrie că nu au dreptul la grevă. Şi atunci probabil că se va trece la nivelul următor, în care dacă demersul Avocatului Poporului va avea succes, militarii se vor putea asocia în sindicate, iar noi vom trece la următorul nivel, de a obţine dreptul la grevă - probabil în condiţii draconice, dar un drept la grevă care să poată fi folosit în cazul unui conflict de muncă care durează de atât timp. Noi din 2021 suntem în conflict de muncă cu angajatorul, cu MAI şi cu Guvernul, pentru că de atunci s-a întrerupt aplicarea Legii 153", a adăugat Vasile Zelca.

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual a organizat marţi o acţiune de protest în faţa Guvernului, după ce solicitările adresate de FSNPPC şi de alte 14 organizaţii ale angajaţilor din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională nu au fost îndeplinite de Guvern.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...