Zece întrebări și răspunsuri despre vaccinul Pfizer-BioNTech: Cum funcționează, cât durează protecția

Zece întrebări și răspunsuri despre vaccinul Pfizer-BioNTech: Cum funcționează, cât durează protecția

Este sigur și poate conta pe o eficacitate de 90%. Vaccinul BNT162b2 împotriva coronavirusului dezvoltat de compania americană Pfizer și de compania germană BioNTech, a finalizat studiile pe om cu rezultate mai mult decât excelente. Anunțul a fost făcut direct de Albert Bourla, administratorul delegat al gigantului farmaceutic din SUA. Acum va trebui să așteptăm publicarea oficială a datelor, care vor trebui apoi evaluate cu atenție de către autoritățile de reglementare individuale din diferite țări.

Ce tip de vaccin este?

BNT162b2 este un vaccin ARN mesager: o tehnologie inovatoare care constă în injectarea în corpul uman a unui fragment din ARN-ul artificial al virusului (adică unele părți din codul său genetic).

În acel moment, ARN pătrunde în celule și le comandă să producă „spike”, adică vârful coroanei care formează structura coronavirusului.

„Spike” nu provoacă daune organismului. Dimpotrivă: stimulează sistemul imunitar, prin urmare proteine ​​virale similare, dar nu similare cu cele ale agentului patogen. Procedând astfel, sistemul imunitar se poate antrena pentru a recunoaște prezența lor.

Cum funcționează?

Încă trebuie să se facă lumină. În prezent, din comunicatul de presă transmis de Pfizer, știm că vaccinul este capabil să protejeze nouă din zece persoane expuse virusului.

Un procent de eficacitate mai mult decât excelent, având în vedere că ne-am fi mulțumit și cu 50%, pragul minim stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru aprobare.

În schimb, nu știm dacă BNT162b2 va proteja oamenii de contaminare sau numai de simptome, odată infectați.

Vaccinul va întrerupe transmiterea virusului?

Vaccinul ar trebui să reducă riscul de a contracta COVID-19 într-o formă simptomatică.

Nu se știe dacă va reduce riscul de răspândire a bolii.

Cu alte cuvinte: este posibil ca persoanele vaccinate să nu se îmbolnăvească, dar să aibă în continuare particule contagioase în salivă.

În acest caz, ar putea transmite boala altor indivizi vulnerabili. De aceea, experții continuă să repete că medicamentul va fi o mană cerească, dar nu va rezolva toate problemele dintr-o dată.

Cât durează protecția?

Nu știm dacă vaccinul va garanta imunitate pe tot parcursul vieții sau pe termen scurt. Studiul a relevat eficacitatea vaccinului la 28 de zile după începerea tratamentului.

Având în vedere că medicamentul constă în două doze administrate la trei săptămâni distanță, protecția se realizează la 28 de zile după prima doză.

De ce vaccinul este ineficient în 10% din cazuri?

Motivele pot fi multe. Pentru a oferi explicații mai detaliate, este necesar să cunoaștem pacienții la care vaccinul s-a dovedit ineficient.

În general, un vaccin acționează diferit asupra diferitelor persoane. Eficacitatea poate depinde de vârsta persoanelor și de alte variabile.

Fără aprofundarea datelor experimentului, este imposibil să răspundem la această întrebare.

Vaccinul va funcționa la persoane de toate vârstele?

Nu au fost încă publicate date împărțite pe vârste. Știm că în experimentul realizat au fost incluși copii cu vârste de peste 12 ani și adulți de până la 85 de ani.

De obicei, majoritatea antidoturilor funcționează mai bine la tineri decât la vârstnici.

De fapt, organismul acestora din urmă nu activează întotdeauna un răspuns imunitar eficient la o infecție naturală.

Este sigur vaccinul Pfizer?

Comunicatul de presă transmis de Pfizer și BioNTech vorbește despre un vaccin sigur și eficient în 90% din cazuri. Cei doi coloși farmaceutici au subliniat că, momentan, nu au apărut probleme de siguranță. Printre posibilele efecte secundare s-ar putea afla dureri în brațe și febră – caracteristici comune și în conformitate cu alte vaccinări.

Paul Hunter, profesor de medicină la University of East Anglia, a abordat un subiect interesant în „The Guardian”: „Având în vedere că este vorba despre un nou tip de vaccin – unul care folosește o tehnologie care nu a fost niciodată aprobată pentru utilizare la ființele umane – nu este imposibil ca cineva să fie alergic la una dintre componentele sale”.

Când va fi distribuit?

Nu există o dată sigură. Cantități limitate de vaccin ar putea fi disponibile încă de la sfârșitul anului 2020.

Pfizer prevede să producă 50 de milioane de doze până la sfârșitul acestui an și peste 1,3 miliarde în 2021.

Ce țară va obține prima vaccinul?

Intrând în detaliu, Uniunea Europeană a comandat 200 de milioane de doze și este pregătită să exercite opțiunea pentru alte 100 de milioane.

Regatul Unit a comandat 30 de milioane, dar miercuri premierul Boris Johnson a vorbit despre 40 de milioane.

Statele Unite, care pariau foarte mult pe vaccinul companiei Moderna, au comandat 100 de milioane de doze, dar au opțiunea de a cumpăra încă o jumătate de miliard.

Japonia a rezervat 30 de milioane de doze, iar Canada 20 de milioane, cu opțiunea de a ajunge la 76 de milioane.

Pfizer nu a decis încă modalitățile de distribuire a dozelor către diferitele națiuni.

De asemenea, va rămâne de stabilit cum va soluționa lipsa depozitelor frigorifice – necesare pentru a menține vaccinul la temperaturi scăzute – în unele zone ale lumii, printre care în diferite părți din Asia, America Latină și Africa.

Vor exista și alte vaccinuri?

Este foarte posibil. Momentan, alte studii clinice sunt în curs de desfășurare, în special de către companiile farmaceutice Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Rezultatele obținute de Pfzier sunt de bun augur.

Sursa:  Il Giornale  / Articol: Federico Giuliani / Traducerea: Oana Avram (Rador)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...