Zeci de persoane ucise în Iran. Populația s-a răsculat după moartea lui Mahsa Amini: „Moarte dictatorului” VIDEO

Zeci de persoane ucise în Iran. Populația s-a răsculat după moartea lui Mahsa Amini: „Moarte dictatorului” VIDEO

Proteste de amploare, marți seara, în peste 15 orașe din Iran după moartea de săptămâna trecută a lui Mahsa Amini, o iraniancă de 22 de ani care se afla în custodia poliției moralității, conform CNN . Cel puţin 31 de civili au fost ucişi în manifestaţii, de la începutul acestora.

image

Acesul la Instagram şi WhatsApp, blocat în Iran, ca urmare a protestelor FOTO EPA-EFE

În videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare se poate vedea cum o mulțimea uriașă de protestatari, mulți dintre ei bărbați, aplaudă o femeie fără hijab care își taie părul.

A fost un act puternic de sfidare marți seara în orașul iranian Kerman, unde femeile sunt obligate să poarte hijab (sau batic) în public, deoarece indignarea față de moartea unei femei aflate în custodia poliției alimentează protestele în toată țara.

Autoritățile iraniene au declarat miercuri că trei persoane, inclusiv un membru al forțelor de securitate, au fost ucise în tulburările, care s-au întins până la a cincea zi.

Grupurile pentru drepturile omului au raportat că cel puțin șapte persoane au fost ucise.

Moartea, săptămâna trecută, a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată la Teheran de poliția moralității – o unitate dedicată care impune coduri vestimentare stricte pentru femei, cum ar fi purtarea obligatorie a baticului pe cap – a stârnit furie în Republica Islamică.

Protestele sunt cu adevărat de amploare, și de o ferocitate rară, ultimele demonstrații de această dimensiune au avut loc în urmă cu trei ani, după ce guvernul a majorat prețurile la gaze.

Începute sâmbătă la înmormântarea lui Amini din provincia Kurdistan a Iranului, demonstrațiile au cuprins o mare parte din țară, ducând la ciocniri cu forțele de securitate care încearcă să le înăbușe.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, nu a făcut nicio mențiune despre proteste în timpul unui discurs adresat miercuri veteranilor și comandanților militari care comemorau războiul cu Irakul din 1980-1988.

Procurorul orașului Kermanshah a declarat că două persoane au fost ucise în timpul „revoltelor” de marți.

Agenția oficială de presă de stat IRNA a declarat că un „asistent” al poliției a fost ucis și alți patru au fost răniți în timpul protestelor din Shiraz, capitala provinciei Fars din sud-vestul Iranului.

Un tânăr de 23 de ani din Urmia și unul de 16 ani din Piranshahar au fost împușcați în timpul protestelor de marți, ridicând numărul total de demonstranți uciși la șapte. Autoritățile iraniene nu au confirmat numărul de decese.

Iar potrivit unui bilanţ întocmit de către ONG-ul Iran Human Rights, prezentat joi, arată că cel puţin 31 de civili au fost ucişi în manifestaţii, în Iran, de la începutul acestora, în urmă cu şase zile conform News.ro , care citează AFP.

Miile de persoane ieșite marți în stradă au scandat printre altele „Femei, viață, libertate”. Alții au fi văzuți făcând focuri de tabără, îmbrâncindu-se cu poliția sau scoțându-și baticul de pe cap, apoi arzându-l, precum și distrugând afișe cu Liderului Suprem al țării și strigând: „Moarte dictatorului”.

Într-un videoclip din Teheran, tinerii protestatari mărșăluiesc noaptea în jurul unui foc de tabără pe stradă, scandând: „Suntem copiii războiului. Haide și luptă și vom riposta.

În aproape toate orașele de provincie din regiunea kurdă a Iranului, inclusiv Kermanshah și Hamedan, au văzut și demonstrații.

Potrivit unor martori, demonstrațiile de marți seara păreau a fi „proteste fulgerătoare”, adică grupurile se formează și se dispersează rapid, pentru a evita înfruntările cu forțele de securitate iraniene după escaladările din ultima săptămână.

Doi tineri au fost loviți și bătuți de polițiști în civil și de poliția anti-revoltă, apoi târâți la dubă în fața intrarării la metrou”, a declarat un martor ocular pentru CNN. „O fată rănită întinsă pe trotuar a fost dusă cu ambulanța la spital, iar alte cinci persoane au fost arestate în partea de nord a Pieței Enghelab”.

Potrivit Organizației Hengaw pentru Drepturile Omului, 450 de persoane au fost rănite în timpul protestelor.

Amini a fost oprită și reținută de poliția moralității a Iranului marțea trecută. Oficialii iranieni au spus că ea a murit vinerea trecută după ce a suferit un „atac de cord”.

Potrivit unor activişti, ea a fost lovită mortal în cap.

Cu toate acestea, familia ei a spus că nu avea nicio afecțiune cardiacă preexistentă, potrivit știrilor Emtedad.

Imaginile editate ale camerei de securitate publicate de mass-media de stat din Iran păreau să o arate pe Amini prăbușindu-se într-un centru de „reeducare” unde a fost dusă să primească „îndrumare” în privința ținutei sale.

Poliția de moralitate a Iranului face parte din forțele de ordine ale țării și au sarcina de a aplica regulile sociale stricte ale Republicii Islamice, inclusiv codul său vestimentar care obligă femeile să poarte batic, sau hijab, în ​​public.

Un consilier al liderului suprem Ali Khamenei a promis o „investigație amănunțită” asupra morții lui Amini în timpul unei întâlniri cu familia ei în casa lor luni, potrivit agenției semi-oficiale iraniene Nour News.

Abdolreza Pourzahabi, reprezentantul lui Khamenei în provincia kurdă a Iranului, a declarat că liderul suprem „este trist” și că durerea familiei „este și tristețea lui”, potrivit Nour.

El a adăugat că speră că familia dă dovadă de „bună voință de a ajuta la readucerea ordinii în societate”.

În timpul unei conferințe de presă, tot luni, comandantul poliției din Teheran, Hossein Rahimi, a negat „acuzațiile false” la adresa poliției iraniene, spunând că „a făcut totul” pentru a o menține în viață pe Amini.

El a adăugat că Amini nu a fost rănită fizic în timpul sau după ce a fost luată în custodie și a spus că moartea ei a fost un eveniment „nefericit”.

În urma morții lui Amini, site-ul de monitorizare a internetului Netblocks a documentat întreruperile internetului de vineri – o tactică pe care Iranul a folosit-o anterior pentru a preveni răspândirea protestelor.

Luni, organul de pază a spus că „datele în timp real ale rețelei arată o întrerupere aproape totală a conectivității la internet în Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan”.

Ministrul comunicațiilor iranian, Issa Zarepour, a declarat că serviciile de internet ar putea fi întrerupte în „scopuri de securitate și discuții legate de evenimente recente”, de către forțele de securitate, a raportat agenția de presă semi-oficială a țării ISNA.

Iar joi accesul la Instagram şi WhatsApp a fost blocat.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...