Zeci de dezertori nord-coreeni prinși de poliția secretă a lui Kim Jong Un „au dispărut”

Zeci de dezertori nord-coreeni prinși de poliția secretă a lui Kim Jong Un „au dispărut”

Mai mult de 100 de nord-coreeni au dispărut după ce au fost prinși de poliția secretă în timp ce încercau să dezerteze din țara izolată sau chiar pentru că au încercat să sune rude din Coreea de Sud, a declarat joi un grup pentru drepturile omului cu sediul la Seul.

Granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud FOTO: Arhivă

Granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud FOTO: Arhivă

Grupul de lucru pentru justiție de tranziție (TJWG) a publicat un raport care detaliază modelele de dispariții forțate prin studiul său bazat pe interviuri cu 62 de evadați nord-coreeni din Coreea de Sud.

Zeci de mii de nord-coreeni au dezertat în deceniile care au urmat războiului din Coreea, încheiat în 1953 printr-un armistițiu, mulți dintre cei prinși sau repatriați fiind trimiși în lagăre de prizonieri sau alte centre de detenție înainte de a fi eliberați, scrie reuters.com.

Grupul a identificat 113 persoane în 66 de cazuri de dispariție, incluzând cazurile într-o arhivă, deschide o filă nouă gestionată împreună cu alte organizații internaționale, precum și hărți care descriu rutele de transfer.

Dintre cei 113, 80%, adică 90, au fost arestați în Coreea de Nord, iar restul în China sau Rusia, aproximativ 30% dispărând de la preluarea puterii de către liderul Kim Jong Un la sfârșitul anului 2011.

Aproape 40% dintre aceștia au dispărut după ce au fost prinși încercând să fugă din țară, în timp ce 26% și-au asumat responsabilitatea pentru crima unui alt membru al familiei. Aproape 9% au fost acuzați că erau în legătură cu cei din Coreea de Sud sau din alte țări.

Conform raportului, mai mult de 81% au dispărut după ce au fost transferați și reținuți de Ministerul Securității Statului (MSS), poliția secretă a Nordului cunoscută sub numele de „bowibu”.

Un intervievat care a dezertat în Sud în 2018 din orașul chinez de frontieră Hyesan a declarat că prietenul său a fost arestat de MSS în timp ce încerca să recupereze un telefon mobil chinez ascuns în munți, iar acum se zvonește că ar fi murit.

„Odată ce (MSS) găsește înregistrări de apeluri cu Coreea de Sud, acestea sunt considerate infracțiuni grave”, a declarat intervievatul, citat în raport.

Kang Jeong-hyun, directorul proiectului, a declarat că raportul a fost menit să sublinieze faptul că disparițiile forțate comise de regimul Kim sunt crime transnaționale care implică și China și Rusia.

Raportul a fost publicat cu doar câteva zile înainte ca Consiliul Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului să emită Evaluarea Periodică Universală privind Coreea de Nord, care are loc la fiecare cinci ani.

Organizația Națiunilor Unite estimează că până la 200 000 de persoane sunt deținute într-o vastă rețea de gulaguri conduse de MSS, multe dintre ele din motive politice. Un raport din 2014 al Comisiei de anchetă a ONU a declarat că prizonierii au fost supuși torturii, violului, muncii forțate, înfometării și altor tratamente inumane.

Phenianul denunță de mult timp dezertorii ca fiind „scursuri umane”, iar Kim a înăsprit și mai mult controalele la frontieră în ultimii ani.

Asociația Coreeană pentru Studiul Drepturilor Omului din Nord a respins luna aceasta un raport al ONU privind încălcările drepturilor omului, inclusiv disparițiile forțate, calificându-le drept „invenții” și o conspirație a Occidentului pentru a intensifica confruntarea și a păta imaginea țării.

Beijingul a negat existența unor dezertori nord-coreeni în China, descriindu-i în schimb drept migranți economici ilegali.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”