Zece noi companii municipale au fost înființate prin votul Consiliului general al Capitalei

Zece noi companii municipale au fost înființate prin votul Consiliului general al Capitalei

Consilierii generali au adoptat, în ședința de marți, înființarea a zece noi companii municipale, proiectele fiind susținute de PSD și ALDE, în timp ce PNL și USR s-au pronunțat împotrivă.

În debutul ședinței, consilierul general Cătălin Deaconescu (Partidul Național Liberal) a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor respective, invocând existența "unor erori materiale". Mai exact, el a apreciat că proiectele ar trebui să beneficieze de susținerea unei majorități de două treimi, nu de 50%+1.

"În temeiul invocat în proiectele de hotărâri faceți referire la articolul 45 al. 2 din legea administrației publice locale, iar în mare parte din expunerile de motive, semnate de doamna primar general, se face trimitere la art. 45 al. 1. În opinia grupului de consilieri PNL, ne aflăm sub imperiul articolului 45 al. 3 — este o chestiune de patrimoniu și ea trebuie tratată cu majoritatea de două treimi, așa cum ați făcut și la hotărârea 20, privind înființarea Trustului de Construcții", a spus el.

Primarul general, Gabriela Firea, a respins propunerea privind scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor, precizând că nu este de acord să mai fie amânat "nicio zi, nicio oră" momentul în care bucureștenii vor fi tratați cu respect de către autoritățile locale și instituțiile subordonate.

"Sub nicio formă bucureștenii nu mai trebuie să fie tributari acestui tip de administrație ipocrită, care a însemnat perpetuarea vechilor regii și administrații — cu oameni plătiți foarte prost — care au încheiat contracte dubioase și ilegale. S-au îmbogățit un număr mic de firme private și de oameni de afaceri, pentru că aceste entități nu au fost deschise, în general, mediului privat din București. Au fost așa numiții băieți deștepți de pe lângă Primăria Capitalei, care și acum încearcă din răsputeri să ne oprească să mergem către un tip de administrare eficientă și europeană", a spus primarul general.

Ea a mai precizat că atâta vreme cât "nu se desprinde nimic din patrimoniul Primăriei" și nu se alocă un sediu, nu există motive pentru solicitarea votului de două treimi.

Ciprian Ciucu (PNL) i-a cerut edilului general să "scoată la lumină contractele dezavantajoase ale băieților deștepți", astfel încât consilierii generali să știe exact despre ce e vorba. El a apreciat că numărul de 20 de companii pe care Primăria dorește să le înființeze este mult prea mare, iar acest lucru poate duce la risipă și o mai proastă gestionare a serviciilor publice.

"Cine ne oprește să facem de acum înainte contracte corecte și să le monitorizăm temeinic? (...) Știm cu toții că acești operatori — mă refer exclusiv pe servicii publice, în special utilități—funcționează pe tarife reglementate. Cine ne oprește să le fundamentăm noi prețul corect, dacă ei vin cu prețuri umflate, după ce au trecut pe la Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Publice", a întrebat Ciucu.

Gabriela Firea a replicat că reprezentanții PNL în administrația locală ar fi putut să influențeze lucrurile în bine în București, în mandatul anterior, dar că nu au făcut-o la nivelul posibilităților.

"Noi ne referim la servicii publice. (...) De serviciile publice răspundeți dumneavoastră și cu mine, nu răspunde nicio companie", a mai spus ea.

Consilierul general Ana Maria Ciceală (Uniunea Salvați România) a susținut de asemenea scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor, anunțând că USR a demarat deja procedurile de anulare în instanță a hotărârilor privind înființarea altor zece societăți comerciale, care au fost adoptate în ședința din 29 martie a CGMB

"Dacă firmele propuse la înființare astăzi vor obține votul cu majoritate simplă al Consiliului General, USR va demara dizolvarea în instanță și în cazul acestora", a mai precizat ea.

Pentru fiecare dintre aceste companii, membrii fondatori ar urma să fie: Municipiul București prin Consiliul General al Municipiului București și SC Service Ciclop SA. Capitalul social al fiecărei societăți va fi de 120.000 de lei, respectiv 12.000 acțiuni nominative cu valoare nominală de zece lei fiecare. Structura acționariatului va fi următoarea: Municipiul București prin CGMB va deține 11.988 acțiuni, reprezentând 99,9% din capitalul social, iar SC Service Ciclop SA subscrie un număr de 12 acțiuni reprezentând 0,1% din capitalul social.

Cele zece societăți vor purta următoarele nume: Compania Municipală Tehnologia Informației București SA, Compania Municipală Sport pentru Toți, Compania Municipală Managementul Transportului, Compania Municipală Publicitate și Afișaj, Compania Municipală Pază și Securitate, Compania Municipală Iluminat Public, Compania Municipală Imobiliară, Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde, Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat, Compania Municipală Eco Igienizare.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...