Zece locuri din România pentru un sejur în tihnă sau un city-break de neuitat FOTO
Pentru cei care vor să încerce anul acesta altceva decât clasicul trio Grecia-Bulgaria-Turcia, Clubul Presei de Turism din România a întocmit un top cu 10 destinații de la noi din țară, despre care președintele FIJET România, Ștefan Baciu, spune că pot satisface toate gusturile.
Rimetea, în Topul Destinațiilor FIJET. FOTO: FIJET
Clubul Presei de Turism – FIJET România a întocmit, pentru al doilea an consecutiv, un clasament cu zece destinații deosebite din România, cu scopul de a le face și mai cunoscute în țară, dar și în străinătate. Prin acest proiect se dorește să se atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse.
Ștefan Baciu, președintele FIJET România, a explicat, pentru „Weekend Adevărul“, cum ar trebui să folosească turistul român acest top: „Dincolo de acest clasament, care a provocat nemulțumiri pentru unii deoarece au ieșit ceva mai jos, aș dori să subliniez faptul că acest top pe care noi l-am propus reprezintă de fapt 10 destinații pe care membrii Grupului Presei de Turism din România le recomandă consumatorilor de produse turistice nu neapărat în ordinea în care s-au clasat. Adică Timișoara și Târgu Mureș, care au fost în partea de jos a topului, sunt destinații care merită vizitate oricând într-un city-break“. În ceea ce privește localitățile mici din partea superioară a topului, jurnalistul susține că „sunt locuri în care chiar merită să ajungem măcar o dată în viață, cum se spune. Sunt localități mici care au un aspect inedit care pe noi, membrii clubului, ne-au impresionat, astfel încât au adunat mai multe voturi decât alte destinații din România pe care le vedem în top“.
Jurnaliștii care au propus o anumită destinație au vizitat acel loc în ultimii trei ani și au venit cu argumente în favoarea acesteia. Apoi, toate destinațiile au fost votate de către jurnaliști și astfel s-a întocmit clasamentul. „Au fost incluse în top comune, sate, orașe, stațiuni balneoclimaterice, deci nu am mai procedat ca la ediția trecută în care să propunem regiuni, provincii istorice. Ne-am limitat doar la localități, destinații fie ele mici, fie ceva mai mari, dacă este să vorbim despre orașe“, a mai precizat președintele FIJET.
Autentic, la tot pasul
De asemenea, Baciu ne-a oferit câteva amănunte legate de aceste destinații , astfel încât turiștii să știe ce așteptări ar trebui să aibă: „Dacă ne gândim la marile orașe, dintr-odată oferta este extrem de diversificată, începând cu partea culturală, avem o ofertă muzeală incredibilă, mă gândesc la Târgu Mureș, Iași, Timișoara. În același timp, avem spectacole de operă, de teatru… Evident că în toate aceste destinații pe care le-am menționat, există și componenta aceasta de distracție, de viață de noapte etc.“.
Celelalte destinații aflate în top sunt liniștite, în care nu vom avea parte de foarte multe distracții de noapte: „Eventual poate găsim o petrecere organizată, dar în rest nu putem spune că trebuie să ne așteptăm la cluburi. Sunt locuri în care mergem să admirăm natura, să vedem peisajele, să înțelegem tradiții, să cunoaștem gastronomia zonei, iar aici aș putea enumera, de exemplu, Jurilovca, Rimetea, Vânători-Neamț, Grădiștea de Munte, Sulina. Sunt locuri interesante, fiecare cu particularitățile sale, și merită să petreci cel puțin o noapte acolo“.
De asemenea, el spune că aceste destinații nu trebuie vizitate în mare viteză: „Unele sunt destinații care pot fi vizitate și iarna, și vara, tot pentru particularitățile acelei destinații, cum este cazul, de exemplu, stațiunii și orașului Vatra Dornei sau al Borsecului, care oferă și această alternativă a sporturilor de iarnă, dar, în același timp, oferă și perspectiva unor drumeții, a unor trasee montane, a unor tratamente balneare și a unei vacanțe active“.
Infrastructură pentru toate gusturile
Ștefan Baciu a punctat și partea de dezvoltare a infrastructurii care să asigure turiștilor concedii de lungă durată, dar antrenante: „În multe dintre destinațiile recomandate de noi poți să ai activități diverse și să nu te plictisești. Poți merge în drumeții, pe jos sau cu bicicleta, poți intra în gospodării și să urmărești cum se desfășoară o anume activitate tradițională. Poți face, de exemplu, photo-hunting dacă mergi la Vânători-Neamț, dar acela nu este singurul loc unde poți să faci așa ceva – zona Borsecului, Vatra Dornei sunt candidate ideale; nu mai vorbesc de Sulina și Jurilovca, unde, dacă mergi pe canale, poți avea surpriza de a vedea nu numai păsări, ci și o turmă de porci mistreți, de exemplu“.
Delta Dunării are o ofertă extrem de bogată: „plimbări cu caiacele, poți să vezi cum se pune peștele la afumătoare, poți merge cu pescarii, să vezi cum își adună plasele, poți să admiri un răsărit sau un apus de soare deosebite, de o parte și de alta a unui lac“. De asemenea, se pot explora zone vechi, cetăți antice, nu numai în zona Sarmizegetusa, dar și în Dobrogea. „În apropiere de Jurilovca există o cetate care este îngropată, doar 2% din ea se vede. Dacă s-ar face niște săpături, poate că am scoate la lumina zilei niște lucruri cu totul și cu totul extraordinare“, completează acesta. „Absolut toate aceste destinații se pretează pentru programe combinate, activități diverse, inclusiv gastronomice, inclusiv cele legate de activitățile zilnice într-o gospodărie tradițională”.
România vs trio-ul Grecia, Turcia, Bulgaria
În luna februarie a avut loc, la București, Târgul de Turism al României, eveniment de unde Ștefan Baciu a luat pulsul interesului turiștilor autohtoni: „Depinde de gusturile fiecăruia. Sunt români care preferă să-și facă vacanțele în străinătate pentru că așa s-au obișnuit. Adică asta însemnând, în principal, Turcia, Grecia, Bulgaria, pentru că sunt destinații mai accesibile, mai apropiate. Alții, din motive legate de comoditate, preferă să meargă pe litoralul românesc, indiferent cât ar costa. La Mamaia, o destinație cunoscută pentru viața de noapte, ajungi din București în circa 2,5 ore, fiind mult mai accesibilă decât o stațiune din Grecia sau din Bulgaria din acest punct de vedere“.
Pentru cei care preferă muntele, România își menține oferta interesantă. „Au apărut și programe legate de trasee viti-vinicole, combinate cu plimbări exclusiv cu rucsacul în spate – de exemplu, în partea de nord a Dobrogei. Sunt, de asemenea, programe combinate, în care mergi cu bicicleta, ajungi la o pensiune unde se face o degustare de vinuri sau se servește un brunch, un program care este combinată partea activă cu partea gastronomică. Se întâmplă acest lucru, de exemplu, în zona Prahovei și în zona Apusenilor. Deci, iată, sunt programe diferite. Totul se rezumă la a fi pe placul consumatorilor de servicii turistice“.
În ceea ce privește turismul de eveniment, Baciu susține că vara aceasta ar fi greu pentru oricine să ajungă să bifeze toate ofertele interesante: „Mi-ar fi foarte greu să îmi fac un program astfel încât să ajung la tot ceea ce se pregătește pentru amatorii de muzică, pentru că sunt atâtea festivaluri și la munte, și în marile orașe, și pe malul mării, încât este foarte, foarte greu să decizi“. El a enumerat câteva dintre aceste festivaluri de muzică: Rockstadt Extreme Fest 2024 (31 iulie – 4 august 2024), Outdoorz Fest (25-28 iulie 2024) de la Fundata, Neversea de la Constanța (4-7 iulie), Untold de la Cluj (8-11 august).
„E foarte, foarte greu de discutat în privința unui program pentru această vară. Sunt oameni care preferă să meargă, de exemplu, la pescuit sportiv – asta se poate întâmpla nu numai pe bălțile din jurul Bucureștiului, ci și în cadrul unui program pe mai multe zile în Delta Dunării. Ba mai nou și în multe alte zone, cum ar fi în zona Botoșaniului, unde am descoperit un complex de lacuri foarte bine amenajate și cu o bună infrastructură turistică. Putem să vorbim și despre Clisura Dunării, unde iarăși este o zonă interesantă și insuficient prospectată“, a mai adăugat acesta.
Rimetea, satul din umbra masivului Piatra Secuiului
Comuna Rimetea , din județul Alba, a fost, cu mult înaintea Reșiței sau Hunedoarei, primul centru siderurgic medieval al Transilvaniei și principal fabricant de unelte/utilaje agricole al regiunii, până în secolul al XIX-lea. În Rimetea există cea mai veche moară de apă încă funcțională din Apuseni (1752), cea mai veche casă precis databilă din spațiul carpatin (1668) și, mai ales, un proiect de restaurare și conservare cu reguli stricte.
Satul ardelean în care, vara, soarele răsare de două ori (o dată prin râpa masivului Piatra Secuiului, a doua oară de după creastă) a primit, în 1999, ca recunoaștere a esteticii sale deosebite, primul și singurul premiu Europa Nostra acordat unei localități rurale românești de către Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic. Arhitectura caselor din Rimetea este unitară, excelent conservată de-a lungul anilor. Casele albe cu obloane verzi și flori la ferestre valorifică patrimoniul cultural local – cea mai veche dintre ele datează din 1668.
Că oamenii din Rimetea au început să trăiască (bine) din turism este lesne vizibil, după magazinele cu suvenire, multitudinea de bufete rustice cu câteva bănci și scaune în față și cele 20-30 de pensiuni de două și trei margarete. Comuna se află la 24 de kilometri distanță de Aiud și la 28 de kilometri față de Turda.
TOP 10 destinații din România
1. Rimetea. A primit, în 1999, ca recunoaștere a esteticii sale deosebite, primul și singurul premiu Europa Nostra acordat unei localități rurale românești de către Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic.
2. Vatra Dornei. Este cunoscută, în primul rând, ca staţiune balneoclimaterică, datorită izvoarelor sale de ape minerale şi a aerului curat. Este o destinație pentru cei care vin la cură balneară, dar și pentru cei care își doresc o vacanță activă, indiferent de anotimp.
3. Borsec. Cea mai veche stațiune balneoclimaterică din România cu funcționare permanentă de la inaugurare. În 2023, aici a fost inaugurat „Fontana Spa & Balneo“, un centru de wellness și spa ultramodern, cu o suprafață de peste 3.000 de metri pătrați, incluzând și o piscină foarte mare în aer liber.
4. Jurilovca. Această comună de la porțile Deltei Dunării reușește să atragă la orice eveniment zeci de mii de turiști. În ultimii ani, așezarea s-a umplut cu pensiuni și hoteluri. Doar la tradiționalul Festival al borșului lipovenesc se adună 150.000 de participanți din toată țara. Iar portul turistic Jurilovca, inaugurat vara trecută, întrece în frumusețe și eleganță multe destinaţii marine.
5. Sulina. Poți ajunge acolo doar cu barca, șalupa sau navele Navrom. Orașul este predominant pietonal; nu există asfalt, ci doar pavele sau piatră. Dacă ajungi la Sulina trebuie să vezi plaja – singura din România care se mărește în fiecare an –, farul vechi, cimitirul piraților, dar să te și bucuri de gastronomia locală.
6. Iași. Două dintre numeroasele obiective turistice ale Iașiului sunt complexul urbanistic Palas și Complexul Muzeal Național „Moldova“.
7. Vânători-Neamț. Zona este foarte generoasă cu iubitorii de natură, căci în 1999 a fost înființat Parcul Natural Vânători-Neamț. Încă din 1968, vedeta principală este zimbrul european, ce poate fi întâlnit atât în semi-libertate în Zimbrăria „Dragoș Vodă“, cât și în libertate, în zona Parcului.
8. Grădiștea de Munte. Pe o suprafață de 200 km², Munții Orăștiei adăpostesc cel mai bogat complex de cetăți dacice de pe teritoriul României. Fortificațiile de la Costești, Blidaru, Piatra Roșie au fost concepute în vederea unui singur scop: protejarea marelui centru economic, politic și religios-cultural de la Sarmizegetusa Regia, ceea ce se poate observa în unitatea lor de construcție.
9. Timișoara. De vizitat pentru toate locurile, pieţele, spaţiile, monumentele, clădirile care au găzduit expoziţii, concerte, evenimente şi proiecte memorabile, pe pământ, pe apă şi în aer, pe parcursul Programului naţional Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
10. Târgu Mureș. Din oricare punct puteți pleca să descoperiți acest oraș. Vreți cetate? Aveți chiar în centrul orașului. Vreți teatru? Aveți bilingv. Vreți hipism? Aveți bază pentru călărie. Vreți muzică? Aveți Festivalul „Constantin Silvestri“ sau tradiționalele recitaluri de muzică folk, cu seri de neuitat la Cetate.
Sursa: adevarul.ro