Zegrean: CCR a primit o sesizare vizând modul în care au fost organizate alegerile în străinătate

Zegrean: CCR a primit o sesizare vizând modul în care au fost organizate alegerile în străinătate

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat marți, la CCR, că instituția pe care o conduce a primit o sesizare prin care se solicită verificarea modului în care au fost organizate alegerile prezidențiale în străinătate.

El a precizat că este vorba de o sesizare care a fost adresată nu numai Curții Constituționale, ci mai multor instituții ale statului.

"Am primit o sesizare, dar nu o cerere de anulare a scrutinului, ci doar o sesizare care a fost adresată mai multor instituții ale statului în care se cere să se verifice modul în care au fost organizate alegerile", a spus Zegrean. El a adăugat că această verificare va fi făcută de Curte în limita posibilităților sale.

Totodată, Augustin Zegrean a anunțat că la Curtea Constituțională au venit mai multe contestații prin care se cere anularea alegerilor.

"Au venit cred că șapte (contestații — n.r.). Și aici e o problemă, pentru că legea spune că pot face astfel de contestații numai cei care au candidat în alegeri sau partidele care au propus candidați. Deocamdată un singur candidat a depus o astfel de cerere. Toate cererile adresate cu acest obiect le vom analiza. Majoritatea le-am primit pe internet", a arătat Zegrean.

El a explicat însă că alegerile nu pot fi anulate decât în măsura în care se demonstrează că au avut loc fraude care au influențat rezultatul.

"Legea este foarte clară în privința asta. Pot fi anulate alegerile numai în măsura în care s-au comis fraude care au influențat rezultatul final al alegerilor. Deci, dacă prin fraudele care se invocă s-ar stabili că s-a influențat ordinea câștigătorilor, ar fi o posibilitate. La noi, de când se organizează alegeri, a doua zi se reclamă deja fraudarea lor. Până acum n-am auzit să se fi anulat alegeri pentru așa ceva", a afirmat Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, dovezile care să arate că a fost vorba despre fraudă trebuie furnizate de cel care a făcut contestația, nu de judecător.

"Așa, faptul că se spune la televizor sau în presă sau pe stradă că s-a fraudat, asta auzim de fiecare dată. Unii dintre candidați chiar au anunțat dinainte că vor fi fraude", a spus președintele Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a României urmează să discute excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor referitoare la incompatibilitatea aleșilor locali cu funcția de reprezentant în adunările generale ale societăților comerciale de interes local și sesizarea președintelui Traian Băsescu în legătură cu Legea pentru abrogarea articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal, prin care se elimină infracțiunea "presiuni asupra justiției".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet