Zece mituri și adevăruri despre bolile copilăriei și vaccinuri. „Nevaccinați, adulții care fac oreion pot deveni sterili”

Zece mituri și adevăruri despre bolile copilăriei și vaccinuri. „Nevaccinați, adulții care fac oreion pot deveni sterili”

Bolile precum pojarul, oreionul, pojărelul, vărsatul de vânt nu mai omoară astăzi sute de copii anual, vaccinurile împotriva acestora fiind cele care au schimbat statistica, doar că datele încep să se înrăutățească.

Rata vaccinărilor scade, iar consecințele ar putea fi extrem de grave FOTO: Shutterstock

Rata vaccinărilor scade, iar consecințele ar putea fi extrem de grave FOTO: Shutterstock

Rujeola (pojarul), oreionul, rubeola (pojărelul), varicela (vărsat de vânt), scarlatina și hepatita A sunt boli ale copilăriei care se transmit foarte ușor de la un copil la altul. Se manifestă prin febră mare și, în funcție de boală, prin apariția unor bubițe și pustule roșiatice pe piele, mâncărimi, pierderea poftei de mâncare, tuse etc. Pot duce la complicații foarte grave, cu efecte pe toată durata vieții, uneori pot cauza chiar moartea, însă pot de asemenea, cele mai multe dintre ele, să fie prevenite prin vaccinare. Vaccinurile, de altfel, sunt cele care au dus, de-a lungul timpului, la dispariția anumitor boli.

România se confruntă însă în ultimii ani cu o creștere a refuzului părinților de a-și mai duce copiii la vaccinare. În cazul ROR (rujeolă – oreion - rubeolă), de exemplu, acoperirea vaccinală a scăzut în doar cinci ani la 85%, cu zece procente sub cifra care oferă siguranță, după cum spun specialiștii.

Într-un material informativ postat pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Olt se menționează că până la descoperirea vaccinului aceste boli erau la ordinea zilei, în special în rândul copiilor. Infecția cu virusul care determină rujeola poate provoca complicații precum infecții ale urechii, pneumonie, convulsii, leziuni ale creierului, iar, în unele cazuri, chiar decesul. Simptomele care apar la infecția cu virusul urlian (care determină oreionul) includ febra, durerea de cap, durerile musculare, pierderea poftei de mâncare și inflamarea glandelor salivare, complicațiile acestei infecții incluzând surditatea, meningita (infecția membranelor care învelesc creierul și măduva osoasă), inflamarea dureroasă a testiculelor sau ovarelor, și mai rar sterilitatea. Nici cu rubeola nu este de glumit, aceeași sursă menționând că virusul rubeolic induce simptome precum erupția cutanată, artrita și febra moderată.

Dacă o femeie gravidă se îmbolnăvește de rubeolă, există riscul să piardă sarcina sau să nască un copil cu malformații congenitale severe”, se mai menționează în materialul citat. Pentru toate cele trei boli există vaccin (vaccinul ROR) și acesta se administrează într-o singură doză.

De foarte multe ori părinții se informează din surse controversate și ajung, astfel, să refuze vaccinarea. Specialiștii au identificat cele mai frecvente întrebări pe care părinții le au, precum și miturile care circulă despre vaccinurile care s-a dovedit că salvează copiii de la efecte deosebit de grave în cazul îmbolnăvirii, astfel elaborând o listă de mituri despre boli și vaccinare. Iată care sunt aceste mituri și care este, de fapt, adevărul:

MIT #1: Nimeni nu se mai îmbolnăvește în ziua de azi de aceste boli. Copilul meu nu are nevoie de vaccin.

ADEVĂR: Atunci când scad ratele de imunizare, aceste boli revin rapid în rândul populației. La nivel mondial, rujeola provoacă decesul a 134.000* de copii anual. În România, încă mai apar focare de rujeolă, oreion și rubeolă, mai ales în comunitățile în care mare parte din populație nu este vaccinată.

MIT #2: Aceste boli nu sunt grave.

ADEVĂR: Înainte să fie disponibile vaccinurile, rujeola era cauza deceselor a sute de români anual. Oreionul era cauza cea mai frecventă a meningitei, adesea provocând surditate. Dacă o femeie gravidă se îmbolnăvește de rubeolă la începutul sarcinii, poate da naștere unui copil cu probleme serioase de sănătate, cardiologice, oculare și neurologice (la nivelul creierului și măduvei spinării).

Dacă bărbații nu sunt protejați de vaccin și se îmbolnăvesc de oreion când sunt adulți, pot deveni sterili (nu pot lăsa o femeie gravidă). Cu cât persoana respectivă are o vârstă mai avansată, cu atât este mai mare riscul de complicații determinate de aceste boli. De aceea este atât de important ca vaccinul ROR să se facă la o vârstă fragedă.

MIT #3: E mai bine să ți se administreze vaccinurile pe rând, câte unul.

ADEVĂR: Potrivit studiilor efectuate, combinațiile de vaccinuri sunt sigure și eficace. Nu există niciun motiv pentru care copilului tău ar trebui să i se facă vaccinurile unul câte unul. Administrându-i trei vaccinuri odată, copilului tău i se asigură o protecție imediată, sunt necesare mai puține vizite la medic și mai puține injecții (fiind astfel mai puțin traumatizant pentru copil).

MIT #4: Vaccinul ROR provoacă autism.

ADEVĂR: Vaccinul ROR nu provoacă autism. Nu există NICIO dovadă științifică în sprijinul acestei teorii. Deoarece semnele de autism pot apărea în jurul vârstei la care copiilor li se face vaccinul ROR, unii părinți sunt de părere că vaccinul este cauza autismului. O mare parte din controversa legată de vaccinul ROR și autism este rezultatul unei lucrări publicate în 1998 care sugera existența unei astfel de asocieri. Însă de atunci, 10 din cei 13 autori ai respectivei lucrări au afirmat că nu ar fi trebuit să tragă această concluzie.

Niciunul dintre numeroasele studii ample efectuate la nivel mondial nu a identificat vreo legătură între vaccinul ROR și autism. Numărul copiilor cu autism pare să fi crescut în ultimii ani, însă această creștere s-a petrecut cu mult după ce copiii au început să fie vaccinați împotriva ROR.

Diagnosticarea îmbunătățită a autismului include acum copiii cu simptome moderate. Există și o mai mare conștientizare publică a autismului și tot mai mulți părinți se adresează specialiștilor. De asemenea, recent, oamenii de știință au identificat o genă care are legătură cu autismul.

MIT #5: Tiomersalul prezent în vaccinuri provoacă autism și alte tulburări.

ADEVĂR: Nu există dovezi care să indice că tiomersalul (un conservant pe bază de mercur) din vaccinuri provoacă aceste boli la copii.

ADEVĂR: Vaccinurile sunt sigure și eficace. Ca toate medicamentele, vaccinurile trebuie să treacă prin multe etape înainte de a fi utilizate. Vaccinurile trebuie să se dovedească sigure și eficace în prevenirea bolilor vizate.

MIT #6: Vaccinul ROR provoacă reacții adverse grave.

ADEVĂR: Unii copii simt puțină durere în braț acolo unde pătrunde acul siringii și pot face febră sau iritație la câteva zile de la administrarea vaccinului.

ADEVĂR: Dacă nu este vaccinat, copilul tău riscă să moară din cauza unei boli care poate fi prevenită.

MIT #7: Sistemul imunitar al copiilor nu poate face față atâtor vaccinuri.

ADEVĂR: Copilul tău are un sistem imunitar mai puternic decât ai putea crede. În funcție de numărul de anticorpi prezenți în sânge, un bebeluș are teoretic capacitatea de a reacționa la aproximativ 10.000 de vaccinuri odată.

ADEVĂR: Sistemul imunitar n-ar putea fi niciodată copleșit cu adevărat pentru că ‚stocul’ de celule din sistem se reface în permanență. În realitate, bebelușii sunt expuși în fiecare zi unui număr uriaș de bacterii și viruși, astfel că, prin comparație, imunizările sunt o cantitate neglijabilă.

ADEVĂR: Deși în prezent există mai multe vaccinuri ca niciodată, acestea sunt mult mai eficiente și mai eficace decât ce a existat anterior. Per total, copiii din ziua de azi sunt expuși unui număr mai mic de boli decât erau copiii acum zeci de ani.

MIT #8: Imunitatea naturală este mai bună decât imunitatea conferită de un vaccin.

ADEVĂR: În unele cazuri, imunitatea naturală – când contractezi o boală și ești bolnav – determină o imunitate mai puternică în fața bolii decât cea creată prin vaccinare. Pe de altă parte, pericolele asociate unei astfel de abordări depășesc cu mult beneficiile sale relative.

ADEVĂR: Dacă, spre exemplu, ai vrea să capeți imunitate împotriva rujeolei contractând această boală, ar exista 1 posibilitate din 1000 să mori în urma simptomelor bolii. Prin comparație, mai puțin de o persoană dintr-un milion a avut reacții alergice severe în urma unui vaccin ROR.

MIT #9: Nu vaccinurile sunt cauza scăderii infecțiilor, ci îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare.

ADEVĂR: Îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare și a nutriției, precum și crearea de antibiotice au contribuit la scăderea ratelor de infecție atât la nivel global, cât și în România. Însă, ca urmare a introducerii Programului Național de Imunizare în România, ratele de infecție au scăzut considerabil mai mult decât ca urmare a îmbunătățirii condițiilor de igienă.

MIT #10: Vaccinurile îmi pot infecta copilul cu virusul bolii pe care încearcă să o prevină.

ADEVĂR: Vaccinurile pot induce simptome ușoare asemănătoare celor ale bolii pe care o combat. O concepție greșită întâlnită frecvent este aceea că aceste simptome semnalează infecția. În realitate, în puținele cazuri (mai puțin de 1 din un milion de cazuri) în care apar aceste simptome, este vorba despre răspunsul imun la vaccin al organismului celui vaccinat, și nu despre boala în sine”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri