Zeci de e-mail-uri ale lui Hillary Clinton, etichetate confidențiale a posteriori
Peste 60 de e-mail-uri ale lui Hillary Clinton din perioada în care ea era secretar de stat al SUA, din cele 3.500 care au fost deja făcute publice, au fost etichetate a posteriori drept "confidențiale", a indicat luni Departamentul de Stat, potrivit AFP.
În această polemică ce afectează campania pentru alegerile prezidențiale din 2016 a lui Hillary Clinton, postul de televiziune Fox News afirmă chiar că ar exista peste 300 de e-mail-uri datând din perioada 2009-2013 care ar conține informații sensibile.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a explicat că "din cele peste 3.000" de e-mail-uri care au fost făcute publice de ministerul său din primăvară (n.r. — de fapt, 3.500 de e-mail-uri), "63 au fost clasificate" a posteriori, "majoritatea la un nivel extrem de scăzut a ceea ce noi considerăm a fi confidențial".
El a recunoscut de asemenea că numărul de e-mail-uri etichetate ca având informații sensibile va continua să crească pe măsură ce Departamentul de Stat va publica treptat cele peste 30.000 de e-mail-uri profesionale ale fostei șefe a diplomației americane.
"63 din peste 3.000. Este un procent mic. Nu am nicio îndoială că va mai exista corespondență ce va fi clasificată pe măsură ce vom publica aceste e-mail-uri", a explicat John Kirby. "Este un calcul matematic, un fapt", a constatat el.
Un inspector general al serviciilor de informații este, printre alții, însărcinat cu această muncă de clasificare a e-mail-urilor lui Hillary Clinton.
Potrivit Fox News, peste 300 de e-mail-uri ar putea fi "potențial" vizate de această etichetare. Kirby a recunoscut că 305 e-mail-uri au fost transmise serviciilor de informații pentru ca acestea să le evalueze conținutul.
Hillary Clinton a trimis și primit 62.320 de e-mail-uri în cei patru ani ca secretar de stat, din 2009 până în 2013, de pe o adresă de e-mail privată, și nu de pe una guvernamentală. La solicitarea Departamentului de Stat, ea a restituit pentru arhivare 30.490 de e-mail-uri pe care le consideră a fi profesionale.
Fosta șefă a diplomației americane mai consideră că restul de 31.830 de e-mail-uri sunt personale și a afirmat că le-a șters de pe serverul său privat.
Departamentul de Stat este pe cale să examineze toate e-mail-urile oficiale ale fostei sale șefe. Instituția a publicat deja 3.500 și toate ar urma să fie făcute publice până în ianuarie.
La sfârșitul săptămânii trecute, candidata republicană la alegerile prezidențiale din 2016 s-a declarat din nou "convinsă" că nu a trimis sau primit niciodată nicio informație care să fie clasificată la momentul trimiterii sau primirii sale. AGERPRES