Zece militari, condamnaţi la pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru viol. Unele dintre victime erau minore şi cinci dintre ele au rămas însărcinate

Zece militari, condamnaţi la pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru viol. Unele dintre victime erau minore şi cinci dintre ele au rămas însărcinate

După 40 de ani, zece militari peruani în retragere au fost condamnaţi la pedepse de şase până la 12 ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii. Ei sunt găsiţi vinovaţi de violarea repetată a nouă femei, unele minore, între 1984 şi 1995.

Instanța a decis ca cei zece militari să fie condamnați la închisoare FOTO: ARHIVA

Instanța a decis ca cei zece militari să fie condamnați la închisoare FOTO: ARHIVA

Ororile s-au întâmplat în cursul conflictului armat intern împotriva gherilei maoiste Calea Luminoasă, notează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, această sentinţă încheie cinci ani de proces î ntr-un dosar devenit emblematic în Peru , fiind primul care judecă violenţele sexuale comise de militari. Niciunul dintre cei zece condamnaţi, reprezentaţi de avocaţii lor, nu a fost prezent la citirea hotărârii. Alţi trei militari au fost condamnaţi în lipsă.

Violurile sistematice au fost comise cu începere din 1984, când armata peruană a înfiinţat o bază în apropierea oraşelor andine Manta şi Vilca din regiunea Huancavelica (sud), una dintre cele mai sărace din Peru.

Unele dintre victime erau minore şi cinci dintre ele au rămas însărcinate, au subliniat avocaţii lor.

„Au fost 40 de ani lungi de luptă acerbă. Să sperăm că aceasta va fi o decizie pozitivă pentru noi, iar aceşti criminali vor ajunge în închisoare”, a declarat Maria, una dintre victime al cărei nume de familie nu este divulgat în hotărârea judecătorească, într-un mesaj audio transmis de avocatul ei AFP înainte de verdict.

Această femeie de 54 de ani are doi copii din aceste violuri, săvârşite când avea 15 ani.

Cazul a fost dezvăluit în 2003 de Comisia Adevăr şi Reconciliere (CVR), care a strâns 35 de denunţuri de violenţe sexuale repetate de către membrii forţelor armate la Huancavelica, comise între 1984 şi 1995.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii