Zeci de sindicalişti de la Pepsi România au participat la o demonstraţie de protest faţă de activitatea ITM Bucureşti

Zeci de sindicalişti de la Pepsi România au participat la o demonstraţie de protest faţă de activitatea ITM Bucureşti

Zeci de membri ai Sindicatului Liber Pepsi România au participat luni la o demonstraţie în faţa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, nemulţumiţi de faptul că instituţia refuză să înregistreze Contractul Colectiv de Muncă semnat atât de companie, cât şi de angajaţi.

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară SINDALIMENTA - organizaţie la care sindicatul protestatarilor este afiliat - a precizat, pentru AGERPRES, că peste 1.000 de angajaţi de compania care operează marca Pepsi în România, Quadrant-AMROQ Beverages SRL, sunt afectaţi de faptul că ITM Bucureşti refuză să înregistreze Contractul Colectiv de Muncă.


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


"Motivul principal al manifestaţiei este faptul că ITM, cu toate că am depus Contractul Colectiv de Muncă pentru compania Pepsi România, încă nu l-au înregistrat. Au cerut nişte documente suplimentare, li s-au dat. (...) Este anormal să se întâmple aşa ceva, în condiţiile în care avem o sentinţă judecătorească de reprezentativitate, avem o a doua sentinţă judecătorească care, în baza reprezentativităţii, ne crează obligaţia de a negocia pentru sindicatele care nu sunt reprezentative. (Însă, n.r.) întâlnim Inspecţia Muncii, care mai vrea nişte precizări suplimentări suplimentare de la Ministerul Muncii. Păi dacă o instituţie care ar trebui să fie apolitică, conform directiveler europene şi directivelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, mai cere Ministerului Muncii precizări suplimentare, în condiţiile în care ei, în baza legislaţiei, trebuie să ia decizia, atunci mă întreb în ce ţară trăim. (...) Discutăm despre forţa de muncă din sectorul privat, cea care plăteşte taxe şi impozite pentru domnii ăştia (arată către sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, n.r.), care ar trebui să fie de acord cu semnarea şi înregistrarea unui contract colectiv de muncă, mai ales în condiţiile în care părţile s-au înţeles: angajatorul şi angajatul au semnat! Vor fi afectaţi în jur de 1.100 de oameni", a afirmat liderul SINDALIMENTA.

Potrivit unui comunicat transmis de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, ITM Bucureşti consideră că această organizaţie nu este reprezentativă la nivel de unitate.

"Decizia ITM Bucureşti este însă în contradicţie flagrantă cu decizia Tribunalului Bucureşti - Secţia a III-a Civilă nr. 21 FED din data de 02.09.2020 prin care se constată că Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară este reprezentativă la nivel de grup de unităţi, fiind îndreptăţită să participe la negocierea contractelor colective de muncă la nivelul unităţilor unde a obţinut reprezentativitatea (Quadrant-AMROQ Beverages SRL, Ursus Breweries SA, Bergenbier SA, Bermas SA, Heineken Romania SA şi Coca Cola Hbc Romania SRL). Prin această decizie a Tribunalului Bucureşti a fost confirmată sentinţa civilă a Tribunalului Bucureşti nr. 21 FED din data de 04.08.2017 prin care s-a constatat reprezentativitatea Sindalimenta la nivel de grup de unităţi (societăţile menţionate mai sus). Din punctul de vedere al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Inspectoratul Teritorial de Muncă a devenit o instituţie care de multă vreme nu mai veghează asupra bunei funcţionări a relaţiilor dintre sindicate şi patronate, o instituţie deprofesionalizată", se precizează în comunicatul citat.


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


În acest context, organizaţia sindicală face un apel la ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicitându-i să ia măsuri urgente împotriva Inspecţiei Muncii, astfel încât să fie reinstaurat un cadru legal, atât din punct de vedere al funcţionării acestei instituţii, cât şi al implicării în soluţionarea conflictelor dintre salariaţi şi angajatori, in condiţiile în care angajaţii sunt cei care au de suferit de pe urma acestora. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”